6.4 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleLegume deosebite. Vezi 9 varietăți ce vor „colora” grădina

Legume deosebite. Vezi 9 varietăți ce vor „colora” grădina

Roșiile, ardeii, castraveții, vinetele, varza sau cartoful sunt legume tradițional cultivate în grădină. An de an, se optează pentru soiuri productive sau cele potrivite necesităților cultivatorilor.

În acest articol însă, vom vorbi despre varietăți mai puțin cultivate, dar care la sigur nu doar vă vor delecta papilele gustative, ci și ochii.

Ardei iute decorativ

Iubitorii de picante vor adora cu sigurantă ideea de a planta câteva tufe decorative de ardei iute în grădină sau într-un vazon chiar pe terasă.

‹ adv ›

Dar un astfel de ardei poate fi cultivat și într-un ghiveci de flori pe fereastră – atât frumusețe, cât și beneficii!

Unele varietăți pot fi crescute și în teren deschis. E bine că tufișurile sunt compacte, mici, iar ardeii pot fi folosiți în calitate de condiment și sunt potriviți și pentru uscare.

Hibrizii de obicei sunt foarte productivi, unii pot da până la 70 de ardei pe plantă. În timpul coacerii, fructele unora își pot schimba culoarea de mai multe ori: de la violet la crem, apoi devin portocalii și roșu aprins. Cel mai „mușcător”, bineînțeles, fiind ultimul!

Mini castraveți (Cucamelon)

La prima vedere pare un pepene verde în miniatură, dar la o inspecție mai atentă arată mai mult ca un castravete – atât ca gust, cât și ca aspect (frunze, flori, pulpă).

Această plantă nu se poate lăuda cu mărimea fructelor – au doar puțin peste 2 cm lungime – dar este interesantă datorită faptului că nu e o cultură nepretențioasă și aspectului original.

Cel mai adesea, cucamelon este cultivat pentru decor, dar are și cunoscători fideli ai gustului micilor „castraveți” – aceștia sunt copii!

Diversitatea varietății lor este încă mică, dar, aceasta este doar o chestiune de timp. Poate fi crescut prin răsaduri sau semănat direct în câmp deschis, ca și castraveții.

Cea mai populară varietate e Melotriya, liană erbacee.

Planta poate fi plantată în ghiveciuri la balcon, în calitate de cultură de interior. Se recomandă udarea regulată și afânarea solului, precum și hrănirea cu îngrășământ complex de două ori pe sezon.

Cartofi mov

Știați că oamenii mănâncă cartofi de aproximativ 8.000 de ani, iar cartofii violeți sunt cultivați încă din secolul al XIX-lea? Au fost crescuți prin încrucișarea speciilor cultivate ale acestei plante cu cele sălbatice și și-a căpătat culoarea neobișnuită datorită conținutului ridicat de antociani (se conțin și în afine, mure, struguri).

Aceste substanțe sunt incredibil de utile pentru organism – au o activitate bactericidă ridicată, întăresc pereții vaselor sangvine, protejează celulele de radicalii liberi și îmbunătățesc vederea.

În plus, astfel de cartofi conțin acid clorogenic, un antioxidant care favorizează reducerea țesutului adipos în timpul efortului fizic și protejează ficatul.

Cartofii mov sunt recomandați persoanelor cu sistemul imunitar slăbit și cu boli cronice precum diabetul, hipertensiunea, patologiile cardiovasculare, precum și în perioadele de reabilitare după operații.

Și din acești tuberculi puteți găti deserturi originale. Unele soiuri își mențin și după fierbere culoarea deosebită, mov, conținând, totodată, o cantitate mare de antioxidanți și amidon, ceea ce le permite tuberculilor cu pulpa roz să arate grozav în salate și piure de cartofi.

Alte soiuri de culoare mov sunt interesante nu numai pentru culoarea violet unică a cojii și a pulpei, ci și pentru rezistența la principalele boli ale cartofului și adaptabilitatea ridicată la diferite condiții de creștere.

Citește și despre Fertilizarea cartofului – când și ce îngrășăminte introducem.

Pe lângă cartofii mov originali, vă puteți surprinde vecinii cu alte culturi neobișnuite, cultivând batat sau scorzonera.

Morcovi de diferite culori

Soiurile tradiționale de morcovi portocalii diferă în ceea ce privește coacerea, dimensiunea și forma rădăcinilor, gust și scopul cultivării (pentru depozitare sau procesare, pentru salate sau sucuri).

Pe lângă culoarea portocaliu, există multe varietăți de morcovi de alte culori – mov, roșu, alb, galben și chiar negru!

Fiecare dintre aceste soiuri este util în felul său datorită conținutului de diferiți pigmenți vegetali. Și nu este deloc necesar să alegeți un morcov de culoare clasică.

Mai mult, morcovul de culoare portocalie a fost cunoscut abia în secolul al XVI-lea datorită legumicultorilor olandezi, în timp ce morcovii cu rădăcini galbene și roșii sunt cunoscuți încă din secolele X-XI.

De obicei, sunt varietăți cu maturare târzie și oferă recolte frumoase. Rizocarpii au nuanțe diverse, în mare parte sunt cu miez portocaliu, cresc până la 20 cm lungime și pot fi păstrați pe o perioadă lungă de timp.

Acești morcovi au un gust dulce și conțin o cantitate mare de nutrienți, ceea ce îi face un excelent supliment de vitamine pentru dietă. Și culoarea originală va adăuga varietate mâncărurilor tradiționale.

Vinete albe

Varietatea de vinete albe a fost creată încă în secolul al XIX-lea, prin îndepărtarea pigmentului de antocian din pulpă, care conferă legumelor și fructelor de pădure o culoare violet și un gust acrișor caracteristic.

Drept urmare, s-au obținut hibrizi, lipsiți de culoare și de unele proprietăți utile, dar cu un gust plăcut și delicat, pulpă moale, aproape fără semințe și fără amărăciune. Aceste vinete pot fi consumate chiar și crude.

Cultivarea lor nu este mai dificilă decât a varietăților cu culoarea tradițională albastră. Singura diferență mică este că vinetele albe sunt puțin mai termofile, iar o temperatură de aproximativ 25°C va fi optimă pentru dezvoltarea răsadurilor.

Fructele pot fi bine depozitate și ușor de transportat. Există și soiuri baby, adică pitice, hibrizi originali pentru cultivarea interioară cu fructe mici rotunjite de culoare albă crem care cântăresc aproximativ 80 g.

Plantați aceste plante în ghivece și recoltați fructe în miniatură utile în orice perioadă a anului!

Roșii colorate, roșii dungate

De-a lungul timpului, fiecare cultivator de tomate determină singur cele mai bune și preferate soiuri pe care încearcă să le cultive anual.

Dar, până la urmă, sufletul unui grădinar entuziasmat cere întotdeauna experimente, ceea ce înseamnă că poți și ar trebui să încerci soiuri noi – cu fructe de cele mai neobișnuite forme și nuanțe.

De exemplu, în dungi, albastru sau negru. Mai mult, gustul roșiilor de diferite culori este diferit – alegeți care vă place mai mult!

Sunt cunoscute soiuri, care au dungi. Această varietate de culori neobișnuite poate fi cultivată în sere și în teren deschis în regiunile sudice.

Roșii negre. Roșiile întunecate se deosebesc ușor de toate celelalte soiuri multicolore – nu orice grădinar este pregătit să meargă atât de departe în experimentele sale.

Cu toate acestea, așa-zisele roșiile indigo recoltate sunt unul dintre cele mai utile varietăți ale acestei culturi.

Culoarea lor albastru închis, violet sau negru se explică prin prezența aceluiași pigment de antociani, care, atunci când ajunge în corpul uman, blochează procesele inflamatorii, previne dezvoltarea celulelor canceroase, stimulează funcționarea creierului, întărește inima și vasele sanguine.

Conopida purpurie

În ceea ce privește frecvența și volumul de cultură, conopida ocupă locul al doilea în lume după varza albă, ceea ce nu este deloc surprinzător, având în vedere aspectul plăcut, practicile agricole relativ simple și proprietățile utile ale acestei culturi.

Puțini oameni știu că conopida poate avea culoare diversă: roșu, galben, violet. Și de ce să nu alegeți o varietate mai interesantă în noul sezon?

Pe lângă un gust plăcut și textură delicată, această vărzoasă este valoroasă pentru conținutul ridicat de iod și antociani, care îi conferă o culoare violet.

Conopida Romanesco este o varietate cu mugure floral comestibil din specia Brassica oleracea. Documentat pentru prima dată în Italia în secolul al XVI-lea, varietatea are o formă care aproximează în mod natural un fractal. În comparație cu o conopida tradițională, are o textură mai fermă și o aromă delicată de nucă.

Ridichea colorată

Cel mai potrivit „material” pentru experimente rapide de primăvară în grădină sau chiar pe pervaz este ridichea.

Se pare că această cultură nu trebuie să fie deloc roșie sau roșie-albă. Există soiuri de ridichi cu epiderma galbenă, roz, alb, violet și toate conțin diverse vitamine valoroase. Un domeniu imens pentru creativitate atât în ​​grădinărit, cât și la gătit!

Află aici și despre Cum producem pepene verde, galben și dovlecel în tuneluri.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cum se utilizează fungicidele pe bază de microorganisme

Metodele de aplicare a fungicidelor pe bază de microorganisme...
‹ adv ›

De ce inflorescențele la conopidă devin brune

Conopida este o legumă apreciată, însă cultivarea acesteia poate veni cu provocări specifice. În acest articol discutăm despre principalele...

Cum fertilizăm solul toamna înainte de cartof

Toamna este cel mai bun moment pentru a investi în viitoarea cultură de cartofi: semănând îngrășăminte verzi sau aplicând...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole