9.4 C
București
miercuri, 18 decembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleScheme de tratament contra bolilor la vița de vie

Scheme de tratament contra bolilor la vița de vie

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp

Cele mai frecvente boli la vița de vie sunt mana, putregaiul cenușiu și făinarea. Insectele dăunătoare sunt acarienii, păduchii țestoși și molia viței de vie. Tratamentele la vița de vie se realizează în mod preventiv, ținând cont de condițiile meteorologice și de calendarul de aplicare a pesticidelor.

Specialiștii agronomi recomandă tratamente în dependență de faza de dezvoltare, condițiile meteorologice și istoricul bolilor la nivel regional în cultura respectivă.

Primul tratament la vița de vie

Înainte de dezmugurit, în repausul vegetativ  se aplică Zeama Bordoleză sau (piatră vânătă), (50 g/10 L apa/100 mp), 5 kg/ha. Produsul se va aplica pe scoarța uscată, neacoperită de gheață, zăpadă sau îngheț, în zilele fără vânt, cu temperaturi de cel puțin 5-6 ° C.

‹ adv ›

Pentru insectele dăunătoare păduchele țestos, păduchele lânos, acarieni se recomandă tratamente preventive cu Ovipron Top (250 ml/10 L apa), maxim 3,5 l/ha. De asemenea se recomandă Envidor 240 SC (1,5 l/ha) un insecticid-acaricid pentru combaterea păianjenilor și acarienilor în cultura viței de vie.

Tratamentele de mai sus se aplică începând cu faza de creștere a lăstarilor (formarea a 5-9 frunze sau lungimea lăstarilor de 10-15 cm), până la sfârșitul înfloritului la depășirea pragului economic de dăunare de 3/5 acarieni pe frunză.

La degajarea ciorchinilor

Se aplică Profiler 71 WG (2,5 kg/ha) , Falcon 460 EC (0,3l/ha) și Decis 25 WG (0,6 kg/ha) pentru controlul larvelor de molii.

La începutul înfloririi viței de vie

se fac tratamente obligatorii de avertizare pentru combaterea manei, făinării și altor boli, cu fungicide, Mikal Flash (3 kg/ha) pentru combaterea manei, Flint Max (0,16 kg/ha) pentru făinare și putregaiul cenușiu.

La sfârșitul înfloririi

Se aplică fungicidele Profiler 71 WG (2,5 kg/ha), Luna Max (1l/ha), Teldor 500 SC (1l/ha).

În faza de creștere a boabelor se aplică fungicide cu acțiune sistemică și de contact, specifice combaterii manei și făinării: Mikal Flash (3 kg/ha), Movento 100 SG (0,75l/ha) pentru combaterea păduchilor țestoși și Folicur Solo 250 EW (0,4 l/ha).

În cazul când condiţiile sunt favorabile pentru dezvoltarea manei, în combaterea manei și făinării se vor aplica produse cu acţiune sistemică.

Dacă condiţiile nu sunt favorabile pentru atacul de mană (nu au fost înregistrate precipitaţii atmosferice, lipsă de rouă, timp secetos, temperaturile în timpul nopţii sunt sub 13ºC sau sunt mediocre pentru dezvoltarea bolii), se pot utiliza produsele de contact: 

Cuproxat SC 3-5 l/ha, Bouillie Bordelaise 5 kg/ha, Oxiclorura de cupru 90 WP 4-6 kg/ha, Polyram DF 2,0 kg/ha, Delan WG 0,75-1,0 kg/ha, Folpan 80 WG 1,5-2,0 kg/ha, Dithane M-45 WP 2,5-3,0 kg/ha în amestec cu unul din produsele antioidice amintite mai sus sau pot fi aplicate produse cu acţiune mixtă în combaterea ambelor boli: Shavit F 72 WDG 1,75-2,0 kg/ha, Shavit F 72 WP 2,0 kg/ha.

În plantaţiile unde nu au fost înregistrate atacuri intense de făinare se recomandă aplicarea produselor cuprice în amestec cu Sulf praf umectabil 9-12 kg/ha.

Se aplică obligatoriu preventiv, după înfloritul viţei de vie. În cazul în care condiţiile meteorologice sunt favorabile dezvoltării manei, adică sunt prezente cantități ridicate de precipitații,  în combaterea manei și făinării se aplică produse cu acţiune sistemică.

Citește și despre Dăunătorii la vița de vie, identificarea și combaterea lor.

Faza compactării ciorchinelui

În faza dezvoltării ciorchinelui se realizează tratamente cu Melody Compact 40 WG (1,5 kg/ha), Merpan 50 WP(2,5 kg/ha), Vondozeb (2,5 kg/ha). Dacă nu există ploi frecvente și predomină un sezon secetos, nu e nevoie de tratamente fungice.

În condiţii favorabile dezvoltării manei și făinării viţei de vie la soiurile sensibile se aplică tratamente cu unul din produsele sistemice sau de contact în combaterea manei.

Se recomandă utilizarea produselor din aceeași grupă chimică și informarea fermierilor privind compatibilitatea pesticidelor la amestecuri mixte cu produse de protecția plantelor.

Dacă în această fază se formează condiţii favorabile pentru dezvoltarea putregaiului cenușiu și se înregistrează începutul atacului de Botrytis, se recomandă ca în amestecurile pentru combaterea manei și a făinării să se adauge unul din botriticidele specifice: Sumilex WG 1,0-1,5 kg/ha, efectuând de asemenea, toate măsurile agrotehnice descrise mai sus, care creează condiţii
nefavorabile dezvoltării putregaiului.

Ultimele tratamente se realizează la intrarea în pârgă Teldor (10 ml/10 l apa/100 mp) 1 l/ha, Systhane Forte (1 ml/10 l apa/100 mp) 0,1 l/ha.

Putregaiul cenușiu

Pentru prevenirea putregaiului cenușiu și instalarea în focarele de atac a acestei ciuperci se indică tratamente cu Teldor 500 SC – 0,8 l/ha, Decis 25 WG – 0,03 kg/ha, Cantus 1,2 kg/ha (se aplică în stadiul A, B, C).

Citește și despre Cum pot fi identificate bolile la vița de vie.

Zeama bordoleză este incompatibilă cu produsele botriticide (produse pentru eliminarea putregaiului cenușiu) sau fungicide sistemice. În cazurile utilizării ei în combaterea manei (în aceeași fază) se indică tratamente separate contra putregaiului cenușiu.

Înainte de aplicarea tratamentului în faza de înmuiere a bobiţelor – începutul pârgului contra putregaiului cenușiu este necesară efectuarea lucrărilor de combatere a buruienilor.

În cazul creării condiţiilor favorabile dezvoltării și răspândirii putregaiului, precipitații, grindină, temperaturi cu maxime variabile,  se recomandă tratamente cu Teldor 500 SC, Decis 25 WG, cu 16 zile până la recoltare.

Probele anului 2021,  din câmpurile experimentale ale universității USAMV, Iași arată că alimentarea cu apă din sol este la un nivel mediu spre înalt.

„Putem vorbi despre producții foarte bune, a fost un început bun de an calendaristic, o primăvară bună, cu precipitații mai mult decât favorabile. M-am uitat la datele furnizate de stația noastră meteo automată de la fermă, comparativ cu anul trecut, din Septembrie 2020 și până acum a plouat aproximativ 500 mm / metru cub, în timp ce în septembrie 2019 – aceeași perioadă ca acum în 2020, erau aproximativ 380 mm, dar care a fost distribuit inegal ”, a spus conf. dr. Denis Țopa.

Bibliografie: Backyard Grape Disease, Pest, and Cultural Practices Calendar

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Îngroparea viței de vie toamna în sistemul protejat

Există mai mulţi indicatori ce ţin de temperaturile negative, care au o importanţă majoră pentru viţa de vie şi...

Cum recolta prea mare de struguri poate compromite calitatea

Actualmente, calitatea producţiei de struguri de masă nu este opţiune, ci un imperativ. Cantitatea şi calitatea recoltei la strugurii...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole