5.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleFAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut şi în februarie, pentru a...

FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut şi în februarie, pentru a 11-a lună consecutiv

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut şi în februarie, pentru a 11-a lună consecutiv, situându-se acum cu aproximativ 19% sub nivelul record din martie 2022, în urma invadării Ucrainei de către Rusia, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În februarie, acest indice a scăzut la 129,8 puncte, faţă de valoarea revizuită de 130,6 puncte atinsă în ianuarie. Este cel mai redus nivel din septembrie 2021.

‹ adv ›

Declinul preţurilor uleiurilor vegetale şi a lactatelor a ajutat la scăderea indicelui global al preţurilor produselor alimentare, compensând creşterea preţului zahărului cu 6,9%, din cauza revizuirii în scădere a producţiei în India, a informat FAO.

Preţul cerealelor calculat de FAO a crescut cu doar 0,1% în februarie, faţă de luna precedentă, în timp ce preţurilor uleiurilor vegetale şi a lactatelor au înregistrat scăderi de 3,2% şi, respectiv, 2,7%. Cotaţiile grâului pe plan internaţional au crescut marginal luna trecută.

Tot vineri, FAO a publicat prima estimare privind producţia mondială de grâu în 2023, care ar urma să se situeze la 784 milioane de tone, un nivel mai redus decât în 2022.

„În Ucraina, dificultăţile financiare severe, pagubele provocate infrastructurii şi obstrucţionarea accesului la recoltele din unele zone ale ţării au avut ca rezultat o scădere estimată de 40% a zonei cultivate cu grâu de iarnă în 2023, şi o producţie mult sub medie previzionată pentru acest an”, avertizează FAO.

Declinul este parţial compensat de aşteptata creştere a producţiei SUA la 51 milioane de tone, preţurile ridicate ducând la majorarea suprafeţelor însămânţate cu grâu.

FAO şi-a îmbunătăţit prognozele privind producţia mondială de cereale în 2022 cu nouă milioane de tone, până la 2,77 miliarde de tone, noua estimare este cu 1,3% sub producţia realizată în 2021.

  • Citește despre ->
  • FAO
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

FAO: Preţurile mondiale la alimente au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut luna...
‹ adv ›

FAO: Preţurile mondiale la alimente au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut luna trecută, ajungând la cel mai ridicat nivel din iulie 2023...

FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut uşor în iulie

Indicele global al preţurilor produselor alimentare s-a atenuat uşor în iulie, scăderile consemnate la cereale fiind compensate parţial de...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole