‹ adv ›
luni, 6 februarie, 2023
-0.4 C
București

-

‹ adv ›
HomepageArticoleUscarea, căderea fructelor abia formate la castraveți: cauze

Uscarea, căderea fructelor abia formate la castraveți: cauze

Fructele de castravete se pot îngălbeni și pot cădea din diverse motive. Unele dintre ele nici nu depind de eforturile legumicultorului.

Cum să determinați exact unde ați făcut o greșeală și dacă sunteți vinovat în faptul că planta nu dă roadă bună și aruncă ovarele, aflați în acest articol.

Cauzele uscării florilor sau a fructelor abia formate la castraveți

Semințe de calitate proastă

Motivul uscării și căderii fructelor de castraveți pot fi semințele necalitative.

În special, surprize neplăcute sunt „aruncate” de hibrizii partenocarpici „multifuncționali”, la care, indiferent de modul în care lucrați, este foarte greu să obțineți un rezultat bun.

De exemplu, pe ambalaj pot fi indicate recolte bogate, însă, în loc de florile feminine promise, „partenocarpicul” aruncă florile masculine în ciorchini (deși, în principiu, un astfel de hibrid nu ar trebui să le aibă), atunci pur și simplu ați achiziționat un produs de calitate rea.

Diferența dintre florile feminine și masculine la castravete

În același timp, florile feminine, de regulă, sunt solitare, înflorirea este redusă, iar fructele se usucă, neavând timp să se coacă.

În acest caz, cel mai bine este să înlăturați plantele pentru că obținerea recoltei bune va fi extrem de anevoioasă.

Lăstarii formați sunt prea lungi

Acest lucru este valabil în principal pentru plantele plantate puțin înainte de termen. Al doilea factor este fluctuațiile accentuate ale temperaturii.

Ambele circumstanțe afectează negativ capacitatea culturii de a absorbi substanțele nutritive, drept urmare, ovarele primesc mai puțină nutriție și umiditate.

Situația este ușor de îmbunătățit. Îndepărtați toate frunzele, sub care au căzut deja ovarele, precum și copileții. Presărați ușor partea aceasta a lăstarului cu sol, dar astfel încât în ​​timpul udării apa să nu înlăture solul.

Acest lucru este necesar pentru ca planta să formeze noi rădăcini situate mai aproape de părțile ce formează fructe.

Deci, veți oferi ovarelor existente șansa de a crește mai puternic și de a crește probabilitatea de fructificare completă pentru cele care se află în proces.

Dacă creșteți castraveți pe spalier vertical, îndepărtați lăstarul de pe spalier, eliberați segmentul de lăstar ce are castraveți de frunze și copileți, îndepărtați cu grijă stratul superior de pământ de la rădăcină lăstarului și puneți lăstarul sub forma unui cerc în groapa formată.

Apoi, umpleți-o cu sol.

Udarea incorectă a plantelor de castraveți

Castraveții adoră umiditatea și se dezvoltă slab fără cantitatea de apă de care au nevoie. Prin urmare, dacă nu-i udați cu cantități suficiente de apă, este posibil să nu se dezvolte fructele până la final.

Cu toate acestea, același lucru se întâmplă în timpul udării excesive. Există reguli exacte de udare, în special, după apariția ovarelor și până la sfârșitul fructificării active, trebuie să udați castraveții de trei ori pe săptămână, cheltuind până la 8-12 litri de apă pe 1 mp.

Temperatura apei pentru udarea castraveților trebuie să fie nu mai mică de 25-28°C, astfel încât plantele să utilizeze volumul de care au nevoie, iar excesul de umiditate să se evapore.

Unul dintre motivele pierderii ovarelor este udarea cu apă rece. Există o mulțime de controverse cu privire la momentul în care se face udarea suplimentară peste frunze – dimineața sau seara.

Pentru a ajuta plantele să fructifice bine, este mai bine să le udați la rădăcină dimineața și pe frunze – dimineața devreme sau seara târziu, concentrându-vă pe prezența sau absența precipitațiilor.

Citește mai multe despre Cum udăm corect legumele.

Temperatura prea mare a aerului

În cazul castraveților, în perioada de rodire pe vreme senină, temperatura optimă ar trebui să fie în intervalul 23-26°C, în zilele înnorate – 21-23°C, noaptea – 18-20°C.

La valori mai mari, polenul din soiurile polenizate de albine se lipește, cade și riscați să nu obțineți recolta. Cu toate acestea, nici „partenocarpilor” nu le place prea mult căldura.

Este necesar să protejați plantele de soarele arzător cu ajutorul plasei de umbrire și, atunci când sunt cultivați în sere, este, de asemenea, necesară organizarea suplimentară a ventilației.

Dacă noaptea temperatura este peste valorile indicate, ușa și orificiile de seră nu se închid.

Hrănirea neregulată a castraveților

Nu vorbim despre o deficiență evidentă a unui anumit element (acest lucru poate fi observat de obicei examinând frunzele).

Uneori plantele nu au suficientă nutriție în general sau proporțiile de macro și microelemente din sol nu permit ca unele dintre ele să fie pe deplin asimilate.

Pentru a ajuta castraveții, la începutul fructificării, se utilizează o soluție de 1 lingură nitrofosfat la 10 litri de apă.

După câteva săptămâni, 0,5 litri de zeamă de bălegar și 1 lingură de sulfat de potasiu sunt diluate în același volum de apă. În august, hrănirea foliară se efectuează cu o 1 lingură superfosfat și 1 lingură sulfat de potasiu la 10 litri de apă.

Puteți alege pentru hrănire și îngrășăminte complexe marcate „Pentru castraveți, dovlecei, dovleci”, urmând instrucțiunile de pe ambalaj.

Citiți aici mai multe despre Hrănirea castraveților pentru recolte bogate.

Polenizarea slabă

Uneori, insectele nu pot poleniza complet castraveții (de exemplu, în timpul zilei acoperiți plantele pentru a le proteja de căldură, iar noaptea albinele și alți polenizatori naturali dorm). În acest caz, va trebui să ajutați insectele și să faceți singuri această procedură.

Pentru a poleniza manual plantele, luați o floare masculină fără ovar, tăiați toate petalele și puneți-o la fiecare floare feminină.

Care sunt alte motive ale căderii fructelor abia legate? Există mai multe: atacul bolilor și al dăunătorilor, lipsa luminii, precum și temperaturile scăzute ale aerului și ale solului.

În acest caz, culturile trebuie să fie asigurate cu iluminare suplimentară și protecție sau încălzire a serei, precum și mulcirea solului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Creșterea răsadului de castraveți – sfaturi utile

Castraveții sunt unele dintre cele mai populare legume ce,...

Irigarea cartofului prin picurare – sfaturi utile

Irigarea cartofilor prin picurare asigură reducerea esențială a consumului de apă la irigare. Motiv din care, devine o metodă...

Producerea substratului pentru răsad – ce putem și ce nu e recomandat să utilizăm

De calitatea substratului utilizat la producerea răsadurilor, depinde mult cum acestea se vor dezvolta ulterior. Din acest motiv, nu...

Irigarea prin picurare a morcovilor – sfaturi

Morcovul este o cultură populară, relativ ușor de întreținut, însă, pentru obținerea recoltelor înalte, necesită o tehnologie pe măsură. Atunci...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole