4.8 C
București
joi, 14 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleMetode de creștere a iepurilor. Avantaje și dezavantaje

Metode de creștere a iepurilor. Avantaje și dezavantaje

Oamenii au învățat să crească iepuri de foarte mult timp. Iepurii au fost printre primele animale ce au fost îmblânzite și domesticite de către om și, până în prezent, rămân animalele de companie preferate.

Mulți crescători de iepuri preferă să-i țină în cuști sau voliere, dar există și cei care aleg creșterea naturală, adică le creează condiții care să semene cât mai mult cu mediul natural.

Iepurii au nevoie de un loc mic pentru a trăi și de mai puțină hrană pentru a supraviețui. Carnea de iepure conține un raport ridicat de proteine, energie, calciu și vitamine decât orice alte tipuri de carne de animale.

Cantitatea de colesterol, grăsime și sodiu este, de asemenea, mai mică decât în alte tipuri de carne.

Există multe avantaje ale activității comerciale de creștere a iepurilor. Principalele beneficii ale fermei de iepuri sunt enumerate mai jos.

  • Iepurii sunt animale cu creștere foarte rapidă.
  • Rata lor de conversie a alimentelor este mai bună decât a altor animale.
  • O femelă de iepure poate naște aproximativ 2 până la 8 pui de fiecare dată.
  • Iepurii pot fi crescuți într-un spațiu mic.
  • Costurile de producție sunt mai mici, comparativ cu alte animale de talie mare.
  • Carnea de iepure este foarte gustoasă, hrănitoare și ușor de digerat. Toate persoanele în vârstă o pot mânca fără nicio problemă.
  • În cazul producției de carne, iepurii sunt plasați după păsări.
  • Deșeurile de bucătărie, iarba, frunzele de plante etc. sunt alimentele preferate ale iepurilor.
  • Creșterea iepurilor necesită mai puțină forță de muncă în comparație cu o altă afacere de creștere a animalelor.
  • Afacerile comerciale de creștere a iepurilor necesită relativ mai puțin capital și se recuperează investiția într-o perioadă foarte scurtă.
  • Deoarece este o afacere foarte profitabilă, producția comercială poate fi o sursă bună de câștig și locuri de muncă.

Creșterea iepurilor în gropi special amenajate

Din cele mai vechi timpuri și până nu demult, oamenii au crescut iepurii în gropi special amenajate. Au ales această metodă datorită cheltuielilor minime pentru amenajare și îngrijire.

În comparație cu construcția de cuști și voliere ce sunt costisitoare și ocupă loc, este necesar de a săpa o groapă în pământ cu aranjarea unor pereți pentru prevenirea alunecărilor de pământ cu loc pentru săparea galeriilor.

Iepurii își sapă galerii unde se reproduc și își cresc iepurașii fără ajutorul omului. Mișcarea constantă întărește mușchii și imunitatea, dar și carnea animalelor este mult mai gustoasă decât a celor crescuți în cușcă.

Curățirea gropilor se face rar datorită faptului că dejecțiile sunt absorbite în sol și împrăștiate prin galerii. Dacă un oaspete nedorit, de exemplu, un șobolan, intră în groapă, ajutorul unei persoane nu este necesar, iepurii îl resping în unanimitate.

Hrana administrată poate conține diferite surse: granule, fân, verdeață, rădăcinoase, crengi, semințe, ceea ce nu accentuează tulburările digestive din cauza că sunt în continuă mișcare și de mici se deprind cu hrana administrată. Deci, aceasta este o modalitate destul de simplă și rentabilă.

Dezavantajele acestei metode de creștere a iepurilor nu sunt semnificative, dar, totuși, există.

Citește și despre Canibalismul la iepuri: De ce iepuroaicele își mănâncă puii.

Din cauza întreținerii libere și nesupravegheate, înmulțirea înrudită este frecventă, astfel se nasc iepurași slabi cu o imunitate scăzută predispuși la diferite boli.

Mereu persistă pericolul apariției bolilor infecțioase, este anevoios de efectuat măsurile preventive întregului efectiv. Este imposibil de dus evidența numărului de iepuri din cauza galeriilor săpate ce servesc drept ascunzișuri.

Animalele nu pot fi crescute pentru blană din cauza situațiilor conflictuale între indivizi. Deseori, există pericolul inundării gropii din cauza precipitațiilor abundente.

Totuși, dacă ați decis să folosiți o astfel de crescătorie, este bine să introduceți iepuroaicele de preferabil gestante sau iepuroiul să fie luat peste un timp.

Este obligatoriu să duceți o evidență câtuși de subiectivă, pentru a elimina iepurașii preconizați pentru tăiere la vârsta de 3-4 luni – astfel nu vor mai fi încrucișările înrudite.

Pentru o manoperă de efectuare a măsurilor preventive (vaccinări, vitaminizări, coccidiostatice) se recomandă pereți din tablă sau ardezie cu spațiu preconizat pentru galerii cu posibilitate de a fi închis în momentul manoperelor respective.

Creșterea iepurilor în voliere

O modalitate de creștere a iepurilor este cea de tip voliere, comodă și la prima vedere eficientă. Toți iepurii sunt luați la vizor și mereu putem interveni în caz de boală, sau cu scop curativ.

Este accesibil pentru fiece gospodărie, având necesar de un spațiu semnificativ și îngrădit. Iepurii cresc rapid, sănătoși și rezistenți la majoritatea bolilor, și nu necesită mult efort.

Calitățile gustative ale cărnii de iepure crescut în voliere mult diferă comparativ cu cel crescut în cușcă datorită faptului că iepurele este în continuă mișcare.

Curățirea adăpostului este destul de comodă și nu este obligator să fie efectuată zilnic, astfel crescând nivelul unui așternut permanent ce mai apoi este evacuat și poate fi folosit direct ca îngrășământ.

Dejecțiile împreună cu rămășițele de fân formează un strat ce din cauza temperaturii înalte, în acest strat format, ridică gradul înalt de putrezire ce poate fi folosit direct ca îngrășământ.

Pentru iepuroaice se pregătesc fătătoare, unde mai apoi vor făta și își vor crește iepurașii.

Fiind asemănătoare cu creșterea în groapă, ca dezavantaj este pericolul încrucișării înrudite, ce duce la nașterea puilor slabi și cu imunitate scăzută, și a situațiilor conflictuale între indivizi.

La fel, persistă pericolul apariției bolilor infecțioase datorită faptului că este anevoios să-i prinzi prin voliere pentru a-i vaccina.

Desigur, apariția precipitațiilor duce la unele complicații în întreținere. Și un dezavantaj primordial este spațiul predestinat creșterii, într-un metru pătrat pot fi crescuți 2 iepuri maturi sau 5 mici. Există mereu riscul de evadare prin săparea galeriilor în pământ.

Mulți crescători pasionați folosesc această metodă puțin modificată conform necesităților și respectând anumite criterii. În voliere fiind întreținuți iepurii predestinați pentru carne și introduși doar după vaccinare.

La fel, s-au asigurat cu includerea pardoselii din lemn, beton sau plasă pentru a ușura curățirea și a preveni evadarea.

Au fost construite adăposturi cu acoperiș pentru a fi comod de a hrăni animalele în timpul precipitațiilor, servind, totodată, ca adăpost și posibilitate de a fi prinși.

Creșterea iepurilor în cuști

Ca și volierele, creșterea iepurilor în cuști individuale au avantajele sale. Cu toate că sunt întreținuți într-un spațiu mai mic, nu persistă riscul luptelor printre iepuri pentru teritoriu.

Hrănirea, deși necesită mai multă muncă cu cuști individuale, ne permite să examinăm fiecare iepure în parte. În fucție de calitatea cuștii (lemn, tablă, plasă), curățirea are loc zilnic, ceea ce duce la prevenirea bolilor prin păstrarea curățeniei.

Evidența zilnică și a fiecărui individ în parte duce cu siguranță la eliminarea cauzelor de încrucișări înrudite, eliminarea iepurașilor morți sau a celor bolnavi.

Există comoditate de a interveni atât curativ, cât și cu scop de tratament pentru fiecare iepure. Se face economie prin hrana administrată pe categorie de vârstă și de productivitate, menținând echilibrarea rației conform cerințelor organismului.

Este posibilitate de supraetajat cuștile la necesitate și evacuarea dejecțiilor automată.

Creșterea iepurilor în cuști este folosită datorită numeroaselor avantaje atât în gospodării, cât și în ferme mari, respectând cerințele de bază: hrană, apă, microclimă.

Cu toate aceste avantaje, creșterea în cuști are și dezavantaje. Prin prevenirea bolilor infecțioase au crescut cele de ordin mecanic (pododermatita, stomatita), parazitar (râia auriculară, puricii, helmintozele), accidental fracturi ale membrelor, reproductiv (femele obeze ce nu intră în călduri), canibalismul (datorită stresului sau lipsei de microelemente în rație), ect.

Citiți detalii despre Canibalismul la iepuri: De ce iepuroaicele își mănâncă puii.

Prevenirea la timp prin aplicarea medicamentelor cu scop profilactic sau prin aplicarea podelelor din plastic ne permit să menținem sănătatea fiecărui iepure cu excluderea apariției tuturor bolilor.

Creșterea iepurilor în cuști mobile

Întreținerea iepurilor în mediul extern, pe păşune, prezintă avantajul că necesită cheltuieli reduse, asigură hrană de calitate, iar mediul natural exercită o acţiune favorabilă asupra stării de sănătate a animalelor, indiferent de vârstă.

Dezavantajul sistemului este reprezentat de faptul că reproducerea se realizează doar în sezonul cald (din aprilie şi până în septembrie), iar în sezonul rece, performanţele de creştere sunt mai reduse.

Cuştile mobile pentru iepuri prezintă trei componente: voliera, cuibul şi sistemul de rulare.

Prin mutarea cuştilor la anumite intervale de timp, se asigură iepurilor condiţii igienico-sanitare foarte bune, ceea ce duce la limitarea riscului de apariţie a unor boli.

Creşterea iepurilor pe păşune în cuşti mobile, poate fi o variantă rentabilă pentru crescătorii particulari, cu condiţia să deţină o suprafaţă de păşune cu o compoziţie floristică adecvată satisfacerii cerinţelor nutritive.

Acest sistem de creştere este fezabil, deoarece solicită eforturi materiale nu prea mari, un volum de muncă redus, asigură parametri reproductivi înalți şi o stare de sănătate bună pentru toate categoriile de iepuri de casă.

Întreținerea iepurilor are mai multe avantaje față de alte specii de animale de fermă, în special în ceea ce privește costul scăzut și hrana ușor disponibilă, eficiența reproductivă ridicată și, mai ales, rentabilitatea ridicată.

Ca atare, proaspeții începători, fie ei fermieri sau studenți, trebuie să fie familiarizați cu principiile de bază ale selecției, reproducerii, hrănirii, adăpostirii și gestionării sănătății iepurilor pentru a atinge obiectivele de producție.

Indiferent de metoda aleasă de creștere, trebuie format un management corect ce ne va permite să gestionăm corect sănătatea și reproducția.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Sfaturi la întreținerea iepurilor în cuști în perioada rece

Menținerea iepurilor într-un mediu cald și uscat în perioada...
‹ adv ›

Iepurele Burgunder – descrierea rasei, hrană, întreținere

Iepurele de Burgundia a devenit cunoscut lumii la începutul secolului trecut. Pentru prima dată, rasa a fost crescută în...

Iepuri Uriaș Gri German – descriere, întreținere, furajare

Rasa de iepuri Uriaș Gri German este răspândită în regiunea noastră și iubită de fermieri, datorită dimensiunilor corporale impunătoare...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole