7.2 C
București
joi, 28 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleGable, Pergola sau sistemul tradițional la vița de vie? Avantaje și diferențe

Gable, Pergola sau sistemul tradițional la vița de vie? Avantaje și diferențe

Sarcina optimă a butucului sau încărcătura cu rod – este cea care poate asigura recoltă maximă, fără ca să fie afectată calitatea strugurilor (greutatea strugurelui, greutatea bobiţei, uniformitatea, % substanţe uscate).

Pe de altă parte, recolta finală depinde de 2 factori majori: utilizarea radiaţiei fotosintetic active (RFA) şi disponibilitatea apei.

Datele lui Stoev ne arată că din cauza energiei solare utilizate, în condiţiile noastre poţi obţine cu 20-30% o recoltă potenţială mai mică, comparativ cu plantațiile din Italia, California, Turcia.

În același timp, datele demonstrează că în condiţiile folosirii radiaţiei fotosintetic active (RFA) – 0,5-1,0% poţi obţine o recoltă de 10-12 t/ha (în cazul structurii spalier vertical orizontal), iar la RFA 2-3% – 20-30 t/ha (ceea ce ne pot oferi structurile inovative Gable, Pergola). 

Putem afirma că, fără o structură intensivă (Pergola, Gable) şi irigare nu putem planifica o recoltă mai mare de 12-14 t/ha și, în același timp, cu o structura intensivă de cultivare a strugurilor de masă (Pergola, Gable) şi în funcție de disponibilitatea apei – putem obține recolte de 30 t/ha.

Experiențele practice efectuate pe parcursul anului curent (foarte secetos) au arătat că în cazul sistemului intensiv Gable apa este utilizată mai rațional: temperatura în timpul zilei este cu mult mai mică față de sistemul tradițional (22.1°C vs 29.1°C), respectiv și evaporarea este mai mică.

În pluviometrul instalat pe data de 17 iulie s-au turnat câte 20 mm de apă în ambele structuri, iar peste 8 zile la sistemul tradițional au rămas 4 mm (-16 mm), iar la sistemul de cultivare Gable – 15 mm (-5 mm), ceea ce demonstreaza regimul econom – rațional de utilizare a apei în cazul sistemului intensiv.

Citiți și despre Inelarea la vița de vie: importanță, cum se realizează corect.

Așadar, sistemele intensive de cultivare a strugurilor de masă – pergola și Gable oferă mai multe avantaje și posibilități față de sistemul tradițional de cultivare – spalier vertical:

  • utilizarea mai eficientă a radiației fotosintetic active;
  • un potențial mai mare de producție;
  • o calitate mai bună a strugurilor (greutatea strugurilor, uniformitatea bobițelor, colorarea mai intensă);
  • un grad de coacere mai mare a producției;
  • utilizarea mai eficientă a apei;
  • o aerisire mai mare, adică un mediu nefavorabil pentru dezvoltarea bolilor și dăunătorilor;
  • posibilitatea evitării unor tratamente fitosanitare, ceea ce oferă un produs inofensiv pentru consumator;
  • realizarea mai ușoară a lucrărilor de întreținere;
  • realizarea mai ușoară a lucrărilor de recoltare.

În același timp, sunt și unele dezavantaje față de sistemul tradițional: costuri de înființare mai mari și procurarea sau schimbarea tehnicii și utilajelor agricole de cultivare.

Potențialul productiv al sistemului Gable este mai înalt, suprafața foliară fotosintetic activă este mai mare, datorită faptului că avem 2 planuri. Cheltuielile sunt de aproximativ două ori mai mari. Sistemul Gable poate fi construit și de sine stătător, având costuri mult mai mici, însă nu mai poți instala plasa antigrindină sau antiploaie pe acesta.

Dacă e să vorbim de faptul care ar fi mai avantajos economic, atunci e sistemul Pergola, dacă vorbim de performanță, atunci Gable, care ar putea asigura un potențial de recoltă cu circa 10% mai mare.

Sistemul Pergola presupune amplasarea coardelor pe un acoperiș cu un unghi de înclinare de până la 25° față de înălțime. Vița de vie are o tulpină verticală cu 2-3 lăstari, prinși de suport și orientați spre centrul rândului.

Sistemul Gable are 2 planuri și permite asigurarea unei suprafețe foliare fotosintetic active mai mari. Acesta poate fi de tip deschis și închis:

Fermierii care planifică să planteze soiuri de viță de vie pe aceste sisteme, trebuie să opteze pentru soiuri de viță de vie rezistente la înghețurile de iarnă, iar plantația să fie neapărat dotată cu sistem de irigare.

V-ar putea plăcea și articolul despre Normarea inflorescenţelor, ciupitul şi polenizarea artificială la vița de vie.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Tăieri în uscat la vița de vie – recomandări, tratamente

Temperaturile generoase din ultima perioadă au scos viticultorii în...
‹ adv ›

Reuters: Fermierii australieni defrișează circa 8% din suprafața de viță de vie, din cauza excesului de vin

Milioane de butuci de vie sunt distruşi în Australia şi alte zeci de milioane urmează să fie scoşi din...

Peste 50 de crame noi au fost autorizate în ultimele 10 luni

Industria viticolă din România își continuă ascensiunea, peste 50 de crame noi fiind autorizate în ultimele 10 luni, arată...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole