9.2 C
București
marți, 23 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleRecoltarea și metode de depozitare la floarea-soarelui

Recoltarea și metode de depozitare la floarea-soarelui

Recoltarea la floarea-soarelui se face calendaristic în ultima decadă a lunii august și în mijlocul lunii septembrie, cu diferențe în funcție de zona geografică.

În cazul plantațiilor pe suprafețe mici, recolta se va face prin tăierea calatidiului cu o seceră și adunarea lor în grămezi unde sunt lăsate să se usuce câteva zile.

Fertilizarea joacă un rol esențial în obținerea unei producții de floarea-soarelui mare și de calitate superioară. La 100 de kg producție de semințe este recomandată, conform Hera Cr. și colab., 1998, citat de Roman Gh. V., 2006, aplicarea de:

Azot – 1,8-3,5 kg

Fosfor – 0,29-0,7 kg

Potasiu – 0,38-1,65 kg

Calciu – 0,11 kg

Magneziu – 0,18-0,23 kg

Floarea-soarelui reacționează bine la îngrășămintele foliare astfel că se aplică un tratament în faza de 4-6 frunze și al doilea la începutul apariției calatidiului. Foarte necesare sunt îngrășămintele foliare, cu un conținut mai mare de fosfor și cele care conțin microelemente, în special bor și molibden.

Pentru o calitate ridicată a materiei recoltate se recomandă drept măsuri preventive:

  • aratură adâncă înainte de înființarea culturii;
  • distrugerea buruienilor;
  • cultivarea hibrizilor rezistenți;
  • efectuarea tratamentelor cu insecticide specifice.

Recoltarea florii soarelui

Floarea-soarelui este recoltată atunci când conținutul de umiditate al semințelor este cuprins între 10 și 15%, adică atunci când 70% dintre calatidii sunt uscate și cel puțin 30% dintre ele au culoarea brună.

Cu toate acestea, recoltarea poate fi începută atunci când conținutul de umiditate al semințelor este de 13-14%, adică 75-80% dintre calatidii sunt maronii și brun – gălbui.

În cazul plantațiilor mari, recoltarea floarea-soarelui se va efectua folosind combine, la care sunt atașate echipamente speciale pentru recoltare.

Viteza de lucru la care se înregistrează cele mai mici pierderi de scuturare este de 3-5 km / h.

După recoltare se recomandă uscarea și curățirea de impurități a semințelor.

Funcționarea uscătoarelor de cereale, semințe necesită aplicarea unor reguli de siguranță și măsuri de combatere a incendiilor.

Personalul care deservește uscătorul de cereale trebuie să știe și să respecte regulile de siguranță existente atunci când operează mașinile și mecanismele incluse în proces.

Ventilarea activă a semințelor de floarea soarelui cu aer cald este metoda cea mai des utilizată.

Avantajele ȋncălzirii prin radiaţie, ȋn cazul uscătoarelor cu tambur:

  • în cazul ȋncălzirii prin radiație energia transmisă este independentă de temperatura materialului ȋncălzit, viteza de ȋncălzire este frânată numai de eventualele efecte de răcire prin curenţi de convecţie din jurul acestuia;
  • încălzirea materialului expus radiaţiei se realizează foarte rapid, energia radiantă ia naştere imediat după punerea ȋn funcţiune a uscătorului;
  • încălzirea prin radiaţii cu sursele noastre permite un reglaj continuu şi precis al temperaturii.

Avantajele Uscătoarelor cu Tambur Rotativ:

  • pondere ridicată de uscare prin radiaţie;
  • ȋncălzirea / intensitatea de radiaţie este constantă pe toată lungimea tamburului fapt ce previne supraȋncălzirea tamburului şi uscarea eficientă pe toată lungimea tamburului;
  • nu se realizează crustă la suprafaţa materialului, uscarea se realizează de la interior spre exterior;
  • timp de uscare de 5-6 ori mai redus faţă de uscarea cu aer cald sau cu gaze de ardere;
  • consum de combustibil mult redus;
  • eficienţă energetică net superioară prin reducerea semnificativă a pierderilor cu aerul cald vehiculat şi prin posibilitatea recirculării şi a recuperării căldurii din gazele de ardere;
  • materialul supus uscării nu necesită a fi zvântat iar desprăfuirea necesară se reduce semnificativ;
  • punere în funcţiune rapidă şi timp de intrare în regim foarte redus;
  • mentenaţă uşoară, pe peretele interior datorită unei temperaturi mai reduse, dar uniform distribuite nu se realizează lipirea materialului şi formarea de cruste.

Depozitarea florii soarelui

Autoritatea Națională Fitosanitară recomandă ca depozitele să fie golite complet înainte de stocarea noii recolte, igienizate și văruite. Igienizarea pardoselilor cu soluții adecvate sunt obligatorii, iar aplicarea unui nou strat de var pe pereți contribuie, de asemenea, la procesul de igienizare.

În momentul nerespectării normelor de igienă și condițiilor de depozitare a recoltei există riscul apăriției insectelor, rozătoarelor și bolilor.

Rozătoarele pot fi înlăturate atât prin metode clasice – rodenticide sau capcane, cât și prin mijloace moderne, așa cum sunt aparatele cu ultrasunete.

Metodele de depozitare pot fi:

  • la temperaturi mici, metodă care impune o aerisire corespunzătoare prin pardoseală;
  • prin deshidrofrigerare, proces care implică răcirea bruscă și reducerea umidității prin contact cu aerul rece;
  • prin aerare naturală activă (însilozare), în spații închise și cu ajutorul instalațiilor de ventilare specifice.

Scăderea calității semințelor de floarea-soarelui în timpul depozitării, poate fi din cauza distribuției neuniforme a semințelor individuale. Umiditatea ridicată apare din următoarele motive: semințe insuficient maturate, temperatură variabilă, apariția unor organisme patogene.

O sursă importantă pentru conservarea calității semințelor este conținutul acidului inițial al uleiului din semințe. Cele mai rezistente la depozitare sunt semințele de floarea soarelui, având o cantitate de ulei acid de până la 1 mg KOH.

Deoarece conținutul mediu de umiditate al semințelor de floarea-soarelui este de 14-15%, atunci practic toată floarea-soarelui recoltată trebuie uscată imediat.

Cu toate acestea, atunci când cantități mari de floarea-soarelui umede și brute sunt primite într-un timp scurt, nu este întotdeauna posibil să se usuce într-un flux. În acest sens, este recomandabil să se utilizeze diverse modalități de creștere a rezistenței semințelor de floarea-soarelui proaspăt recoltate.

În mod temporar, înainte de uscare, este posibilă păstrarea semințelor de floarea-soarelui cu umiditate de până la 13% la temperatura mediului ambiant de până la 10°C. Floarea-soarelui cu umiditate mai mare de 13% nu este supusă depozitării, trebuie să fie uscată și apoi răcită într-un flux.

Durata de depozitare în astfel de condiții este 3-6 luni, cu condiția ca semințele să fie păstrate la o temperatură în primele 15 zile de depozitare a fost redusă la 10°C

Bibliografia: Deterioration of sunflower seeds during storage (Luciana Aparecida de Souza Abreu, Maria Laene Moreira de Carvalho, Crislaine Aparecida Gomes Pinto, Verônica Yumi Kataoka, 2012)

Sursa foto: nhr.ro

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Epoca optimă de semănat a florii soarelui – de ce este important să o respectăm

În ultimii ani, este tot mai des neglijată perioada...
‹ adv ›

Ratele de însămânțare a culturii de floarea-soarelui

Semănați semințe și recoltați o cultură, semănați mai multe semințe și obțineți un randament mai mare, semănați prea multe...

Metode de combatere a buruienilor la floarea-soarelui

Buruienile reduc randamentul și calitatea boabelor/semințelor prin concurență cu cultura pentru resurse. Cu toate acestea, nu toate buruienile concurează...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole