26.6 C
București
luni, 21 iunie, 2021

-

HomepageArticolePlantarea pomilor de vișin. Sfaturi utile

Plantarea pomilor de vișin. Sfaturi utile

Plantarea pomilor de vișin nu este dificilă. Chiar și un mic producător se poate descurca. Cu toate acestea, unele reguli privind modul de plantare trebuie respectate de la bun început, pentru a evita problemele.

Vișinul este unul dintre cei mai răspândiți pomi fructiferi. Cu toate acestea, uneori creează probleme: începe să se ofilească, sau planta este slabă, sau refuză  să rodească. Cel mai adesea, aceste probleme sunt cauzate de nerespectarea a trei componente principale:

 • alegerea unui material de plantat sănătos;
 • pregătirea incorectă a locului de plantare;
 • perioada de plantare.

Ar trebui menționat faptul că, obținerea unui pom cu fructe calitative din sâmburi este puțin probabilă, deoarece este imposibil să se prevadă dacă un experiment va avea succes sau nu.

Creșterea vișinului pe rădăcini proprii, deși oferă recolte, acestea nu posedă aceleași calități, pe care le are planta-mamă.

Astfel, pentru a crește un pom sănătos, rezistent și bine roditor, merită să cumpărați puieți altoiți de la o pepinieră autorizată. Dar, și în acest caz, ar trebui să acordați atenție aspectului pomului pentru plantat:

 • pomii tineri de înaltă calitate au un sistem radicular bine dezvoltat și au puține ramuri;
 • pomul trebuie să aibă o înălțime de aproximativ 1,5-2 m;
 • nu trebuie să existe semne de boală sau de deteriorare a plantei.

Pomicultorii cu experiență recomandă achiziționarea puieților ce nu au mai mult de 2 ani, deoarece după această perioadă, prinderea pomilor are loc anevoios.

Atunci când alegeți un pom de vișin, acordați atenție soiului, care:

 • Trebuie să fie adaptat pentru zona unde urmează a fi plantat și, de asemenea, rezistent la boli.
 • Dacă în această regiune sunt înregistrate frecvent veri uscate, merită să alegeți soiuri care tolerează bine seceta.
 • De asemenea, depinde de soi dacă veți avea cu o tulpină sau mai multe.

Dacă ați cumpărat pomi în toamnă, trebuie să îi îngropați în sol așezând pomii pe orizontală, acoperindu-le rădăcinile cu un strat de sol de 30-40cm, pentru a-i proteja de îngheț. 

Astfel, pomii vor supraviețui în condiții de siguranță sezonului rece, iar în primăvară vor putea fi plantați. Locul optim pentru plantat este cel ferit de vânturi puternice, curenți de aer și multă lumină.

Important! Pomii de vișin nu tolerează solurile mlăștinoase.

Cum plantăm pomii de vișin

Pasul 1. În primul rând, groapa de plantat cu adâncimea de 50 cm și 80 cm lățime (de preferință cu câteva săptămâni înainte de plantare). Așezați solul săpat astfel încât stratul superior – fertil – de sol să fie pe o parte a gropii, iar cel inferior – pe cealaltă.

Stratul superior se amestecă cu 100-150 g de îngrășământ mineral complex, ar fi bine de adăugat și compost sau humus, dar și 2-3 pahare de cenușă.

Pasul 2. Împlântați un țăruș în groapă și faceți o movilă din stratul superior al solului în jurul lui. Dacă este nevoie (de exemplu, apa subterană este aproape de suprafața sau câmpul este situat într-o zonă joasă), așezați un strat de drenaj pe fundul gropii și apoi pe acesta – sol nutritiv.

Pasul 3. Așezați pomul în groapă astfel încât coletul să fie la nivelul solului. Îndreptați și așezați rădăcinile. Pentru ca pomul să prindă rădăcini mai bine și mai repede, rădăcinile  pot fi mocirlite (pastă subțire obținută din apă, pământ galben și băligar).

Pasul 4. Umpleți groapa cu pământ din stratul inferior de sol, compactați și faceți o brazdă în jurul pomului pentru a-l uda.

Pasul 5. Se toarnă 2 găleți de apă și se leagă planta tânără de țărușul sau suportul instalat ața de legat fiind sub formă de „figura opt”.

Nu este nimic dificil în plantarea vișinului. Cu toate acestea, depinde de executarea corectă a tuturor acțiunilor dacă pomul va prinde rădăcini și cât de bine va crește și va da roade în viitor.

Tăierea vișinului în primul an de la plantare

Formarea coroanei de vișin este un pas important. Prima tăiere se face imediat după plantare, înainte ca mugurii să se umfle.

Detalii despre Formarea coroanei la vișin găsiți pe acest link.

Această procedură, de obicei, nu cauzează dificultăți, chiar și grădinarii începători pot face față cu ușurință. Vă vom spune în detaliu cum să tăiați vișinul primăvara:

 1. Scurtați ramurile din vârful pomului cu aproximativ 20-25 cm. Axul central ar trebui să fie cu aproximativ 20 cm mai înalt decât restul ramurilor.
 2. Determinați zona tulpinii – partea trunchiului care începe de la nivelul solului, de la colet și se termină cu prima ramură scheletică. La un pom tânăr de doi ani tulpina trebuie să fie de aproximativ 40-50 cm. Această parte a trunchiului ar trebui să fie complet goală.
 3. Îndepărtați toți lăstarii care cresc pe trunchi. Din ramurile rămase, alegeți 3-4, care vor deveni ramurile de schelet (ramuri de bază) ale pomului.
 4. Înlăturați obligatoriu toți lăstarii inutili ce cresc înăuntru și îndesesc inutil coroana.
 5. Acestea ar trebui să fie puternice, sănătoase, aproximativ la aceeași distanță una față de cealaltă și uniform amplasate în jurul axului. Tratați toate tăierile realizate cu pasta specială horticolă pentru a evita pătrunderea bolilor.

În următorii ani, numărul ramurilor de schelet va crește. Formarea coroanei pomului de vișin este continuată timp de 5-6 ani. De obicei, un pom matur de vișin are aproximativ 10 ramuri.

Îngrijirea vișinului după plantare

Mai întâi, țineți cont de nivelul de umiditate al solului. În niciun caz nu trebuie permis deficitul de umiditate. De obicei, începem să udăm vișinul când stratul superior al solului s-a uscat. Pentru un pom tânăr, utilizați 10-15 litri de apă care a stat la soare (apa nu trebuie să fie rece).

Citește și Recomandări la înființarea unei livezi de vișin pentru recoltarea mecanizată.

Pentru a menține umezeala în sol mai mult timp, presărați mulci în jurul trunchiului. Ca material de mulcire, puteți folosi iarbă tăiată, compost, humus și alte materiale organice. Așezați uniform un strat de mulci cu grosimea de aproximativ 5 cm. Asigurați-vă că este situat la o anumită distanță de trunchi, deoarece nu trebuie să se atingă de colet.

În al doilea rând, îndepărtați buruienile în mod regulat și mențineți zona din jurul pomului afânată. Mulciul va fi, de asemenea, un bun ajutor aici: va împiedica apariția buruienilor și va ajuta la evitarea formării unei cruste dense pe suprafața solului.

În al treilea rând, dacă un vișin nou plantat are flori, înlăturați-le. Înflorirea și formarea fructelor vor epuiza pomul, iar după plantare acesta are nevoie de puteri pentru dezvolta sistemul radicular.

Prin urmare, este mai bine să aveți răbdare și să rămâneți în primul an după plantarea vișinului fără recoltă, dar să ajutați pomul să formeze un sistem radicular puternic. În viitor, vă va mulțumi pentru răbdare și vă va încânta cu recolte bogate.

Dacă groapa de plantare a fost pregătită corect, atunci în anul plantării pomul nu are nevoie de fertilizare suplimentară – începem să-l fertilizăm abia din al doilea an.

Luminița Crivoi
Director Dezvoltare @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cetoza sau de ce vacile slăbesc brusc după fătare

Pentru a satisface cerințele producției de lapte, vaca se poate baza pe două surse de nutrienți – aportul de...
- adv -spot_img

Instabilitate atmosferică şi disconfort termic în aproape toată ţara, până vineri seara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, luni, o informare meteo de instabilitate atmosferică şi disconfort termic în aproape toată...

Ucraina va permite vânzarea și cumpărarea terenurilor agricole

Numită cândva "grânarul URSS", Ucraina vrea să se ridice acum la înălţimea potenţialului său agricol, într-o eră în care...

Noi pe Facebook

De citit

Bolile respiratorii la vaci – simptome și prevenire

Bolile respiratorii la bovine afectează vacile de toate vârstele,...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției