1.4 C
București
spot_img

-

HomepageArticoleRecomandări pentru recoltarea mecanizată în livezi de vișin

Recomandări pentru recoltarea mecanizată în livezi de vișin

Vișinul este o cultură tradițională în țara noastră, iar fructele sunt înalt apreciate pentru calitățile gustative și valoarea nutritivă.

Pentru agricultori prezintă interes sporit datorită cerinței mari a vișinelor pentru procesare, atât pe piață internă cât și pe cea externă.

Livada de vișin poate fi înființată în zone de câmpie sau deluroase cu pante de până la 12-15%, dar și în zonele plane mai joase.

Se va  evita însă plantarea pe văile înguste dintre dealuri sau pe versanții cu expoziție nordică sau nord-vestică.

La stabilirea distanțelor de plantare, trebuie să se țină cont de:

  • vigoarea portaltoilor pe care s-au altoit pomii;
  • vigoarea soiului de vișin;
  • metoda de recoltare planificată;
  • forma de coroana proiectată;
  • utilizarea irigării;
  • fertilitatea naturală a solului.

Orientativ, în cazul pomilor altoiți pe portaltoi de vigoare mare, pentru sistemul de cultură clasic, se recomandă 5×4 m. Pentru sistemul de cultură intensiv, în cazul pomilor altoiți pe portaltoi de vigoare mai mică, 4×3 m sau 4×2 m.

FOTO:aroniaharvest.com

Chiar dacă vișinul este considerat o specie cu rezistență înaltă la deficitul de umiditate din sol, o cultură performantă a vișinului necesită sistem de irigare care se instalează odată cu plantarea pomilor.

Astfel, în anul 5 de la plantare pot fi obținute până la 15 tone de fructe la hectar.

Odată cu dezvoltarea noilor tehnologiilor se pune un accent deosebit pe mecanizarea lucrărilor în livadă, iar direcțiile principale sunt recoltarea cu ajutorul combinei și tăierea mecanică a pomilor după recoltare.

Pentru a permite utilizarea eficientă a acestor tehnologii este necesar să fie respectați anumiți parametri de plantare pentru ca ulterior livadă să fie pretabilă recoltării și tăierilor mecanizate.

FOTO:aroniaharvest.com

Pentru aceasta pomii de vișin pot fi plantați atât toamna, cât și primăvara, după o schemă de plantare nu mai mare de 4 x 2 m (care corespunde la 1250 de arbori la hectar) și nu mai dens 4 x 1 m (2500 de pomi la hectar).

Foarte importantă este adâncimea de plantare a pomilor, care trebuie sa fie cu punctul de altoire la cel putin 5-10 cm deasupra nivelului solului,  pentru a se putea imprima vigoarea de creștere specifică  portaltoiului folosit și pentru a evita cresterea unor rădăcini din altoi.

FOTO: aroniaharvest.com

Pentru recoltarea mecanizată este foarte important și sistemul de formarea a pomilor, se recomandă ca coroana vișinului să fie formată sub formă de fus subțire ameliorat sau piramidă etajată rărită cu centrul semideschis.

FOTO: asprus.ru Pomi de vișin conduși după fus subțire ameliorat

Pomii de vișin conduși după forma de coroană fus subțire ameliorat, au trunchiul de 50-60 cm și un ax vertical bine dezvoltat.

Pe acesta la bază, în formă de etaj rărit la distanța de 8-12 cm, sunt dispuse radial 3-4 șarpante cu lungimea de 50-60 cm și cu unghiul de divergențăde 80-90o

Pe ax și șarpante la intervalul de 15 cm, radial uniform sunt dipuse ramuri de semischelet cu unghiuri largi de înclinare, care se reînnoiesc o dată la 4-5 ani prin tăieri la cep.

Pentru menținerea echilibrului pe verticală a ramurilor de renovare, lungimea cepului de  înlocuire descrește, de la 35-40 cm în partea inferioară a coroanei, până la 8-10 cm, în partea superioară.

Piramidă etajată rărită cu centrul semideschis se consideră de perspectivă pentu soiurile de vișin cu vigoare mijlocie.

Pomii formați astfel, au trunchiul înalt de cca 70 cm și ax scurt de 40-60 cm. La baza coroanei, pe ax, sunt situate 4 șarpante în formă de etaj rărit cu intervale de 10-12 cm, orientate 45-60o față de direcția rândurilor. 

Pe fiecare șarpantă la 35-40 cm de la ax sunt situate bilateral-altern-exterior câte 3 subșarpante cu distanța între ele de 25-30 cm.

Pe șarpante și subșarpante sunt inserate uniform ramuri de garnisire, majoritatea de semischelet, care se renovează eșalonat la lemn de 3-4 ani.

După consolidarea ultimei șarpante, axul de asupra ei se suprimă, iar centrul rămâne semideschis.

În ambele tipuri de formări, înălțimea pomilor este menținută la 3-3,5 m. Particularitățile constructive descrise, contribuie la ameliorarea regimului de iluminare în coroană, condițiilor de îngrijire a pomilor, sporirea productivității și indicilor economici.

Află despre Plantarea pomilor de vișin. Sfaturi utile.

Irina Pompuș
Irina Pompuș
Specialist în horticultură

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

00:03:02

VIDEO. Ascenza lansează 4 produse bio de protecție a plantelor pe piața României

Compania Ascenza vine cu câteva noutăți importante pe piața...

Uleiul horticol – când și combinat cu ce îl aplicăm la pomi

Uleiul horticol este un produs ce are la bază uleiurile parafinice sau uleiul vegetal de rapiță, utilizat în scopul...

Cum apreciem caracteristicile solului fără dispozitive – 6 metode

Una dintre metodele științifice prin care se pot afla informații despre structura și compoziția chimică a solului este cartarea...

Creșterea răsadului de varză. 15 sfaturi pentru o cultură sănătoasă

Recolta bogată de varză depinde în mare măsură de calitatea răsadurilor pe care le utilizăm. Câteva sfaturi despre cum...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate