7.2 C
București
joi, 28 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageIdei de AfaceriIdei de afaceri. Creșterea rațelor mute - aspecte importante

Idei de afaceri. Creșterea rațelor mute – aspecte importante

Creșterea rațelor mute sau leșești ca afacere poate fi foarte atractivă pentru cei care locuiesc în zonele rurale. Creșterea și îngrijirea păsărilor poate aduce un profit destul de bun.

Totuși, pentru a înțelege dacă este profitabil sau nu să vă angajați într-o astfel de afacere, trebuie să gândiți totul în detaliu.

Această rasă de rațe, datorită caracteristicilor sale specifice, și-a ocupat locul de drept printre păsările domestice. Gustul delicat al cărnii, ouăle și îngrijirea simplă oferă proprietarului un venit stabil pe tot parcursul anului.

De această dată, în cadrul rubricii „Idei de afaceri” vorbim despre următoarele lucruri pe care ar trebui să le luați în calcul în cazul în care analizați ideea de a investi într-o afacere cu rațe leșești:

  • Avantajele rasei de rațe mute
  • Ce ar trebui luat în calcul la planificarea afacerii
  • Metode de reproducere a rațelor
  • Cerințe față de adăpostul rațelor mute
  • Hrana rațelor mute
  • Sacrificarea și vânzarea rațelor mute – aspecte importante

Avantajele rațelor mute

Rațele mute se deosebesc esențial de alte rase de rațe. Au gâtul scurt, pieptul lat, aripile puternice și picioarele scurte. Nodulii de culoare roșie din jurul ciocului le fac ușor de recunoscut, în special în cazul masculilor.

Caracteristicile rațelor mute:

  • omnivore – preferă mult și insectele, viermii;
  • nepretențioase în îngrijire;
  • aceasta este aproape singura subspecie de rațe care nu necesită prezența unui bazin cu apă în apropiere;
  • susceptibile la incubație;
  • produc multe ouă;
  • aparțin unor rase liniștite, nu fac zgomot, ca rudele lor;
  • relativ, nu sunt susceptibile la boli;
  • carnea are un gust delicat;
  • atinge rapid greutatea de comercializare (în 3-4 luni);
  • își îngrijesc de sine stătător puii;
  • sunt calme si prietenoase.

Le puteți crește acasă, la țară, în perioada caldă, important să aveți un teren pe care în puteți utiliza în acest sens. Dacă hotărâți să vă ocupați de ele și iarna, va trebui să le creați condiții potrivite pentru sezonul rece. În fiecare dintre cazuri, investițiile și nivelul veniturilor primite vor fi diferite.

Alte detalii despre întreținerea rațelor mute găsiți pe acest link.

Ce ar trebui luat în calcul la planificarea afacerii cu rațe mute

În orice opțiune, va trebui să vă gândiți cu atenție la totul din timp, să calculați și să întocmiți un plan de afaceri. Acesta este singurul mod de a obține profituri stabile și de a evita anumite riscuri.

Pașii pentru amenajarea unei ferme de rațe sunt următorii:

  1. Inițial, trebuie să studiați în detaliu toate informațiile despre rațele mute, să ascultați sfaturi pentru a ști cum să le hrăniți corect, să știți de ce are nevoie pasărea pentru o dezvoltare normală.
  2. Construiți o încăpere-adăpost pentru păsări pentru iarnă, dacă doriți să aveți producție pe tot parcursul anului.
  3. Achiziționați hrana potrivită, nu încercați să economisiți din contul calității hrănii.
  4. Achiziționați materialul de reproducție.
  5. Întrețineți și îngrijiți păsările mature.
  6. Urmează abatorizarea și comercializarea cărnii.

Dacă decideți că este vorba doar de câștiguri sezoniere, atunci nu este nevoie să construiți clădiri suplimentare, ceea ce va reduce semnificativ investițiile. Dar, amintiți-vă că, în acest caz, în fiecare an va trebui să cheltuiți bani pentru cumpărarea rățuștelor și să identificați de fiecare dată clienți pentru a avea cui vinde carnea.

Cu întreținere constantă, investițiile de capital sunt mari doar la început, dar, ulterior, eforturile aduc profituri stabile.

Metode de reproducere

Deoarece rațele sunt crescute mai mult pentru carne, procesul de reproducere și întreținere este considerat cel mai important. Pentru a face acest lucru, cumpărați indivizi de reproducție, de la care veți avea rățuște în mod continuu. Și după ce le creșteți de dimensiunile de comercializare, vindeți carne proaspătă.

Merită remarcat faptul că astăzi sunt populare două metode de reproducere:

Naturală pentru care se echipează o cameră simplă. Este suficient să puneți o cutie de carton în ea, să căptușiți fundul cutiei cu cârpe naturale, paie, fân. Rața clocește ouăle singură. Asigurați-vă că aranjați totul astfel, încât pasărea să poată mânca, să bea și să-și facă igiena fără să se depărteze prea mult de cuib. După 28-29 de zile, se așteaptă rățuștele.

Incubator – atunci când cumpărați ouă sau le primiți direct de la rațele de reproducție, le depuneți într-un aparat special. Temperatura necesară este menținută în mod constant în acesta, iar ventilația în incubator este, de asemenea, importantă.

Într-un incubator se pun, de obicei, până la 50 de ouă. Perioada de incubare este aproximativ aceeași ca în condiții naturale. Dar, în toată ziua va trebui să întoarceți ouăle, să controlați temperatura, să controlați să nu se întrerupă energia electrică, căci altfel vor pieri embrionii în ou.

Fiecare metodă are propriile sale avantaje și dezavantaje de care ar trebui să țineți cont. Așadar, în primul caz, este important să se asigure condiții optime raței care clocește ouăle ca să nu vadă rățuștele unei alte mămici, altfel ea, ghidată de instinctul matern, le poate urma și uita de ouăle abandonate.

A doua opțiune de reproducere este considerată mai costisitoare, dar aceasta este doar la început, deoarece odată achiziționat, incubator poate fi utilizat mai mult timp. În acest caz, se asigură parametri optimi, care sunt mult mai ușor de controlat.

Citiți mai multe despre Cum incubăm ouăle la diferite păsări. Recomandări pe etape.

Cerințe față de adăpost pentru rațele mute

Dacă aveți de gând să creșteți rațele pe tot parcursul anului și să obțineți profit la fiecare 3-4 luni, atunci ar trebui să le pregătiți cu atenție un loc în care să locuiască. Pentru aceasta, va fi potrivită o încăpere cu o dimensiune de 75-100 de metri pătrați pentru întreținerea a 500 de păsări.

Este important să se respecte astfel de proporții – sunt necesari minim 1,5 metri pătrați pentru 8-10 păsări. Densitatea recomandată și considerată optimă însă este de 3 adulți și 8 rățuște/m2.

Și, deși nu e nevoie de un rezervor în apropiere, totuși, asigurați-vă că este constant apă, astfel încât să se poată spăla, împrospăta într-o zi fierbinte sau pur și simplu să bea. Dar, în camera în care trăiesc rațele, ar trebui să fie uscat.

Raportul corect al rățoilor de reproducție – unul pentru 4 maxim 6 femele.

În mod ideal, pentru o fermă de păsări, este de dorit să construiți mai multe camere din start sau să împărțiți una în secțiuni: prima secțiune este necesară pentru adulți, a doua pentru rațele care clocesc ouăle, dacă planul nu presupune prezența unui incubator, iar a treia parte este destinată păsărilor tinere, care sunt îngrășate timp de 3-4 luni până ating greutatea de comercializare.

Amintiți-vă că ouăle pot fi vândute dacă găsiți canale de distribuție pentru un astfel de produs. Dar cele mai multe dintre ele vor fi întrebuințate pentru a obține urmași.

Cele mai puternice și mai mari dintre rațe sunt selectate periodic pentru a reînnoi indivizii de reproducție, iar toate celelalte sunt îngrășate și vândute.

Hrana rațelor mute

În ceea ce privește hrănirea și îngrijirea, rațele sunt nepretențioase. Sunt omnivore și nu aleg mâncarea. Cu toate acestea, pentru a obține cele mai bune caracteristici gustative ale cărnii, este necesar să le alegeți hrana potrivită.

Deci, le puteți oferi:

  • Dintre cereale – ovăz, orz, grâu.
  • Dintre legume – morcovi, cartofi, napi.
  • Mixuri.
  • Vrejuri, iarbă.
  • Tărâțe.
  • Furaje compuse.

Periodic, este necesară umezirea alimentelor, de exemplu, amestecându-le cu chefir. De asemenea, este foarte important să saturați organismul păsării cu oligoelemente utile. Pentru a face acest lucru, în hrană se adaugă coji de ouă, vitamine, pietricele etc. Pentru a economisi bani, puteți cultiva de sine stătător legumele sau cerealele necesare.

Sacrificarea și vânzarea rațelor mute

Cu o rație echilibrată și asigurarea tuturor condițiilor de întreținere, deja la vârsta de peste 2-3 luni, rațele sunt potrivite pentru vânzare, deoarece ating greutatea comercială. Dacă doriți, le puteți lăsa să crească puțin mai mult pentru a obține profitul maxim.

Este foarte important să găsiți în avans clienții care le vor achiziționa continuu, astfel procesul de vânzare va decurge ușor.

Deși carnea lor nu este încă suficient de populară, totuși, datorită caracteristicilor sale gustative, cerere pentru carnea de rață mută există. Canalele de distribuție ar trebui stabilite prin magazine specializate, piețe, restaurante sau baze de odihnă la care se apreciază calitatea ireproșabilă a rațelor. Puteți să vă deschideți propriul punct de vânzare sau să vindeți carne prin internet.

Este important să amenajați un loc pentru sacrificare separat de adăpostul de păsări. Instalați toate echipamentele necesare, mese, frigidere si congelatoare. Carcasele rezultate sunt depozitate în camere de răcire, astfel încât produsul să nu se altereze.

Rentabilitatea

Costul de creștere a unei păsări este destul de mic, deși nivelul investiției este influențat de mulți factori. Deci, depinde de metoda de reproducere, de disponibilitatea abilităților pentru construirea unui hambar, crearea unui incubator, hrănitori etc.

Alegerea hranei determină și banii cheltuiți. Însă, datorită creșterii rapide în greutate, producției mari de ouă și ratei de supraviețuire bune a rățuștelor, afacerea este profitabilă.

Totuși, țineți minte, nu este atât de ușor să întreții animalele și păsările, așa cum pare la prima vedere, trebuie să fii constant prezent la fermă, să le monitorizezi, să faci curat în adăpostul de păsări, să strângi ouăle.

Totodată, mai întâi realizați un studiu al pieței pentru a determina dacă aveți sau nu suficiente canale de comercializare în zonă. Poziționat ca producător care crește carne naturală, la sigur puteți identifica persoane ce optează pentru o astfel de alimentație. Concentrarea pe calitate și absența substanțelor chimice în alimentația rațelor vă poate impulsiona înainte.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Idei de afaceri: Creșterea nutriilor – aspecte importante

Creșterea nutriilor se transformă într-o afacere cu perspectivă, atunci...
‹ adv ›

Idei de afaceri. Producerea răsadului de legume – ce luăm în calcul

Producerea răsadului de legume, până acum ceva timp când prețurile pentru inputuri permiteau obținerea unor costuri de producere „optimiste”,...

Cum înființezi o afacere – pași necesari la deschiderea SRL

Dacă planificați să desfășurați o activitate, trebuie să luați în calcul faptul că sunt mai multe etape de parcurs...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole