2.9 C
București
vineri, 3 decembrie, 2021

-

HomepageArticoleNu arde frunzele! Vezi cum le poți transforma în îngrășământ natural

Nu arde frunzele! Vezi cum le poți transforma în îngrășământ natural

Strângerea frunzelor căzute toamna dau bătăi de cap oamenilor. Însă, acestea sunt foarte valoroase pentru sol, fiind, în fond, un îngrăşământ important ce conţine de două ori mai multe substanţe minerale decât gunoiul de grajd.

Pentru a preveni arderea inutilă a frunzelor sau resturilor vegetale, Agrobiznes vine cu câteva sfaturi despre cum le poţi utiliza corect.

Prepararea compostului din frunze este cea mai ieftină metodă de fertilizare a pământului. Acesta se pregăteşte relativ uşor, este necesar de urmat câţiva paşi importanţi:

FOTO: cartiagricole.ro

1. Cum face îngrășeminte din fruze uscate

Este important de evitat buruienile cu seminţe, pentru că acestea pot fi răspândite în câmp odată cu administrarea compostului. 

Adunaţi frunzele uscate căzute si puneţi-le într-un vas. Frunzele întregi se  descompun mai greu decât cele rupte, astfel acestea pot fi pisate sau fărâmate cu ajutorul uneltelor de grădinărit.

Mai pot fi adăugate şi alte ierburi fără seminţe strânse din grădină.

2. Formarea straturilor din frunze.

Primul strat de frunze trebuie să fie de 20-30 cm înălţime pe o porţiune de pământ, apoi se aşterne un strat de pământ de 20 de cm.

Procedeul se repetă până la înălţimea de 1-1,5 m. Finalizează amestecul cu un strat de pământ. Straturile trebuie nivelate bine.

Dacă foloseşti şi iarbă împreună cu frunze uscate, atunci amestecă-le bine, pentru a realiza un strat omogen.

Pentru a stimula fermentarea puteţi adăuga bălegar, acesta conţine nitrogen şi favorizează procesul. La fel, pot fi utilizate oricare alte resturi de plante din grădină.

3. Depozitare frunzelor

Depozitul trebuie să fie localizat mai departe de casă. Pentru a evita răspândirea animalelor ce se pot ascunde în amestec pe timp de iarnă.

În jurul grămezii poate fi instalat un gard de sârmă, astfel frunzele nu se împrăştie. Sau amestecul poate fi făcut într-o groapă, şi lăsat aşa pentru fermentare.

Îngrăşământul se lasă pentru fermentare până în luna martie-aprilie. Este bine iarna compostul să fie acoperit cu un strat impermiabil, ce ar menţine umiditatea şi ar favoriza dezvoltarea râmelor.

De obicei, în câteva luni frunzele sunt descompuse, însă dacă se mai observă bucăţi, îngrăşământul se mai lasă 3-4 săptămâni.

4. Aplicare frunzelor

Compostul poate fi administrat la orice cultură pentru fertilizare. Este bine să fie împrăştiat pe teren cu 1-2 săptămâni înainte de cultivare, apoi acesta este încorporat în sol concomitent cu lucrarea.

Amintim că, în conformitate cu legea în vigoare, persoanele care vor arde frunzele și deșeurilor menajere, vor achita amendă conform Codului Contravenţional art. 154.

Persoanele fizice se sancţionează cu amendă în mărime de la 600 până la 1200 de lei, sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 60 de ore, iar persoanelor juridice li se aplică o amendă în mărime de la 4,5 până la 9 mii de lei.

Află aici Cum să calculezi doza de îngrășăminte după conținutul de substanță activă.

Agrobiznes
Totul despre agricultură, afaceri și oportunități de dezvoltare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Ministrul Agriculturii caută soluţii pentru problemele industriei de morărit şi panificaţie

Aplicarea unui regim de impozitare asemenea celui practicat în domeniul construcţiilor pentru salariaţii din sectorul morărit, panificaţie şi produse...
- adv -spot_img

Fătarea la vaci: de ce și cu cât aceasta poate întârzia

Crescătorii de bovine destul de des se plâng, că vacile lor întârzie cu fătarea. Este important să ne clarificăm...

APIA primește cereri pentru ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor

Cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2022, avizate de Agenţia...

Noi pe Facebook

De citit

Grâul şi lactatele continuă să împingă în sus preţurile mondiale la alimente

Indicele global al preţurilor produselor alimentare şi-a continuat creşterea...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției