3.4 C
București
vineri, 22 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleTăierea frunzelor la căpșun – perioade și recomandări

Tăierea frunzelor la căpșun – perioade și recomandări

Abordarea tradițională a creșterii căpșunului implică înlăturarea completă a frunzelor. Cu toate acestea, cercetările în domeniul horticol nu stau pe loc, iar acum unii neagă necesitatea tăierii totale a acestora.

Înlăturarea completă a frunzelor rămâne la discreția producătorului, în funcție de tehnologia pe care o aplică și particularitățile soiului. De obicei, aceasta este realizată în plantații pe suprafețe mari, unde lucrarea astfel realizată este mai rentabilă.

Dacă optați pentru aceasta, frunzele trebuie tăiate la înălțimea de 2,5 cm deasupra coroanei cu muguri la o săptămână după ultima recoltare.

Totuși, tăierea frunzelor la căpșun numită popular și tunderea căpșunului ar trebui făcută numai dacă plantele au nevoie.

Apropo, de tăierea frunzelor la căpșun, aceasta presupune îndepărtarea frunzelor de la plantele ce sunt pe rod. 

De ce se taie frunzele la căpșun:

  • pentru întinerirea parțială a plantei;
  • pentru a înlătura frunzele distruse, uscate, bolnave;
  • pentru prevenirea bolilor bacteriene și fungice;
  • pentru a reduce numărul de insecte dăunătoare care iernează în stratul vegetal rămas.

Cu o abordare rezonabilă și alegerea momentului potrivit pentru tăierea frunzelor la căpșun, o astfel de procedură poate aduce beneficii plantelor de căpșun.

Când să tăiați frunzele la căpșun

Dacă vorbim despre momentul tăierii frunzelor la căpșun, atunci acestea pot fi împărțite în trei perioade. Fiecare opțiune are avantajele și dezavantajele sale și, prin urmare, le vom discuta separat.

1. Tăierea frunzelor la căpșun primăvara

După o iarnă lungă, chiar și plantele mari, dezvoltate, viguroase își pot pierde unele dintre frunze. Acest lucru se întâmplă mai ales când iarna e geroasă, dar fără zăpadă. 

Mulciul pus la căpșun este capabil să protejeze rădăcinile plantei, dar frunzele vor îngheța și va fi necesară înlăturarea lor primăvara.

Dacă, după ce parcelele s-au uscat, vedeți pe căpșun un număr mare de frunze bolnave, putrezite sau deteriorate, îndepărtați-le cu grijă, lăsând intacte frunzele verzi și mugurii nedezvoltați.

Tăiați frunzele atent, căci o data cu tăierea în masă este foarte ușor să deteriorați viitorii lăstari floriferi, prin urmare, nu exagerați.

2. Tăierea frunzelor la căpșun toamna

Tăierea frunzelor la căpșun toamna poate deveni mai traumatizantă pentru căpșun. Lucrarea se execute cu scopul de a curăța parcela și a îndepărta toate resturile de plante.

Desigur, frunzele deteriorate ajung în compost împreună cu dăunătorii, dar există riscul ca plantele de căpșun lipsite de protecție naturală să reziste mai rău la înghețuri.

Dacă, totuși, decideți să tăiați frunzele la căpșun toamna, faceți-o cu mult înainte de vremea rece și îndepărtați numai frunzele uscate și deteriorate fără a afecta mijlocul plantei.

După îndepărtarea frunzelor, mulciți parcela cu paie, iarbă cosită, ace de conifere ș.a..

Citiți mai multe despre Mulcirea la căpșuni – 10 materiale folosite și avantajele acestora.

3. Tăierea căpșunului după recoltare

Rațională este tăierea căpșunului efectuată la scurt timp după recoltare, căci în lunile calde rămase plantele reușesc să formeze o nouă masă verde, să formeze muguri floriferi pentru anul viitor și să se aprovizioneze cu nutrienți.

Astfel, plantele intră în iarnă puternice și pregătite și, prin urmare, rezistă sezonului rece mai ușor decât plantele tăiate prematur.

Tăierea stolonilor la căpșun

Cum tăiem corect căpșunul

Chiar și pentru o lucrare atât de simplă, la prima vedere, precum tăierea, e necesar să vă pregătiți. Veți avea nevoie de:

  • foarfecă specială ascuțită sau secator
  • recipient pentru colectarea frunzelor
  • material pentru mulcirea solului
  • mănuși de grădinărit

Frunzele și stolonii la căpșun trebuie tăiați – nu încercați să le rupeți cu mâinile, sunt puternice și mai degrabă veți smulge o parte din plantă decât să îndepărtați frunza dorită.

Stolonii nu trebuie tăiați imediat lângă rădăcină. Distanța trebuie să fie de cel puțin 10 cm.

Inspectați fiecare plantă și folosiți foarfeca pentru a îndepărta toate frunzele de calitate îndoielnică. Nu lăsați frunzele tăiate pe parcele, ci duceți-le la grămada de compost. După îndepărtarea excesului de frunze, afânați până la o adâncime de 3-5 cm solul și udați.

Pentru a le întări, plantele tăiate pot fi hrănite cu o soluție slabă de zeamă de bălegar (1:10), excremente de păsări (1:20) sau îngrășăminte special concepute în acest sens.

Dacă unele plante de căpșun sunt complet afectate de dăunători sau boli, îndepărtați-le cu tot cu rădăcină și ardeți-le și dezinfectați locul cu o soluție de permanganat de potasiu.

Acum, că ne-am ocupat de frunze, este timpul să decidem ce să facem cu stolonii pe care îi produc majoritatea soiurilor de căpșun pe tot parcursul sezonului cald. Răspunsul la această întrebare depinde dacă aveți nevoie sau nu de parcele noi de căpșun în viitorul apropiat.

Dacă doriți să înlocuiți unele dintre plante cu altele noi sau doar să extindeți plantația, atunci trebuie să lăsați stolonii să crească și apoi să plantați cu grijă primele rozete pe o parcelă separat, tăind tot ce este de prisos. 

Este mai bine să alegeți stolonii situați mai aproape de planta-mamă. Ei prind mai bine rădăcini și încep să înflorească și să dea roade mai devreme.

Dacă în următorul an sau doi acest lucru nu este inclus în planuri, atunci stolonii trebuie îndepărtați în mod regulat.

Acest lucru trebuie făcut înainte de înflorire, după fructificare și la sfârșitul verii. De asemenea, puteți îndepărta cu grijă stolonii în creștere în timpul fiecărei afânări a solului sau pliviri.

Tăierea soiurilor remontante de căpșun

Mai multe despre Soiurile remontante de căpșun.

Tăierea completă incorectă a plantei de căpșun remontante poate reduce semnificativ perioada de fructificare. De aceea, operațiunea trebuie realizată cu grijă.

Deoarece aceste soiuri produc fructe de două ori pe an, tăierea frunzelor poate slăbi semnificativ plantele. Între prima și a doua fructificare, este recomandat ca doar frunzele bolnave, uscate și stolonii să fie înlăturați.

Dacă stolonii nu sunt îndepărtați, a doua recoltă va fi mult mai mică. Pentru a oferi plantelor o cantitate suficientă de lumină solară, planta nu trebuie să aibă mai mult de 8 tulpini.

Dacă apar frunze uscate sau bolnave, acestea sunt îndepărtate imediat, fără a aștepta vreo perioadă.

Lucru care trebuie efectuat toamna numaidecât la căpșunul remontant este tăierea lăstarilor floriferi târzii, deoarece fructele nu vor reuși să se formeze până la îngheț, dar vor lua multă putere de la plantă.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Tehnologia de producere a căpșunului remontant

Căpșunul remontant este reprezentat de soiuri ce produc fructe...
‹ adv ›

De ce îngheață căpșunii iarna. Cum îi protejăm

Pregătirea corespunzătoare a căpșunilor pentru iarnă asigură mai multe șanse de iernare cu succes a culturii. Rezistența plantelor de...

Creșterea căpșunilor din semințe – 4 etape de urmat

În majoritatea cazurilor, căpșunul se înmulțește prin stoloni, există însă amatori ce preferă înmulțirea căpșunului prin semințe. Dacă vă...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole