10 C
București
joi, 18 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleDezinfestarea anaerobă a solului - metodă ecologică de reducere a bolilor

Dezinfestarea anaerobă a solului – metodă ecologică de reducere a bolilor

Bolile solului sunt din ce în ce mai frecvente în sistemul de producere intensivă a fructelor și legumelor. Una dintre metodele ecologice de însănătoșire a solului este dezinfestarea anaerobă.

Aceasta este o practică de gestionare a bolilor transmise de sol eficientă împotriva unei game largi de agenți patogeni inclusiv ciuperci, bacterii, buruieni și nematozi.

Poate fi utilizată în câmp deschis sau pe teren protejat, acolo unde se cultivă căpșuni, roșii, cartofi și alte culturi afectate frecvent de boli transmise prin sol.

Fitoftoroza la căpșun. FOTO: tvernews.ru

Metoda de dezinfectare anaerobă a solului include câteva etape: încorporarea în sol a unui material organic ușor degradabil, irigarea până la saturație și acoperirea cu folie de plolietilenă pentru câteva săptămâni.

Bacteriile benefice din sol descompun sursa de materie organică, epuizând oxigenul din sol și producând produse secundare toxice care ucid agenții patogeni.

Pentru unele organisme, aceste condiții anaerobe sunt deja letale. Materialul organic continuă să se degradeze prin fermentație, care eliberează acizi grași volatili letali pentru multe alte specii de organisme din sol.

Multe specii benefice supraviețuiesc în lipsa oxigenului, cât și compușii volatili, deci nu se pune problema sterilizării.

Boli și dăunători care pot fi distruși prin metoda de dezinfestare anaerobă a solului

Această metodă este eficientă pentru distrugerea următorilor agenți patogeni:

Boli fungice: fuzarioza (Fusarium spp.), verticilioza (Verticillium dahliae), rizoctonioza cartofului (Rhizoctonia solani), Sclerotium rolfsii, suberificarea rădăcinilor de tomate (Pyrenochaeta lycopersici), Colletotrichum coccodesfitoftoroza (Phytophthora), Pythium spp.

Nematozi: Meloidogyne spp., Pratylenchus penetrans;

Bacterioze: cancerul bacterian (Agrobacterium tumefaciens), Ralstonia solanacearum

Dezinfestarea Anaerobă a Solului pe scurt (de sus în jos): Încorporarea materiei organice proaspete Închiderea suprafeței de udare a solului Acoperirea cu folie impermeabila (FI).

Materiale și condiții necesare pentru realizarea dezinfestării anaerobe

Materia organică

Este important ca materialele organice să fie ușor degradabile pentru microorganismele din sol. Practic, este potrivită orice sursă de material vegetal proaspăt, de exemplu:

  • Iarbă proaspătă.
  • Siderate încorporate în sol.

Atunci când este cultivat în aceeași locație, este de preferat ca materialul organic să fie dintr-o plantă care nu este gazdă, pentru a preveni înmulțirea nematozilor nedorite sau a agenților patogeni.

Materialul trebuie să fie proaspăt, deci compostul sau paiele nu sunt adecvate. Când se introduce materia organică adusă pe teren, aceasta nu trebuie să conțină agenți patogeni și semințe.

Este nevoie de 40 tone/ha de materie organică proaspătă pentru a dezinfesta solul la 40 cm adâncime. Cu cât materialul organic este mai mărunțit, cu atât este mai bine, deoarece facilitează colonizarea bacteriilor și eliminarea oxigenului are loc mai rapid.

Acoperirea cu folie de polietilenă. FOTO: swfrec.ifas.ufl.edu

Folia de acoperire

Nu orice folie este potrivită pentru dezinfestarea anaerobă, deoarece trebuie să fie suficient de puternică pentru a nu fi deteriorată. Cea mai potrivită este folia de polietilenă cu grosimea de la 0,20 până la 0,40 mm grosime.

Umiditatea și temperatura necesară

Umiditatea solului și condițiile de temperatură sunt alți factori importanți pentru aplicarea cu succes a metodei de dezinfectare a solului.

Microorganismele au nevoie de o temperatură a solului de peste 16°C pentru a descompune rapid materialul organic.

Dezinfestarea anaerobă a solului se poate practica când temperaturile sunt peste 16°C. Cu cât temperatura este mai mare, cu atât este mai bine.

Pentru a da cele mai bune rezultate, umiditatea solului trebuie să fie la capacitatea câmpului. Adică la 2-3 zile după ce solul a fost saturat cu apă (de exemplu, după ploi abundente), când toți porii mari și mijlocii nu mai conțin apă. În lipsa precipitațiilor este necesară irigarea abundentă la 20-30 mm.

Încorporarea materiei organice în sol

Dezinfestarea anaerobă este posibilă pe majoritatea solurilor. Totuși, pe cele nisipoase, dă rezultate mai bune și este mai ușor de aplicat decât pe solurile argiloase.

Materia organică trebuie să fie bine distribuită sau încorporată în partea superioară la o adâncime a solului de 20-40 cm.

Adâncimea depinde de mai mulți factori. În cazul în care agenții patogeni infestează întregul sistem radicular este necesară tratarea solului pe întreaga adâncime de înrădăcinare.

Cantitatea de materie organică se ajustează în funcție de adâncimea de încorporare: 40 tone/ha pentru o adâncime de operare de 40 cm, până la 80 tone/ha pentru o adâncime de 80 cm.

Acoperirea solului cu folie

Solul trebuie să fie umed, preferabil să fie compactat cu un tăvălug după încorporarea materiei organice proaspete. Astfel, se închid porii mari ai solului și crește concentrația compușilor volatili toxici din atmosfera solului.

Tăvălugirea solului. FOTO: swfrec.ifas.ufl.edu

Acoperirea solului cu folie se poate realiza mecanic. Pentru prevenirea deteriorării cauzate de vânt se adaugă saci cu nisip deasupra foliei.

Folia trebuie verificată regulat, iar, dacă apar găuri, trebuie reparate cât mai rapid pentru a menține sub folie o atmosferă fără oxigen.

Pentru rezultate bune prin metoda dezinfestării anaerobe a solului sunt suficiente 6-8 săptămâni.

Bibliografie: Dezinfectarea anaerobă a solului. Autori: Leendert Molendjik, Johnny Visser
(Universitate și Cercetare Wageningen, Olanda).

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Îngrășăminte verzi pentru grădină – 6 culturi semănate primăvara pentru a „hrăni” solul

Îngrășămintele verzi au un rol important de a îmbogăți...
‹ adv ›

Ciupercile entomopatogene Beauveria bassiana – cum controlează dăunătorii

Ciupercile entomopatogene reprezintă o parte fundamentală a gestionării integrate a dăunătorilor. Aceste specii atacă insectele în orice stadiu de...

Urechelnița – beneficii și daune în livezi. Control

Urechelnița comună (Forficula auricularia) este o insectă benefică pentru pomi, ajutând la controlul mai multor specii de dăunători, însă, pe...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole