16 C
București
marți, 6 iunie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageArticoleHurlupi la prun - cauzele apariției, prevenire

Hurlupi la prun – cauzele apariției, prevenire

Hurlupii la prun, produși de ciuperca Taphrina pruni, reprezintă o boală a prunului răspândită, practic, în toate țările unde acesta se cultivă. Sensibilitatea la boală diferă semnificativ de la un soi la altul. Prunus domestica (soiurile europene) este deosebit de sensibil.

Taphrina pruni este strâns înrudită cu bășicarea frunzelor de piersic (Taphrina deformans), făcând parte din aceeași familie Taphrinaceae ce include un singur gen cu specii de obicei parazite ce provoacă băşicări, hipertrofii, gale „mături de vrăjitoare” pe muguri, frunze, fructe.

Acest lucru se întâmplă deoarece tafrinalele sunt capabile să sintetizeze fitohormoni, ce stimulează creşterea (de exemplu citochininele), sub acțiunea cărora organele se hipertrofiază, își schimbă forma, își măresc ritmul de diviziune.

Boala produsă de Taphrina pruni poate fi ușor recunoscută datorită simptomelor caracteristice:

Fructele tinere se dezvoltă în formațiuni alungite, adesea în formă de banane sau fasole, cu lungimea de 4–6 cm (numite „buzunare”).

Autor Jerzy Opioła

Fructele nu au sâmburi, sunt goale pe dinăuntru, apoi, suprafața devine încrețită și neregulată.

Hurlupii au la început o culoare verde-gălbuie sau gălbuie și un gust acrișor-dulceag, din care cauză sunt consumaţi cu plăcere de către copii.

La suprafaţa fructelor se formează un strat fin, la început albicios-cenușiu, iar mai târziu brun-violaceu, constituit din ascele ciupercii. Mai târziu, odată cu evoluția bolii, fructele se brunifică, se zbârcesc, majoritatea cad.

Hurlupii la prun se atestă sporadic, intensitatea crește pe vreme umedă și rece pe timp de primăvară. Ciuperca iernează pe lăstari sau sub formă de spori în solzii mugurilor.

Ți-ar putea fi util și articolul Soiuri de prun european potrivite pentru livezi ecologice.

Cum se previn hurlupii la prun. Tratamente

Pentru a reduce riscul infecției pentru anii următori este recomandată tăierea și arderea ramurilor, pe care se formează hurlupi și adunarea fructelor bolnave, acestea fiind surse de infecție.

Pentru prevenirea dezvoltării în masă a mai multor boli, inclusiv a ciupercii ce provoacă hurlupii, cele mai indicate sunt tratamentele preventive. În special, este recomandată aplicarea tratamentelor cu produse cuprice după efectuarea tăierilor, toamna și primăvara timpuriu.

Primăvara, pentru prevenirea acestui patogen se recomandă realizarea tratamentelor cu produse ce conțin cupru în fenofazele: umflarea mugurilor, buton alb, scuturarea petalelor.

Pentru combatere sunt omologate produsele ce conțin cupru: Curenox 50 (1,5-2 kg/ha), Coprantol Duo (3,9 kg/ha) și zeama bordezelă Bouillie Bordelaise WDG (0,5% (5,0 kg/ha)).

Citește și despre Viermele prunelor – biologie, monitorizare și combatere.

Discută cu fermierii în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Afide la pomi – recomandări la combaterea eco și chimică

Afidele, numite popular și păduchi de plante, sunt reprezentate...
‹ adv ›

Fertilizarea radiculară și foliară la cais

Caisul este una dintre speciile pomicole pentru care fertilizarea echilibrată joacă un rol determinant în obținerea recoltelor calitative. Astfel,...

Aronia – beneficii, soiuri, plantare și îngrijire

Aronia, cunoscută și drept scoruș negru, sau Aronia melanocarpa, este o specie originară din America de Nord, care s-a...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole