‹ adv ›
duminică, 5 februarie, 2023
1.3 C
București

-

‹ adv ›
HomepageArticoleVlăduț Peica: În urmă cu 6 ani în fermă lucrau 6 oameni...

Vlăduț Peica: În urmă cu 6 ani în fermă lucrau 6 oameni și se produceau 2.000 litri de lapte, acum lucrează 7 roboți și 2 oameni, iar producția este de 5.000 litri de lapte

Vlăduț Peica este admnistratorul Fermei Peica și a participat în calitate de speaker în cadrul RALF 2022 – Romanian Agriculture Leadership Forum, evenimentul de business al anului în agricultură, cu tema „România Agricolă Europeană”.

Administrez o fermă de vaci de lapte și o îngrășătorie de tineret bovin, 420 capete vaci de lapte și o capacitate totală de 1200 capete tineret mascul la îngrășare”.

La producția brânzei e mai complicat, dar se poate produce lapte de calitate cu ajutorul roboților. Ferma este dotată în acest moment cu 7 roboți de diferite categorii. Primii au fost achiziționați în 2015 cu fonduri europene.

Printre care 3 roboți de muls, 1 robot de curățare, 1 robot de furajare, care pregătește singur furajele pentru animale, 1 robot care apropie furajul de animale. A fost o investiție absolut necesară, deoarece criza de resurse umane este foarte mare, inclusiv în rândul medicilor veterinari.

Spre exemplu în 2020, la Cluj au terminat facultatea 120 de studenți la medicină veterinară și probabil sunt doar în jur de 20 cei care chiar profesează în ferme.

„Bazele fermei Peica au fost puse de tatăl meu în anul 2000, cu un prim import de vaci din Elveția, iar apoi cu răbdare și investiții efectivul a tot crescut, astfel că în 2015 a fost accesat primul proiect european – cu ajutorul acestuia au fost achiziționați primii 4 roboți. Am câștigat și un alt proiect depus în 2018 prin care s-a făcut încă un adăpost, am cumpărat încă un robot pentru furajare, iar acum sunt depuse încă 3 proiecte. Am încercat așadar să profităm la maximum de toate fondurile europene accesibile. Relația cu toți cei care au venit în control de la AFIR a fost foarte bună – asta pentru că, dacă faci ceea ce ai promis într-un proiect, lucrurile merg bine”.

Din mediul online am primit unele critici legate de alegerea unor roboți în detrimentul angajării de personal. Problema este că nu se găsesc oameni calificați.

Întreținerea unui robot nu este mai ieftină, dimpotrivă cu acei bani s-ar putea plăti 3 angajați, însă roboții au avantajul că lucrează bine și eficient, cu eliminarea timpilor morți și în mod predictibil. Aceste investiții nu sunt mici, dar astăzi sunt necesare.

„Dacă în urmă cu 6 ani în fermă lucrau 6 oameni și produceau 2.000 litri de lapte, astăzi, datorită roboților, în fermă lucrează doar 2 oameni iar producția e de 5.000 litri de lapte.”

  • Citește despre ->
  • RALF

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

RALF 7: Cei mai buni fermieri europeni vin la București, pe 25 și 26 mai

„Agri Cultura” este tema celei de-a 7-a ediții RALF...

Valentin Popa, Agronat Food: Avem cea mai mare fermă de ciuperci Pleurotus bio din România

Valentin Popa cultivă ciuperci Pleurotus în județul Vâlcea și a participat în calitate de speaker în cadrul RALF 2022 –...

Radu Niculescu: MerryBerry deține cea mai modernă linie de sortare și ambalare afine din România

Radu Niculescu este Sales Director în cadrul MerryBerry și a participat în calitate de speaker în cadrul RALF 2022 –...

Mihail Coman: În viitor, pomii din livezi vor fi înalți, cu coroane simple, înguste, care se pretează ușor la tăierea și recoltarea mecanizată

Mihail Coman este directorul Institutului de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură (ICDP) Piteşti și a participat în calitate de...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole