23.2 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleDe ce se strică, încolțește ceapa la păstrare - sfaturi pentru o...

De ce se strică, încolțește ceapa la păstrare – sfaturi pentru o depozitare de durată

În timpul păstrării cepei, pot apărea astfel de probleme cum ar fi încolțirea acesteia, putrezirea sau alterarea acesteia. Cauzele a astfel de probleme sunt multiple, iar în acest articol discutăm despre modurile în care le putem evita:

  • Cauzele putrezirii și încolțirii cepei
  • Bolile ce provoacă putrezirea, alterarea cepei
  • Condiții de cultivare a cepei pentru o mai bună păstrare
  • Cum se păstrează ceapa, parametri de păstrare în depozit
  • Recomandări la păstrarea cepei în condiții de casă

Cauzele putrezirii și încolțirii cepei

Motive pentru care ceapa începe să încolțească, în general, sunt două:

  • procesul de germinare poate fi accelerat dacă legumele sunt depozitate într-o cameră caldă, cu umiditate ridicată, adică dacă nu sunt respectate cerințele de păstrare a cepei;
  • tulpina cepei conține umiditate, iar dacă este prea groasă, atunci astfel de bulbi vor fi predispuși la germinare.

Apariția putregaiului se datorează faptului că, odată cu umiditate ridicată și schimbările de temperatură, pe bulb se adună condens, care devine un mediu favorabil pentru dezvoltarea organismelor patogene.

În general, bolile ce pot produce alterarea cepei sunt:

Putregaiul cenușiu (Botrytis Allii) – transmiterea bolii se face prin sporii din sol, resturi vegetale sau scleroți. Pentru evitarea formării căruia se fac tratamente în perioada de vegetație, se respectă rotația culturilor, se înlătură resturile vegetale, se fertilizează echilibrat.

La păstrare se pun doar bulbi sănătoși, evitându-se cei cu simptome, deteriorați.

Putregaiul bacterian al bulbilor (Erwinia carotovora pv. carotovora) – la baza tulpinii apare putregai umed. La bulbii depozitați atacul bacteriei se manifestă prin formarea în partea superioară a aceluiași putregai umed, de culoare galbenă, maro sau gri.

Pentru prevenire se fac tratamentele la timp, se ivită irigarea prin aspersiune în zonele unde se înregistrează des apariția patogenului.

Putregaiul alb al cepei (Sclerotium cepivorum) – în depozite favorizează dezvoltarea bacteriozelor. Pentru a evita răspândirea se recomandă respectarea asolamentului (boala, scleroții, rezistă în sol timp de 4-5 ani), se efectuează tratamentele la timp, se înlătură resturile vegetale, se înlătură din cultură plantele bolnave.

Condiții de cultivare a cepei pentru a o mai bună păstrare

Respectiv, ca norme generale, plasați pentru păstrare doar ceapă sănătoasă, iar pe parcursul vegetației îngrijiți cultura pentru a reduce la minim riscul afectării de boli.

Pentru ca legumele să se păstreze cât mai mult posibil, trebuie să le îngrijiți corespunzător cultura și să urmați câteva reguli simple:

  • Nu aplicați o cantitate mare de îngrășăminte cu azot în timpul vegetației, deoarece acestea reduc semnificativ perioada de repaus și, drept rezultat, ceapa germinează rapid.
  • Îngrășămintele cu potasiu, dimpotrivă, fac legumele mai stabile în timpul păstrării.
  • Dacă în ultima etapă de maturizare a cepei cad ploi abundente, este necesar să se protejeze planta de excesul de umiditate, altfel ceapa va fi apoasă și va fi predispusă la putrezire.
  • Trebuie să recoltați numai pe vreme caldă și uscată pentru a evita umiditatea excesivă a legumelor.
  • Uscați bine ceapa înainte de a o pune la păstrare.

V-ar putea plăcea și Cum se păstrează sfecla roșie și morcovii iarna. Sfaturi.

Pregătirea cepei pentru păstrare

Există mai multe moduri de a efectua această procedură. Pe vreme însorită și caldă, ceapa se usucă afară, imediat după recoltare. Pentru a face acest lucru, tăiați rădăcinile și frunzele, lăsând o lungime de 2 centimetri pentru frunze.

Dacă se plănuiește depozitarea legumelor în împletituri, frunzele nu se scurtează. Perioada de uscare poate să dureze până la 5-7 zile, în funcție de starea culturii și vremii. În cazul ploilor ceapa se usucă în încăperi. Temperatura recomandată la uscare este de 20-25 de grade Celsius, asigurându-se aerisirea calitativă a încăperii și, dacă e posibil, dezumidificarea aerului.

Pregătirea cepei pentru depozitare poate fi determinată și după verificarea calității cojii, ar trebui să foșnească și să fie destul de fermă.

La cantități mari, grămezile sunt suflate cu aer cald + 25 … +30°С, furnizate de ventilatoare, cu o intensitate de consum de până la 200 m3/t pe oră. Procesul durează aproximativ 72 de ore până când umiditatea cojilor exterioare ajunge la 14-16%.

Ceapa plasată la păstrare cu porțiuni de frunze uscate se usucă cu fluxuri calde de aer încălzit la +35°С, intensitate până la 350 m3/t pe oră.

De asemenea, este posibilă uscarea grămezilor de ceapă recoltată pe platforme cu aer încălzit cu 3 … 5°C peste temperatura de afară, cu o intensitate de minim 250 m3/t pe oră, până la 8 zile. În timpul procesului de uscare, împreună cu controlul temperaturii aerului, nivelul de umiditate este monitorizat în mod constant.

Ceapa bine pregătită poate fi depozitată în vrac în camere frigorifice mici sau mijlocii cu controlul umidității și temperaturii, precum și în depozite mari pentru ceapă în care se folosesc unități industriale pentru controlul parametrilor de păstrare.

V-ar putea fi util și articolul Cum se păstrează cartofii: sfaturi pentru depozite și pivnițe.

Cum se păstrează ceapa, parametri de păstrare în depozit

Nu este suficient să pregătiți corect legumele pentru păstrare, este necesar să le asigurați condiții optime în timpul păstrării.

Acordați atenție următorilor factori:

Temperatura recomandată de depozitare pentru a evita dezvoltarea bolilor este de -1…0°C, până la -3°C. Umiditatea atmosferică recomandată pentru ceapa cultivată din arpagic este de 65-75%, pentru cea din semănat direct sau răsad se poate aduce la valori puțin mai mari.

Ceapa, în procesul de respirație eliberează umiditate în aer. Astfel, controlul umidității este unul dintre principalii parametri ai microclimatului, de care depinde păstrarea produselor.

Când umiditatea crește peste 75%, iar temperatura este ridicată, ceapa începe să germineze, crește riscul de putrezire, dezvoltarea bolilor. Pe de altă parte, temperatura ridicată a aerului cu umiditate scăzută duce la uscare, pierderea masei bulbilor și pierderea calității produsului.

De asemenea, ceapa nu tolerează schimbările bruște de temperatură și umiditate.

Grosimea stratului de ceapă la depozitare este de 20-25 cm, este recomandată plasarea acesteia în lăzi sau saci de plasă.

În depozitele industriale, ceapa pentru uz alimentar se pune în containere de 180-200 kg, care sunt instalate în stive. Unitățile frigorifice speciale răcesc aerul din depozit la temperatura necesară. Umiditatea aerului este strict controlată.

Dacă ceapa este depozitată în vrac în depozite mici, stratul de ceapă este ventilat de fluxurile de aer pompate de ventilatoare. Aerul are o temperatură cu 1-2 grade mai mică decât temperatura stratului de ceapă, pentru a-l răci.

Recomandări la păstrarea cepei în condiții de casă

Adesea, ceapa bine uscată, împletită cu frunze, este atârnată în cel mai răcoros loc al apartamentului, fără umiditate excesivă – la un loc ventilat sau un balcon închis. Rădăcinile sunt tăiate.

Pentru a depozita ceapa, puteți folosi și cutii de plastic perforate sau de carton, instalate una deasupra celeilalte.

Ceapa nu tolerează apropierea caloriferelor sau plasarea în pungi de plastic, precum și lumina puternică. La o temperatură peste 24°C, se usucă rapid.

Să nu uităm că acest tip de produs eliberează singur umiditatea în aer, adică dacă ați plănuit să depozitați bulbii într-un loc uscat, cu o temperatură optimă, așteptați-vă ca umiditatea de acolo să crească.

Încăperea trebuie să fie bine ventilată, acest lucru este necesar pentru a evita stagnarea umidității din aer.

La posibilitate, cel mai bine este să depozitați stocurile de ceapă într-un subsol răcoros și uscat sau într-o altă cameră neîncălzită, bulbii fiind împrăștiați pe un suport într-un strat subțire de până la 30 cm sau plasați în lăzi de lemn, de plastic cu orificii de aerisire sau cutii de carton cu găuri cu aceeași înălțime de umplere de până la 25-30 cm.

Condițiile de temperatură de până la +1°C cu un nivel de umiditate de până la 75% sunt considerate ideale. Dezumidificatoarele de uz casnic sunt perfecte pentru a usca ceapa înainte de depozitare și apoi pentru a o păstra într-o cameră cu un microclimat potrivit.

Cum se păstrează usturoiul iarna – sfaturi și recomandări.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Răsadul de ardei – sfaturi la creștere și plantare

Procesul de creștere a răsadului de ardei este crucial,...
‹ adv ›

Mana cepei – simptome, prevenire, combatere

Mana cepei este cauzată de ciuperca microscopică Peronospora destructor, ce infectează doar speciile din genul Allium, incluzând usturoiul, ceapa, ceapa eșalotă...

Harghita: A început plantarea cartofului, pe aproximativ 6000 de hectare; în judeţ sunt peste o mie de producători

Producătorii de cartofi harghiteni au început plantarea cartofului, cultura de bază în judeţ, suprafaţa totală urmând să fie de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole