8 C
București
miercuri, 13 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleTăierile la pomi toamna sau primăvara? Cum alegem perioada

Tăierile la pomi toamna sau primăvara? Cum alegem perioada

Tăierea pomilor și arbuștilor este una dintre lucrările cele mai importante în plantații, deoarece inițial contribuie la formarea coronamentului pomului, iar ulterior este reglată productivitatea, creșterea și soluționate probleme ce apar pe parcursul ciclului vegetativ cu ajutorul tăierilor.

Astfel, tăierea pomilor și arbuștilor este o procedură necesară și importantă, dar la această lucrare este importantă mult corectitudinea și termenii în care sunt realizate tăierile.

Despre principalele greșeli realizate la tăierea pomilor găsiți detalii pe acest link, iar în acest articol vorbim despre perioada recomandată de realizare a tăierilor.

Înainte de a alege perioada și cum realizăm tăierile, merită menționat că tăierile sunt diferite:

  • de formare – pentru a da plantei forma și înălțimea dorită, pentru a corecta creșterea neuniformă;
  • sanitare – pentru a înlătura din coroană ramuri bolnave, uscate, deteriorate;
  • anti-îmbătrânire – pentru a restabili capacitatea plantei de a crește, a prelungi fructificarea;
  • de fructificare, susținere – pentru a menține parametrii stabiliți și regla productivitatea.

Important! Orice tip de tăiere provoacă stres pomilor și arbuștilor, de aceea este important să realizăm operațiunea corect pentru a reduce la minim acest stres.

Tăierea sanitară se consideră a fi cea mai importantă, deoarece previne extinderea bolilor și problemelor în plantație.

Pentru a înțelege care tăiere la pomi este mai bună, de toamnă sau primăvară, ar trebui să determinăm avantajele și dezavantajele acestora. În primul rând, este important să menționăm faptul că fiecare specie pomicolă are particularitățile sale, deci nu există o perioadă unică favorabilă pentru toate speciile.

Tăierile la pomi toamna: avantaje și dezavantaje

Toamna, metabolismul plantelor încetinește, iar cu 2-3 săptămâni înainte de îngheț, pomii și arbuștii, mulți preferă să pregătească pentru iarnă și primăvară viitoare prin tăiere.

Care sunt argumentele realizării tăierii de toamnă la pomi:

  • dăunătorii și agenții patogeni pierd o parte din adăposturi;
  • plantele vor avea timp să se refacă înainte de îngheț și primăvara vor începe imediat creșterea activă;
  • toamna sunt mai puține lucrări decât primăvara, de aceea procedura poate fi efectuată cu calm și fără grabă.

Dezavantajele tăierii de toamnă:

  • puteți alege timpul pentru tăieri incorect, din cauza căreia pomii se pot recupera anevoios sau nu au timp să vindece toate rănile înainte de îngheț (în timpul unei ierni calde, infecțiile sau dăunătorii pot pătrunde în răni);
  • vindecarea durează mai mult, deoarece procesele metabolice încetinesc;
  • plantele iubitoare de căldură la care sunt realizate tăierile toamna (cais, piersic, cireș etc.) sunt lipsite de o parte din rezervele lor nutritive, rezistența la îngheț este mai redusă;
  • ziua aleasă pentru tăiere ar trebui să fie uscată și senină, nu puteți tăia plantele pe timp ploios sau imediat după aceasta, așa că uneori este dificil să alegeți ziua potrivită la sfârșitul lunii octombrie – începutul lunii noiembrie;
  • în timpul iernii geroase, unii dintre lăstari pot îngheța, ca urmare, primăvara vor trebui tăiate mai multe ramuri, slăbind astfel pomul.

Tăierile la pomi primăvara: avantaje și dezavantaje

În primăvară, plantele încep să se trezească din „somn” pentru a se pregăti pentru un sezon lung de vegetație. Pentru a menține pomii sănătoși și productivi, tăierea de primăvară vine în ajutor.

Care sunt avantajele pentru care producătorii optează pentru tăieri de primăvară:

  • este mai ușor să alegeți o zi uscată și senină;
  • rănile se vor vindeca mai repede, deoarece zilele calde urmează încă;
  • este posibilă îndepărtarea tuturor ramurilor înghețate și deteriorate.

Dezavantajele tăierii de primăvară:

  • dacă alegeți timpul de tăiere greșit, atunci pomii pot suferi: de îngheț, dacă procedura este începută prea devreme, sau de lipsă de forță pentru vindecarea rănilor, dacă se face după începerea circulației de primăvară a sevei;
  • sunt multe alte lucruri de făcut primăvara, deci există riscul de a nu acorda atenția cuvenită tăierii.

Cum alegem perioada potrivită pentru realizarea tăierilor la pomi

Ținând cont de particularitățile menționate mai sus la alegerea perioadei de realizare a tăierilor, putem menționa următoarele recomandări:

Tăierile în uscat (tăierile ce se realizează iarna, în perioada de repaus) se execută începând cu 1-2 săptămâni după căderea frunzelor până la umflarea mugurilor (în dependență de specie, condiții și particularitățile plantației).

Important! Tăierile în uscat se execută în zilele în care temperatura nu coboară sub -5°C. 

  • varianta optimă este de a începe tăierile după trecerea gerurilor mari până la pornirea în vegetație (tăierile făcute înaintea unor geruri mari se cicatrizează greu, la speciile sâmburoase pot apărea scurgeri de clei);
  • numai pomii rezistenți la ger (măr, prun, păr) se taie în toate zilele favorabile ale iernii;
  • tăierile mari pe ax sau ramuri de schelet se fac doar după trecerea gerurilor mari;
  • la speciile sensibile la temperaturi scăzute – sâmburoase (drupacee: migdal, cais, piersic, cireș) tăierile sunt realizate începând cu sfârșitul lunii februarie, în lunile martie și aprilie;
  • tăierile la fiecare specie trebuie inițiate mai întâi în plantațiile pe rod, apoi în cele tinere.

Respectiv, cea mai bună tăiere este cea realizată mai aproape de primăvară, deoarece ține cont mai mult de fiziologia plantelor, le dăunează mai puțin și le permite să se recupereze mai repede. Acest lucru este valabil mai ales pentru culturile cu rezistență scăzută iarna, cum ar fi pomi tineri, slăbiți.

Totuși, în livezi numărul pomilor este destul de mare și este important să se reușească cu tăierile, astfel, în zilele favorabile ale toamnei sau iernii se realizează tăierile la speciile și soiurile mai rezistente la îngheț.

Respectiv, este recomandat să începem tăierile cu speciile sămânțoase (măr, păr, gutui):

La măr tăierile pot fi inițiate după căderea frunzelor – sfârșitul lunii noiembrie-începutul lunii decembrie. În livezile tinere de măr, tăierile se realizează începând cu a doua jumătate a lunii februarie, deoarece pomii sunt mai puțin rezistenți la temperaturile scăzute.

Recomandările de realizare a tăierilor la măr sunt valabile și pentru livezile de păr, deoarece este, la fel, o specie sămânțoasă. Detalii despre Tăierile în verde la păr. Perioada și recomandări.

La gutui specialiștii recomandă inițierea tăierilor în a doua jumătate a lunii februarie. Detalii despre tăierile la gutui găsiți pe acest link.

Ce ține de tăierile la sâmburoase, majoritatea acestor specii se caracterizează prin faptul că sunt mai puțin rezistente la îngheț, iar tăierile se realizează în următoarea ordine:

Tăierile la prun, ținând cont de faptul că prunul este o specie rezistentă la îngheț (-30…-32°C), pot fi inițiate în luna decembrie. În livezile tinere de prun, tăierile se realizează începând cu a doua jumătate a lunii februarie.

Găsiți aici detalii despre tăierile la prun.

Tăierile la speciile pomicole sensibile la ger (cais, migdal, piersic, cireș) se efectuează în lunile martie și aprilie, după ce trece pericolul afectării acestor specii de înghețuri.

Totodată, la speciile sâmburoase sensibile cum ar fi cais și cireș se efectuează mai mult tăierile în verde. Spre exemplu, tăierile la cireș se efectuează în mare parte în lunile august-septembrie, la piersic la sfârșitul lunii august – septembrie, iar tăierile la cais pot fi inițiate după recoltare.

La prun, cais și cireș tăierile de formare se efectuează în lunile mai-iunie.

Tăierile la piersic este recomandat de a fi efectuate în faza îmbobocirii (buton roz), ceea ce oferă posibilitate de a norma recolta prin tăiere, mai ales în cazul afectării de înghețuri a mugurilor florali.

Citiți despre Tăierile la piersic – vas aplatizat spre intervalele dintre rânduri.

Tăierea sanitară în livezi cu siguranță este necesară, dacă vedeți că planta are ramuri deteriorate și bolnave, lăstari nematurizați, ramuri afectate de dăunători și boli. În acest caz, nu amânați tăierea până în primăvară.

Tăierea de toamnă poate fi primul pas, în care sunt înlăturate principalele probleme din plantație, iar primăvara – al doilea pas, atunci când pregătiți pomii și arbuștii pentru noul sezon.

Tăierile de vară la pomi și arbuști

În mare parte, vara este o perioadă favorabilă pentru efectuarea unor tăieri de întreținere, pentru a limita creșterea, a îndepărta părțile îndesite ale coroanei și lăstarii verzi de prisos. Dar vara nu este potrivită pentru îndepărtarea ramurilor mari și a tăierilor radicale. Excepție sunt ramurile grav deteriorate și rupte care trebuie îndepărtate de urgență.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Analiza pomilor fructiferi înainte de începerea tăierilor

Procesul de tăiere a pomilor ține de imaginația fiecăruia,...
‹ adv ›

Tăierea pomilor fructiferi. Vezi când se face

Tăierile în uscat la pomi, adică tăierile ce se realizează iarna, în perioada de repaus se fac începând cu...

Tăierea pomilor de păr. Forma de coroană Fus zvelt ameliorat

Atunci când vorbim de tăierea pomilor de păr, trebuie să menționăm că părul, după particularitățile de creștere și fructificare,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole