Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
În ultimii ani, cireșul au ajuns a fi una dintre cele mai atractive culturi pentru producătorii autohtoni. Acest lucru se datorează cererii mai mari decât oferta și prețului bun de comercializare.
Totuși, pentru a cuceri piețele externe, dar și stabili parteneriate, sunt necesare fructe de calitate.
Un aspect important în acest sens îl au perioada de recoltare a cireșilor și modul în care aceasta este realizată.
Despre particularitățile de care trebuie să țineți cont în cazul recoltării soiurilor tardive, ne-a relatat Andrei Cumpanici, specialist APM în siguranța alimentelor și post-recoltă.
Parametrii specifici datorită cărora se stabilește perioada optimă de recoltare a cireșilor sunt:
- Culoarea
Evident, pentru soiurile tardive culoarea închisă denotă faptul că fructele s-au maturat și au atins faza optimă pentru recoltare.
Pentru producători este deosebit de important să monitorizeze acest parametru pentru a nu realiza recoltarea prea târziu sau prea devreme.
Etapa optimă de recoltare este considerată atunci când gustul, culoarea, aroma și fermitatea corespund celor caracteristice soiului.
Spre exemplu, în următoarea imagine fructele soiului Regina încă nu au atins perioada optimă de recoltare.
Diametrul
Pentru fiecare soi de cireș este caracteristic un anumit diametru al fructelor. Mărimea fructelor este influențată de tehnologia aplicată și dacă este realizată sau nu irigarea.
În următoarea imagine este prezentat soiul Cordia care a atins diametrul optim pentru recoltare.
Pentru fiecare soi în parte este stabilit un diametru standard, cum ar fi >27mm, >29mm. Acesta este un criteriu comercial stabilit pe piețele de desfacere.
- Substanța uscată solubilă
Aceasta poate fi determinată utilizând un refractometru automat sau un refractometru manual.
Pentru determinarea corectă a substanțelor uscate solubile la cireși trebuie să luăm circa 100 grame de fructe culese de pe o parcelă pe diagonală, storcând sucul din acestea și făcând o medie generală pentru soi.
În acest mod vedem evoluția maturării soiului.
Pentru soiul Cordia am determinat substanța uscată – 16,8%, ceea ce denotă faptul că a atins perioada optimă de recoltare (cantitatea este mai mică din cauza ploilor).
Cireșile nu sunt fructe climacterice, care să se maturizeze după ce au fost recoltate. Astfel, acestea nu-și mai îmbunătățesc calitățile gustative sau organoleptice după recoltare.
- Pedunculul verde
Peduncului verde indică calitatea bună a fructelor, fiind apreciate în special astfel de cireși. Producătorii trebuie să aibă grijă ca pedunculul să nu aibă o culoare brunificată.
- Fermitatea
Cireșile trebuie să aibă pulpa fermă.
Condiții necesare de respectat la recoltare:
Cireșile se recoltează dimineața, când temperatura aerului nu depășește 27°C, iar temperatura fructului 29°C. Acesta este un criteriu primordial, deoarece influențează răcirea cireșilor.
Cireșile recoltate direct în ambalajul în care urmează a fi comercializate, trebuie manipulate cu atenție, iar lădițele trebuie puse într-un loc sigur, pe suport, pentru a evita pătrunderea dăunătorilor în lădițe (prezența acestora ar putea crea problema în special la export).
Căldările de plastic utilizate la recoltare trebuie să aibă o înălțime ce să nu depășească 15 cm, iar în partea de jos a vasului trebuie plasat un material ce nu ar permite lovirea fructelor și afectarea epidermei.
Tipul lădițelor utilizate:
Lădițele din plastic se utilizează atunci când realizăm prerăcirea cu apă, metoda hydrocooling. Astfel, acestea pot fi utilizate o perioadă mai lungă de timp.
Perioada de păstrare în câmp:
După recoltare, cireșile pot fi păstrate în câmp nu mai mult de o oră, în loc umbrit, deoarece temperatura fructelor crește într-un timp foarte scurt cu circa 6 grade.
Acestea trebuie protejate de razele solare directe și transportate în așa mod încât să fie evitată prăfuirea.
Prerăcirea:
Imediat după recoltare este important de realizat prerăcirea fructelor. Cireșile se alterează foarte rapid, dacă nu sunt prerăcite brusc în intervalul de o oră după recoltare.
Citește despre Viermele cireșilor. Tratamente pentru a preveni atacul.