3.7 C
București
spot_img

-

HomepageArticolePasteureloza la iepuri: simptome și sfaturi pentru prevenire

Pasteureloza la iepuri: simptome și sfaturi pentru prevenire

Pasteureloza la iepuri este o boală produsă de Pasteurella multocida, bacterie care trăiește în căile respiratorii. Este una dintre cele mai răspândite boli, antrenând pierderi foarte mari care pot duce și la lichidarea efectivelor.

Iepuri de toate vârstele și rasele sunt sensibili la pasteureloză. Sursa principală a agentului ce provoacă pasteureloza la iepuri sunt animalele bolnave și cele ce au fost afectate de boală (inclusiv alte specii) care răspândesc infecția cu mucusul atunci când au tusă și cu expirația din cavitatea nazală. O sursă de infecție pot fi fecalele și urina.

Cum evoluează pasteureloza?

Odată pătrunsă în sistemul respirator, această bacterie se poate păstra mult timp, iar la apariția factorilor favorabili, cum ar fi scăderea imunității animalului, dezvoltarea paraziților, neglijarea standardelor sanitare și igienice de îngrijire și hrănire, bacteriile încep să se înmulțească activ și să pătrundă în sistemul limfatic, provocând permeabilitatea vaselor de sânge, în urma căreia la animale se dezvoltă septicemia hemoragică.

Perioada de incubație poate dura de la câteva ore până la două săptămâni, în funcție de virulența agentului patogen și de rezistența organismului.

Apare de obicei în sezoanele reci și umede cu variații bruște de temperatură (toamna, primăvara). Tineretul este în general mai sensibil și face formele cele mai grave.

Boala evoluează în trei forme: supraacută (septicemică), acută (pulmonară) și cronică.

 • Forma supraacută – debuteză brusc cu febră și respirație dificilă, accelerată; moartea survenind după câteva ore sau în una-două zile.
 • Forma acută – evoluează cu febră, respirație frecventă și superficială și scurgeri muco-purulente din nas. Animalele mor după 5-8 zile sau fac forma cronică.
 • Forma cronică evoluează lent, săptămâni sau luni și se exprimă prin tulburări clinice variate în funcție de localizarea procesului infecțios.

Citiți și despre Boala hemoragică a iepurilor – maladie contagioasă.

În general, ar trebui să oferiți o atenție sporită și monitorizare a animalului, dacă observați simptomele:

 • scurgeri din ochi și nas;
 • rinită (inflamația mucoasei nazale);
 • otită (inflamația membranei canalului auditiv);
 • conjunctivită (roșeața ochilor, secreții);
 • pneumonie;
 • abcese (acumulări de puroi);
 • infecții ale tractului urinar.

Metode de prevenire ale pasteurelozei

 • Curățarea zilnică a cuștilor și a echipamentelor pentru a evita acumularea amoniacului.
 • Evitați factorii de stres, în special ventilația proastă.
 • Măsuri de carantină pentru iepurii nou introduși în gospodărie/întreprindere timp de cel puțin 3 săptămâni.
 • Pentru prevenirea afectării genitale:
 • Examinarea regulată a organelor genitale externe. Examinarea regulată a înregistrărilor de reproducere și izolarea femelelor sau masculilor cu rată scăzută de concepție.
 • Spălări vaginale sau prepituale, examen bacteriologic pentru cazurile suspecte.

Eficiente în menținerea sub control a bolii sunt vaccinurile preparate cu tulpini de Pasteurella izolate din focarul de boală. Prevenirea bolii se realizează prin evitarea cumpărării de animale din crescătorii în care este prezentă boala.

Când a apărut boala se procedează imediat la izolarea și tratamentul animalelor cu forme acute de boală și sacrificarea animalelor cu forme cronice.

Tratamentul se face cu antibiotice după o prealabilă antibiogramă și cu ser antipasteurelic în doză de 5-10 ml administrat subcutanat.

Rezultate bune dă administrarea de streptomicină injectabilă 100mg/kg, timp de 3-4 zile consecutiv. 

Prevenirea extinderii bolii se realizează prin îmbunătățirea condițiilor de zooigienă și alimentație și prin tratarea animalelor sănătoase cu antibiotice și ser antipasteurelic utilizând jumătate din dozele prescrise pentru animalele bolnave.

Citiți și despre Diareea și balonarea la iepuri. Cauze, tratament.

Sursă imagine principală: crestwoodvethospital.com

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Expert în agricultură

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Iepurele Californian – caracteristică, condiții de întreținere

Rasele de animale înalt productive sunt, de regulă, foarte...

Tanczos: Reţeaua naţională de meteorologie va fi completată cu 100 de staţii agrometeo şi 300 de staţii meteo automatizate

O sută de staţii agrometeorologice şi 300 de staţii meteorologice automatizate vor completa reţeaua naţională de meteorologie, a declarat,...

VIDEO. Conferința „Tehnologii conservative și bursa carbonului” din cadrul târgului FarmConect România, ediția I

Târgul FarmConect România a reprezentat cadrul propice pentru a lansa și promova comunicarea Comisiei Europene cu privire la ciclurile...

Musca cepei – daune, metode de prevenire și combatere

Musca cepei (Delia antiqua) este un dăunător periculos, ce produce pagube în culturile de ceapă, usturoi, praz şi alte...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate