1.4 C
București
vineri, 22 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleFazani argintii, diamant. Vezi cele mai populare rase

Fazani argintii, diamant. Vezi cele mai populare rase

Rasele de fazani sunt deosebit de diverse. Penajul acestora este nemaipomenit, colorat diferit de la o rasă la alta. Sunt păsări relativ nepretențioase. Iar unele rase prezintă valoare pentru piața de consum, atingând și greutate considerabilă.

Fazanii au trezit mereu interesul crescătorilor de păsări datorită exteriorului său fascinant și nu numai. Ei sunt crescuți atât ca păsări decorative, cât și pentru obținerea cărnii și a ouălor. Pasărea totuși se consideră exotică, fiind răspândită mai puțin în gospodăriile personale.

Deși sunt rude apropiate cu găinile, fazanii sunt mai mici în dimensiuni. Aceștia pot fi comparați doar cu careva specii de găini mici de ouă. Totuși, carnea lor este un mare deliciu și de o valoare înaltă. Ea este considerată dietică, de o calitate superioară și un gust excepțional.

‹ adv ›

Ouăle de fazan sunt o comoară din substanțe minerale, proteine și vitamine și, cel mai important, cu un nivel redus de colesterol.

Mulți crescători folosesc și pasiunea acestora pentru consumul de insecte dăunătoare, inclusiv a gândacului de Colorado și a larvelor acestuia, pe care alte păsări le ocolesc.

Un grup mic, format din aceste păsări frumoase, este în stare să curățe grădina de dăunători în doar câteva zile, primind ca remunerare o doză bună de proteine.

În continuare, vom descrie cele mai răspândite rase de fazani, precum și altele, mai rar întâlnite, dar la fel de minunate.

Fazanul Comun de Vânătoare (Phasianus colchicus colchicus)

Fazanul comun este cel, ce pe timpuri era vânat în păduri. Mai târziu, pasărea a fost îmblânzită pentru a înfrumuseța cu prezența lor curțile domnești și a servi pe mese carnea delicioasă. În ziua de azi, această rasă este frecvent crescută de fermieri pentru obținerea cărnii.

Descriere: Masculii au culoarea penajului gri-argintie cu o mulțime de nuanțe atractive (galbene, oranj, violete, verde profund). Capul și gâtul sunt acoperite de pene turcoaz. În jurul ochilor pielea este roșie, formând o ”mască” facială.

Picioarele sunt puternice, dotate cu pinteni. Coada de culoare galben-brună, cu linii negre longitudinale, are o lungime de până la 50 cm. Femelele sunt mai mici, colorația poate fi gri, neagră sau brun deschis. Coada are lungimea de până la 30 cm.

Productivitate: Greutatea corporală medie la masculi este de 1,5 – 1,8 kg, la femele 0,9-1,2 kg. Lungimea corporală medie – 80 și 60 cm corespunzător.

Femela depune în jur de 50 de ouă pe perioada ouatului (sau 1-2 ouă pe zi), care durează de regulă din aprilie până la mijlocul lui iunie.  Carnea este gustoasă și dietică, cu conținut redus de colesterol.

Fazanul Verde sau Japonez (Phasianus versicolor)

Originar din Japonia, motiv pentru care este cunoscut și ca Fazanul Japonez. Prezintă o mare diversitate de culori, penajul fiind predominant verde-smarald de o frumusețe uimitoare. Masculii nu prezintă semne de agresivitate. Trăiesc în medie 15 ani. Sunt cu mult mai mici decât fazanii de vânătoare, dar deosebit de expresivi.

Descriere: Spatele și pieptul sunt verde albăstrui. Gâtul este acoperit de pene cu nuanță violetă. Coada este de culoare verde-violet, în dungi, relativ scurtă. Femele au o colorație modestă, cu nuanțe brun-roșietice. Pot fi vizibile și pete negre.

Productivitate: Greutatea medie la masculi – 0,9-1,2 kg, la femele – 0,7-0,9 kg. Lungimea medie a corpului la masculi 75-90 cm, dintre care în jur de 40 cm revin cozii, la femele – 50-55 cm, cu coada de 20 cm.

Fazanul Diamant sau Lady Amherst (Chrysolophus amherstiae)

Una dintre cele mai frumoase păsări. A doua denumire a fost dată în cinstea femeii, care a expediat această subspecie din India în Londra în anul 1828. Mai târziu, acesta s-a răspândit în întreaga Europă.

Sunt păsări foarte adaptive. Pot fi crescute împreună cu găinile, porumbeii ș.a. Au temperament calm, pașnic, nu sunt fricoase, ușor merg la contact cu omul.

Descriere: Penajul acestor păsări strălucește cu adevărat ca un diamant. Pe cap sunt plasate pene late, albe, asemănătoare cu o perucă purtată de noblețe pe vremuri. Pieptul este verde, cu nuanțe diverse, trece în abdomenul de culoare albă.

Adevărata mândrie a lor este coada frumos ornamentată, care ajunge la o lungime de până la un metru. Femelele arată mai modest, culoarea lor este brun-pestriță cu petele mai bine pronunțate decât la masculi. Pielea din jurul ochilor este albăstruie.

Productivitate: Greutatea corporală medie la masculi – 0,9-1,3 kg, la femele 0,8-1 kg. Lungimea corporală la masculi – 150 cm (coada are 100 cm), la femele 65 cm (coada – 35 cm).

Femela depune până la 30 de ouă pe sezon. Ouăle au un raport sporit de proteine. Carnea este dietică, foarte fină și plăcută la gust.

Fazanul Auriu (Chrysolophus pictus)

Această rasă se deosebește printr-un penaj excepțional cu nuanțe aurii, după cum se înțelege din denumire. Este crescută atât pentru carne, cât și ca pasăre decorativă. Carnea are un gust deosebit. Imunitatea lor este însă mai slabă.

Descriere: Caracterul distinct este moțul auriu, delimitat de un contur negru. Abdomenul este bordo-închis. Femelele nu dispun de creasta aurie, sunt mai mici și mai puțin colorate.

Masculii au un penaj bogat în nuanțe gălbui, oranj, negru, maro și albastru. Gâtul este înfrumusețat de un guler oranj cu marginile întunecate. Coada este lungă, luxoasă.

Productivitate: Greutatea medie la masculi este de 1,4 kg, la femele – 1,2 kg. Femelele adulte depun până la 45 de ouă pe sezon, cele tinere până la 20. Una dintre deosebirile fazanului auriu este, că dacă ouăle se colectează, productivitatea crește.

Fazanul Regal (Symaticus reevesii)

Este cel mai mare dintre fazanii, crescuți în scop decorativ. Originar din zonele muntoase ale Chinei, este numit și Fazanul Chinezesc sau Pestriț. Se deplasează prioritar pe pământ, aripile le folosește foarte rar. Trăiesc până la 14 ani. Sunt foarte sperioși. Pe lângă frumusețea rară, au și un gust fin și delicat al cărnii.

Descriere: Penajul, datorită conturului pronunțat pe marginea penelor rotungite, amintește aspectul solzilor de pește. Masculii au pe gât și piept pene aurii, conturate cu negru.

Vârful capului și suprafața de sub cioc sunt albe, urmate de o linie neagră, care creează o conturare și mai puternică. Pe față, o linie subțire neagră creează aspectul de ochelari. Coada este lungă, în dungi argintii. Femelele sunt mai puțin arătoase, cu penaj roșcat pestriț.

Productivitate: Greutatea corporală medie la masculi este de 1,6 kg, la femele în jur de 1 kg. Lungimea corpului la masculi este de până la 200 cm, coada având de la 90 la 140 cm. La femele lungimea este de 75 cm, coada fiind de până la 45 cm.

Fazanul Argintiu (Lophura nycthemera)

Rasă destul de răspândită, originară din China. Datorită productivității mari de ouă și greutății sporite, pasărea este foarte rentabilă pentru întreținere. Viteza de creștere este mare. Imunitatea – puternică, se îmbolnăvește rar. Masculii în perioada de împerechere sunt bătăuși.

Descriere: Corpul este acoperit cu penaj gri-deschis sau alb cu dungi negre. Prezintă o nuanță ușoară de verde. Pe față – o „mască” roșie. Capul este decorat cu un moț de un negru profund. Pe spate se vede o „glugă” albă. Spatele și coada sunt de o nuanță de argintiu pronunțat. Femelele sunt de culoare brun-închisă.

Productivitate: Greutatea corporală medie la masculi este de până la 4-5 kg, la femele – în jur de 2 kg. Lungimea corpului la masculi ajunge până la 125 cm, dintre care 70 cm revin cozii. Femelele au aproximativ 75 cm, cu coada în jur de 30 cm. Femela poate depune până la 50 de ouă pe sezon.

Alte varietăți ale Fazanului Comun întâlnite la crescătorii locali sunt:

Fazanul Negru (Phasianus cochicus varietas tenebrotus)

Este o varietate comună a fazanului de vânătoare. A fost creată în Marea Britanie, la mijlocul secolului XX. Aspectul acestei varietăți de fazani se caracterizează printr-un penaj verde întunecat la masculi și negru la femele.

Greutatea corporală și dimensiunile sunt mai mici în comparație cu Fazanul Comun. Pasărea este și mai ageră, se deplasează mai repede. Ouăle, depuse de femelă, sunt mai multe la număr, decât la Fazanul Comun.

Fazanul Mongol (Phasianus cochicus mongolicus)

Caracterul distinct al acestei varietăți este prezența unui inel alb în regiunea gâtului, care persistă doar la masculi. Corpul este acoperit cu penaj de culoare verde întunecat, zona gâtului și a capului fiind mai lucioasă (metalică).

Pieptul este de culoare cafeniu-roșietic, cu nunață aurie. Spatele este cafeniu întunecat, trece în coada cu nuanță roșcată. Femelele sunt de culoare cafeniu-deschis.

Femelele depun o cantitate mare de ouă, cu o ecloziune bună. Puii au o rată mare de supraviețuire și o viteză bună de creștere, lucru mai puțit întâlnit la întreținerea fazanilor în captivitate.

Fazanul Chinezesc Gulerat (Phasianus cochicus torquatus)

Varietatea se deosebește printr-un inel de culoare albă în zona gâtului, care este neîntrerupt în partea din față (obligatoriu), uneori fiind întrerupt doar în spate. Corpul este acoperit de penaj cafeniu, cu nuanță aurie.

Capul este de culoare verzuie, umerii sunt gălbui, pieptul cafeniu-roșcat, iar coada albăstruie. Femelele sunt cafenii-deschis, cu nuanță roșcată, spatele fiind mai întunecat.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Paraziți sau viermi la pui și găini – simptome și tratament

Invaziile parazitare la găini prezintă o problemă importantă pentru...
‹ adv ›

Rolul vitaminei A în nutriția păsărilor

Exploatarea intensivă a păsărilor face ca acestea să depindă în mare măsură de vitaminele din hrana lor. Acest lucru este...

Rasa de vaci Montbeliarde – producător universal de brânză

Astăzi, așa cum și am promis, vă voi relata despre o altă rasă de bovine, și anume Montbeliarde. Așa cum...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole