9.2 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleÎngălbenirea aurie a viței de vie - cum controlăm fitoplasma

Îngălbenirea aurie a viței de vie – cum controlăm fitoplasma

Flavescența aurie, îngălbenirea aurie a viței-de-vie sau flavescența viței-de-vie este o boală periculoasă ce poate produce pagube importante în plantațiile de viță-de-vie, declarată în România drept organism de carantină.

În general, îngălbenirea viței de vie este provocată de fitoplasme, podgoriile europene fiind afectate de 2 tipuri: Grapevine flavescence dorée MLO, menționată mai sus, și Grapevine Bois noir phytoplasma (înnegrirea lemnului) ce nu este organism de carantină.

Flavescența aurie este produsă de fitoplasma Grapevine flavescence dorée MLO, iar unul dintre vectorii importanți ai flavescenței aurii este cicada flavescenței aurii (Scaphoideus titanus) și Cicada mozaic sau japoneză (Orientus ishidae) controlul cărora este foarte important pentru evitarea răspândirii fitoplasmei.

Atacul cicadei flavescenței aurii poate afecta o parte sau întreaga plantă. Dăunătorul injectează saliva toxică în plantă, care duce la distrugerea, distorsiunea și decolorarea țesuturilor, iar ca daună indirectă provoacă transmiterea micoplasmei Grapevine flavescence dorée.

Din cauza activității cicadei, boala se răspândește rapid în plantațiile de viță-de-vie, mai ales că specia este unica colonizată de dăunător.

Vector al Bois noir – BN este homopterul polifag Hyalesthes obsoletus. Vectorul se hrănește cu planta infectată, absoarbe patogenul prin sucțiune și îl transmite de la plantele bolnave la cele sănătoase.

Pentru a aplica măsuri potrivite de control este foarte importantă identificarea corectă a bolii. Atunci când vorbim de îngălbenirea viței de vie produsă de fitoplasme, luați în calcul următoarele simptome:

  • Înroșirea suprafeței limbului frunzei la soiurile de struguri roșii respectiv îngălbenirea la soiurile de struguri albi, simptome tipice pentru Grapevine flavescence doree și Grapevine Bois noir phytoplasma, Grapevine leaf roll virus. Frunzele devin rigide, se maturează mai repede și cad mai târziu decât de obicei, scăzând șansele de iernare.
  • Deformarea frunzelor: rularea limbului foliar spre fața inferioară (Grapevine flavescence doree și Grapevine Bois noir phytoplasma);
  • Declin progresiv, întârzierea dezmuguritului, creșteri reduse (Grapevine flavescence doree, Grapevine Bois noir phytoplasma).
  • Internodurile sunt mai scurte (zig-zag), lăstarii nu devin lemnoși toamna și îngheață în timpul iernii. Au culoare neagră.
  • Avortarea buchetelor florale. Boabele se zbârcesc și se usucă pe struguri. Gust foarte amar. Pierderi mari de recoltă.

Important! Fitoplasma Bois noir este foarte asemănătoare din punct de vedere simptomatic cu Flavescence doréé MLO (organism de carantină). Cele două boli se pot deosebi prin diagnosticare moleculară, prezenţa vectorului specific fiecărei fitoplasme sau aspectul de focar al atacului de Flavescence doréé MLO, comparativ cu modul difuz de atac al Bois noir.

Plantele infectate nu pot fi vindecate, acestea trebuie etichetate și ulterior distruse. Specialiștii menționează că, ocazional, o tăiere puternică (la 20 cm deasupra solului) poate provoca recuperarea, amânând moartea definitivă a plantei.

Transmiterea flavescenței viței-de-vie are loc prin intermediul:

  • materialul infectat utilizat la altoirea viței de vie;
  • cicadei flavescenței aurii;
  • buruienii parazite Cuscuta, torțelul (Cuscuta epythimum).

Prevenirea flavescenței aurii la vița de vie:

  • detectarea cu capcane lipicioase galbene a cicadelor și combaterea imediată a acestora cu insecticide omologate;
  • monitorizarea permanentă a plantațiilor viticole;
  • eliminarea rapidă a plantelor infectate din plantație;
  • monitorizarea viilor abandonate/nelucrate;
  • utilizarea tratării termice a materialului produs pentru plantare (de exemplu cu apă caldă imediat înainte de altoire, la sfârșitul perioadei de depozitare a materialului săditor, temperatura de 50°C, după imersie, durata tratamentului de 45 min).

Cicada flavescenței aurii Scaphoideus titanus (Ball) – cum o controlăm

Precum am menționat, vectorul flavescenței aurii este cicada flavescenței aurii, astfel că atunci când vorbim de menținerea sub control a bolii, realizăm mai întâi de toate controlul acestui dăunător.

Cicada flavescenței aurii este o specie monofagă (atacă doar vița de vie), are o singură generație pe an. Monitorizarea dăunătorului se realizează cu ajutorul capcanelor lipicioase.

Pentru combatere, este omologată substanța activă ciantraniliprol (Exirel 0,75-1,0 L/ha (Dsgf=0,53 L/ha), se aplică după înflorit).

Citiți mai multe despre Dăunătorii la vița de vie, identificarea și combaterea lor.

Cum determinăm prezența flavescenței aurii la vița de vie

Pentru a cunoaște exact dacă plantele sunt afectate sau nu de flavescență, este necesar de realizat teste de laborator, deoarece aceasta poate fi confundată cu alte boli.

În laboratoare, de obicei, se utilizează metoda ELISA pentru determinarea anticorpilor specifici sau ISEM (microscopie electronică imunosorbentă) pentru depistarea virusului.

Pentru metoda ELISA se utilizează:

  • frunze cu pețiol cu simptome – 20 frunze/probă, pentru depistarea virusurilor;
  • frunze cu simptome – 20 frunze/probă;
  • lemn – 3-5 butași/probă.

Detalii despre Bolile la vița de vie – imagini, descriere, tratamente găsiți pe acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai

Noul terminal RO-RO (roll-on/roll-off) din Portul Constanţa va fi...
‹ adv ›

EuroGrain Exchange 2024 – semănând parteneriate, recoltând oportunități nelimitate

Cea de-a doua ediție a EuroGrain Exchange, găzduită săptămâna trecută la Hotelul Radisson Blu din București, a fost o...

UCPR: Carnea de pui şi ouăle din România, fără riscuri pentru consumatori

Carnea de pui şi ouăle din România sunt fără riscuri pentru consumatori, iar rezultatele analizelor efectuate recent de Agenţia...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole