8.9 C
București
miercuri, 20 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleTăierile la piersic - vas aplatizat spre intervalele dintre rânduri

Tăierile la piersic – vas aplatizat spre intervalele dintre rânduri

Forma de coroană vasul aplatizat spre intervale dintre rânduri este recomandat pentru sistemul intensiv de cultură. Pomii astfel conduși au trunchi de 50 cm și ax scurt cu 4 șarpante distanțate la 15-20 cm una de alta și orientate câte două în direcții opuse spre intervalele dintre rânduri.

Unghiurile de divergență dintre șarpante și direcția rândului sunt de:

  • 45-50° cu distanța între pomi pe rând de 3,5-3 m pentru soiuri de vigoare supramijlocie;
  • 50-55° cu distanța dintre pomi pe rând de 3-2,5 m pentru pomi de vigoare mijlocie și submijlocie.
Unghiul de divergență la pomi

Unghiurile de înclinare ale șarpantelor față de verticală față de verticală sunt de 55-50° în partea inferioară reducându-se la 45-40° în partea superioară.

‹ adv ›

Fiecare șarpantă are a câte 4 subșarpante: primele 2 la 40 cm de la ax orientate lateral opus cu interval de 10-12 cm între ele, următoarele 2 la 30-40 cm de la primele cu același interval între ele.

Conducerea și tăierea pomilor are la bază principiile utilizate la vasul ameliorat. Vă recomandăm să citiți detalii despre forma de coroană vas ameliorat pentru a asimila mai ușor particularitățile acestei forme de coroană. Detalii aici.

Tăierile la piersic în anul I după plantare

Pentru plantare se folosesc pomi standard cu coroana proiectată din 4 ramuri și axul tăiat deasupra ramurii superioare.

În timpul plantării ramurile se orientează sub unghiuri de aproximativ 45° față de direcția rândului.

Tăierea pomilor de piersic după plantare se efectuează primăvara devreme respectându-se principiile:

  • ramura superioară se scurtează la 10-15 cm;
  • a 2-a la 20-25 cm;
  • a 3-a și a 4-a (dacă este) se taie mai lung, astfel ca ramura inferioară să nu depășească lungimea de 30-35 cm;
  • scurtarea se face la un mugur exterior sau la o ramificare exterioară, care se taie deasupra primului mugure de la baza ei.

Dacă pomii au doar 3 ramuri în zona proiectării coroanei, la plantare două ramuri se orientează într-o parte față de direcția rândului sub unghiuri de 30-35°, iar a treia ramură în partea opusă.

Ulterior, în timpul tăierilor în verde sau în următoarea primăvara anului următor în apropierea bazei ramurii a treia se alege o ramură laterală cu poziția necesară pentru proiectarea șarpantei a patra.

La pomii ce nu au coroana proiectată în pepinieră, dar au multe ramuri anticipate bine dezvoltate, primăvara după plantare, se delimitează trunchiul de 50 cm. În zona proiectării coroanei se proiectează patru ramuri șarpante, distanțate la 15-20 cm una de alta, orientate sub unghiuri de circa 45° față de direcția rândului.

Ramurile dintre ele se elimină la inel, iar axul se taie deasupra ramurii superioare. Ulterior, structurarea coroanei se efectuează conform principiilor generale.

Pomii plantați în formă de vergi se scurtează la 90-100 cm de la sol. Apoi se delimitează trunchiul – 50 cm. Mai sus de trunchi, la operațiile în verde se proiectează viitoarele 4 șarpante. Lăstarii dintre ele se elimină. Axul se suprimă deasupra ramificării a patra.

Tăierile în anul doi de la plantare

Tăierile se fac primăvara și în verde. Printre particularitățile acestei forme de coroană urmărite în timpul tăierilor se numără:

  • menținerea unghiurilor de direcționare și înclinare ale șarpantelor prin tăieri de transfer la o ramificare exterioară cu poziția necesară;
  • scurtarea ramurilor de prelungire și echilibrarea vigorii de creștere a șarpantelor.

Primăvara devreme se elimină concurenții ramurilor de prelungire ale șarpantelor și ramurile verticale, „lacome” de pe laturile superioare, rămase din anul precedent și care îndesesc centrul coroanei.

La tăierile în verde pe fiecare șarpantă la aproximativ 40 cm de la punctul de inserție se aleg două ramificări orientate pe rând în direcții opuse și distanțate la 10-15 cm una de alta pentru a proiecta primele subșarpante.

Ramificările situate în apropiere de aceste șarpante se suprimă pentru a le favoriza creșterea.

Tăierile la piersic în anul trei de la plantare

Se urmăresc aceleași scopuri ca și anterior. Pe șarpante în timpul operațiunilor în verde la 35-40 cm de la subșarpanta a doua se aleg 2 ramificări orientate pe rând în direcții opuse cu interval de 10-15 cm, pentru proiectarea subșarpantelor a treia și a patra.

Se corectează unghiurile de direcționare și înclinare ale șarpantelor și subșarpantelor, se echilibrează vigoarea de creștere a subșarpantelor prin scurtări, se asigură distribuirea uniformă a ramurilor de garnisire, în special a ramurilor mixte de rod cu vigoare de creștere mijlocie (40-60 cm). Încep tăierile de fructificare.

Formațiunile de rod la piersic sunt disponibile în următoarea imagine:

Tăierile la piersic în anul patru și cinci

În acești ani atenție deosebită trebuie oferită: corectării unghiurilor de direcționare și înclinare, reglarea vigorii de creștere și garnisirea uniformă a șarpantelor și subșarpantelor, reglarea încărcăturii cu rod, inclusiv prin răritul fructelor.

De obicei, formarea coroanei se încheie către sfârșitul anului cinci, iar pomii intră în plină fructificare. Respectiv, urmează tăierile de fructificare și de menținere a parametrilor coroanei, iar o dată la 3-4 ani se fac tăieri de reîntinerire a șarpantelor și subșarpantelor.

Bibliografie și sursă foto: Conducerea și tăierea pomilor fructiferi. Autori: Vasile Babuc, Ananie Peșteanu, Eugeniu Gudumac.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

La ce distanță se plantează cătina. Cum influențează recolta

Atunci când alegem distanța de plantare la cătină trebuie...
‹ adv ›

Acarianul roșu al pomilor și acarianul roșu comun – control

Acarianul roșu al pomilor (Panonychus ulmi) și acarianul roșu comun (Tetranychus urticae) sunt doi dăunători care pot produce pagube...

Când se fac tăierile la pomi toamna. Sfaturi

Tăierile la pomi sunt importante pentru sănătatea și productivitatea livezii. În sezonul rece, se efectuează tăierile în uscat, acestea...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole