3.1 C
București
duminică, 5 decembrie, 2021

-

HomepageArticoleTăieri la vișin: sfaturi utile și recomandări

Tăieri la vișin: sfaturi utile și recomandări

Vişinul în comparaţie cu cireşul este o specie mai puţin viguroasă, însă coroana este mai deasă datorită prezenţei lăstarilor anticipaţi şi capacităţii de ramificare mai mare.

Vişinul fructifică pe buchetele de mai, ramuri mixte şi ramuri plete. După raportul ramurilor de rod soiurile de vişin se divizează în 2 grupe:

  •  Arboriscente (Crişana, Şpanca raneaia) ce fructifică pe buchete de mai;
  • Arbustiforme (Podbelischi, Raneaia 2, Oblacinscaia etc.) ce fructifică pe ramuri plete.

Soiurile arborescente se conduc după forma piramidă natural ameliorată cu mare volum, au acelaşi sistem de tăiere de fructificare ca la cireş numai că ramurile buchet au o durată de viaţă mai scurtă 2-5 ani, ceea ce ne permite de a efectua reducţia scheletului la lemn de 3-4 ani.

Ramurile lungi se scurtează dacă depăşesc 60 cm. O parte din ramurile ce cresc în locuri nefavorabile în coroană se scurtează ori se suprimă.

Soiurile arbustiforme se conduc după forma piramidă natural ameliorată cu mare volum, iar cele cu lemn fragil după forma piramidă neetajată.

Soiurile date au un grad mai mare de ramificare faţă de soiurile arborescente. Ramurile plete la care aproape toţi mugurii axiali sunt de rod iar cei terminali vegetativi după fructificare se degarnisesc complect deplasându-se la periferie.

Pentru prevenirea acestui fenomen ramurile se scurtează deasupra unui mugure vegetativ sau a unei ramificaţii apărute la bază.

Se recomandă la 1/3 din ramurile anuale care au lungimea sub 25 cm să fie scurtate deasupra unui mugure vegetativ situat spre baza lor. Aceasta permite a avea pe fiecare şarpantă ramuri plete în alternanţă cu ramuri noi.

Întreţinerea pletelor ramificate se face în 2-3 ani consecutiv pentru a nu diminua mult producţia de fructe. Dacă pletele sunt dese se răresc la 15-20 cm pentru crearea condiţiilor favorabile de lumină şi hrană celor rămase.

În perioada diminuării creşterilor vegetative pomilor de vişin li se aplică tăieri de reducţie conform regulilor în vigoare.

Mai multe detalii despre Tăierile la vișin. Forme de coroană recomandate.

Agrobiznes
Totul despre agricultură, afaceri și oportunități de dezvoltare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

APIA primește cereri pentru reducerea accizei la motorină pentru anul 2022

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în cursul lunii decembrie 2021  se depun Cererile de...
- adv -spot_img

Cum alegem păsările, care vor fi productive și iarna

Înainte de perioada rece este o întrebare firească, așa cum temperaturile scăzute pot influența semnificativ atât sănătatea, cât și...

Ministrul Agriculturii caută soluţii pentru problemele industriei de morărit şi panificaţie

Aplicarea unui regim de impozitare asemenea celui practicat în domeniul construcţiilor pentru salariaţii din sectorul morărit, panificaţie şi produse...

Noi pe Facebook

De citit

Fătarea la vaci: de ce și cu cât aceasta poate întârzia

Crescătorii de bovine destul de des se plâng, că...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției