Creșterea curcanilor poate aduce un profit considerabil celor ce încearcă să inițieze o astfel de afacere în domeniu. Carnea acestor păsări e destul de apreciată la nivel european, iar investițiile făcute pot aduce rezultate pozitive destul de repede.
Primii pași în inițierea unei afaceri cu curcani
Carnea de curcan este consumată în special în țările europene și în America de Nord. În ultimii ani se înregistrează o cerere mare pentru acest tip de carne și în spațiul post-sovietic.
Numărul antreprenorilor care sunt implicați în acest tip de afacere nu acoperă însă nevoile de pe piaţă. Din acest motiv, inițierea unui afaceri în domeniu este din start ceva profitabil. Dar pentru a vă afirma pe piață aveți nevoie de un business-plan.
În primul rând ar trebui să vă înregistrați afacerea la organul fiscal. De obicei, această procedură are loc sub forma unei Î.I (întreprindere individuală).
Trebuie de menționat că producţia de carne de pasăre, ca orice alt tip de afaceri asociat cu producerea şi vânzarea produselor agricole, presupune inevitabil o atenţie sporită din partea structurilor publice. Din acest motiv, realizarea produselor trebuie să aibă loc doar după primirea certificatelor de validare de la serviciul veterinar.
Terenul și echipamentul necesar pentru creșterea curcanilor
Alegerea terenului pe care urmează să creșteți curcanii depinde de mai mulţi factori:
• condiţiile climaterice ale regiunii;
• cantitatea planificată a păsărilor în curte;
• moduri de a crește păsările.
Curcanii sunt capabili să reziste la temperaturi scăzute, de până la -15 ° C. Cu toate acestea, pentru a putea obține un venit din creșterea lor e necesar de a-i menţine într-un mediu mai confortabil.
Temperatura are un rol important pentru existența acestor păsări. Aceasta mai depinde de vârsta lor. Spre exemplu, pentru puii de o săptămână e necesară o temperatură a mediului de 32-35° C, ca mai apoi să scadă până la 17-20° C pentru curcanii adulți.
Atunci când curcanii sunt ținuți în cuști, trebuie să țineți cont de densitatea acestora pe metrul pătrat. Acesta ar fi:
• pentru puii de curcani de până la o lună – până la 15 păsări pe metrul pătrat;
• pentru cei de două luni – 8-10 capete;
• peste două luni – 4-5 goluri capete.
E de menționat că, curcanii adulți trebuie să fie separați de cei tineri, iar contactul cu păsările sălbatice trebuie exclus.
Citește mai multe despre creșterea curcanilor accesând acest link.
Condițiile necesare pentru creșterea curcanilor
Pentru a iniția o afacere în domeniu, trebuie să țineți cont că aceste păsări au nevoie de anumite cerințe:
1. O încăpere ferită de umezeală, dar cu o iluminare suficientă;
2. Furnizarea de apă. Temperatura trebuie să fie 25-27 de grade;
3. Ventilaţie. Menţinerea fluxului de aer proaspăt este esenţial pentru creșterea curcanilor;
4. Un teren special amenajat pentru „plimbările” păsărilor. Acestea sunt necesare pentru a îmbunătăţi calitatea cărnii;
5. Menținerea curățeniei în cuști și curățarea acestora la timp;
6. Sursă bună de medicamente sau angajarea unui veterinar;
7. Selectarea păsărilor sănătoase şi separarea puilor. Izolarea la timp a păsărilor bolnave;
8. Dietă corectă și echilibrată.
Surse de venit din creșterea curcanilor
Creșterea curcanilor poate aduce venit bazat pe 3 segmente:
• Producţia de ouă şi de pui. Pentru a putea obține profit din producţia de ouă e nevoie de păsările adulte, în raport de un mascul la 6-8 femele. Curcile pot da ouă de la 6-8 luni. Aici, un rol important o are temperatura încăperii în care se află femela. O curcă poate da până la 200 de ouă anual.
• Creșterea puilor până la atingerea vârstei de sacrificare. Creșterea puilor de curcani până la vârsta de sacrificare durează 20-23 de săptămâni. În acest timp pasărea poate ajunge până la 12-14 kg (femela) şi până la 21 kg (masculul). Creşterea păsărilor continuă până la vârsta de doi ani. Greutatea unui curcan poate ajunge până la 30 kg.
• Producerea şi întreținerea păsărilor.
Hrana pentru curcani
Curcanii nu consumă tot ce li se oferă. Cea mai mare parte din rația lor zilnică ar trebui să conțină grâu şi amestecuri de făină. În plus, sunt necesare și:
• rădăcini (cartofi fierți, morcovi, sfecla și varză);
• pelete de origine animalieră;
• tărâţe de grâu;
• cereale și ierburi (ovăz, grâu, porumb şi orz).
Este recomandat să adăugaţi şi alte componente:
• vitamine;
• microelemente;
• aminoacizi.
Cantitatea hranei consumate zilnic depinde de vârsta păsării și este specificată în tabelul respectiv.
Vârsta păsărilor, zile | Cantitatea de alimente pe 1 cap/zi, grame |
1-5 | 10 |
6-10 | 20 |
11-30 | 40-60 |
31-50 | 80-110 |
51-70 | 125-160 |
71-90 | 180-220 |
91-110 | 250-260 |
111-150 | 270-280 |
151-210 | 300 |
Curcanii adulți | 300-500 |
Puii de curcan și rasa acestora
În funcţie de mărimea sau greutatea curcanilor de rasă, aceștia pot fi divizați în:
• rase ușoare – femela de până la 4.4 kg, iar masculii până la 9 kg;
• medie – femela până la 8 kg, masculii până la 16 kg;
• mari – femelele și masculii ajung până la 30 kg.
Pentru a iniția o afacere este mai bine să începeți cu rasele ușoare și medii. Cele mari, de obicei, sunt crescute la fermele mari.
Cumpărarea puilor de păsări se poate realiza:
• La întreprinderile specializate. Fermele industriale de păsări oferă o garanție în ceea ce privește protecția mare față de anumite boli, dar calitatea cărnii nu întotdeauna este la nivelul așteptat.
• La antreprenori. Antreprenorii pot oferi o gamă largă de rase de curcani. Cu toate acestea, rămâne la discreția omului de afaceri dacă puii de curcan au primit îngrijiri medicale de la un specialist.
Realizarea producției
1. Carnea de curcan este dietică. Potențialii clienti ar putea fi:
• restaurantele şi cafenelele;
• magazinele specializate
• pieţele agroalimentare.
2. Ouăle de curcani au proprietăţi unice, care le depăşesc pe cele de găină. Cu toate acestea, vânzarea lor este mai dificilă şi necesită metode active de promovare.
3. O sursă suplimentară de venit ar putea fi excrementele de pasăre. Acestea pot fi propuse fermierilor din preajmă.
4. Penele de curcan nu reprezintă mare valoare şi pot fi aruncate pur și simplu.
Venituri şi cheltuieli pentru creșterea curcanilor
Preţurile pentru produsele obținute din creșterea curcanilor ar putea varia în funcție de tipul acestora:
• ouăle – de la 5 lei per unitate;
• puii de curcan – de la 25 lei per capita;
• carnea – de la 60 lei per kilogram.
Creșterea curcanilor este o afacere profitabilă şi promiţătoare. Lipsa concurenței garantează succese rapide. Ar trebui să se ia în considerare și riscurile care întotdeauna au loc în astfel de cazuri. Dar, respectarea cu strictețe a tehnologiei şi abordarea amănunţită a acesteia asigură un rezultat pozitiv și un venit considerabil.