14.2 C
București
marți, 9 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleDe ce putrezește ceapa în timpul păstrării: 4 motive

De ce putrezește ceapa în timpul păstrării: 4 motive

Ceapa este o cultură pe larg cultivată atât pe suprafețe mari, cât și aproape că întotdeauna se găsește în parcelele de lângă casă.

Chiar dacă cerințele la cultivare sunt relativ simple, una dintre problemele des întâlnite este aceea că ceapă putrezește în timpul depozitării.

Detalii despre Plantarea cepei – sfaturi la cultura prin arpagic și semănat.

Acest lucru poate fi prevenit, ținând cont de câteva recomandări utile din timp.

Cauzele putrezirii bulbilor la ceapă

Cel mai frecvent motiv din care ceapa putrezește în timpul depozitării este afecțiunea de boli. Cele mai des întâlnite boli ce provoacă putrezirea cepei în timpul depozitării sunt fuzarioza, putregaiul bacterian al bulbilor de ceapă și putregaiul cenușiu. Prevenirea acestor boli va ajuta la evitarea putrezirii cepei.

Fuzarioza cepei (Fusarium oxysporum var cepae)

De obicei, patogenul pătrunde prin organele rănite în timpul lucrărilor de întreținere, atacului dăunătorilor, instalându-se pe rădăcini, bulbi sau frunze afectate.

Frunzele atacate prezintă o ușoară îngălbenire în partea superioară, iar bulbii putrezesc. Rădăcinile au pete inițial albe, apoi se înnegresc și tot sistemul radicular este distrus.

De asemenea, boala se poate dezvolta mai târziu, în timpul depozitării – motivul poate fi deteriorarea în timpul recoltării sau tăierii unei porțiuni prea mari a tulpinilor, dar și de umiditatea crescută în camera de depozitare.

Dacă găsiți bulbi deteriorați – înlăturați-i, verificați microclimatul.

Putregaiul bacterian al bulbilor de ceapă (Erwinia carotovora pv. carotovora)

Este destul de dificil să se depisteze planta bolnavă – simptomele se văd, de obicei, după ce ceapa este plasată pentru depozitare. Vizual, bulbul pare normal, dar partea sa interioară este deja putrezită.

O astfel de legumă poate fi detectată numai atunci când putregaiul ajunge la gât și bulbul e moale, iar acest lucru poate dura câteva luni.

În câmp, plantele afectate au tulpinile slab dezvoltate, la baza acestora apare putregai umed, apoi acesta se extinde pe întreg bulbul. Pe bulbii destinați depozitării în partea superioară se formează putregai umed, maro sau gri.

Apoi, bulbul își schimbă culoarea, emană miros neplăcut, la stoarcere se elimină un lichid cu miros urât. Patogenul rezistă pe resturile vegetale și este răspândit cu ajutorul mai multor vectori cum ar fi apa, vântul sau uneltele.

Doar prevenirea poate ajuta. O măsură ar fi să nu permiteți legumelor în timpul creșterii să devină victimă a musculiței cepei sau a acarienilor.

Detalii despre musca cepei – pe acest link.

Totodată, este recomandată evitarea irigării prin aspersiune.

Înainte de a pune ceapa la depozitare, tăiați tulpina lăsând o lungime de 5 cm, uscați legumele, examinați planta dacă nu e deteriorată mecanic. Toate acele exemplare care provoacă îndoieli ar trebui lăsate pentru consum rapid.

Putregaiul cenușiu (Botrytis allii)

Pe frunzele și bulbii atacați apar pete albicioase, apoi țesuturile afectate se usucă. În prezența umidității apare puf cenușiu.

La plantele mature apare putrezirea bazală, iar mai apoi putrezirea bulbilor. Pe zonele afectate se formează scleroți negri. Transmiterea putregaiului cenușiu se face prin sol, resturi vegetale sau scleroți.

Recoltarea corectă a cepei

  • Săpați cu grijă legumele. Extragerea cu forța a bulbilor din sol nu este recomandată, deoarece există riscul deteriorării lor.
  • După recoltare ceapa trebuie uscată. Distribuiți bulbii într-un strat uniform într-un spațiu deschis și bine luminat. Este important să protejăm bulbii de precipitații. În cazul în care aceștia au fost udați, uscați-i înainte de depozitare.
  • Înainte de a pune ceapa în depozit, este necesar să inspectați bulbii cu atenție. Scurtați tulpina lăsând o lungime de aproximativ 5 cm.
  • Dacă e umiditate ridicată, dar aveți ocazia să uscați ceapa lângă orice sursă de căldură – aceasta este o măsură bună împotriva dezvoltării putregaiului.

Alte cauze ce pot provoca putrezirea cepei:

  • S-au făcut greșeli în timpul recoltării. Extragerea bulbilor necesită acuratețe – dacă sunt deteriorări mecanice pe bulbi, atunci aceștia nu se mai depozitează. Un astfel de bulb va deveni o sursă de boală, iar recolta depozitată va fi pierdută. Ceapa destinată depozitării pe termen lung trebuie să fie întreagă.
  • Soi greșit selectat. Unele soiuri nu sunt potrivite pentru depozitarea pe termen lung. Alegeți pentru depozitare doar soiurile care permit acest lucru.
  • Păstrarea incorectă. Încăperea pentru păstrare trebuie să fie suficient de uscată și răcoroasă, altfel ceapa poate să încolțească și apoi să putrezească. Aveți grijă să nu răciți prea mult bulbii – legumele afectate de îngheț vor începe să putrezească.

Este important să respectăm regimul de temperatură în timpul păstrării cepei – valoarea optimă e de circa +3°C, dar ceapa poate fi păstrată la o temperatură de până la + 15°C. Umiditatea recomandată – 70%.

Ce măsuri preventive întreprindem pentru a nu permite putrezirea cepei:

  • La primul semn de degradare a cepei – nu ezitați, luați măsuri urgente pentru a proteja cultura de deteriorare. Inspectați cu atenție și sortați bulbii – îndepărtați-i pe cei putreziți. Verificați dacă sunt respectate condițiile de temperatură și umiditate.
  • O măsură preventivă eficientă menită să prevină putrezirea culturilor este îngrijirea competentă și recoltarea corectă.
  • Respectați cu strictețe rotația culturilor și monitorizați vecinii culturilor – nu plantați ceapă lângă plante cu boli și dăunători comuni.

Pentru plantarea cepei, este potrivită o parcelă, pe care au fost cultivate anterior tomate, ardei, vinete, castraveți, pepeni, varză. Pe același teren sau după usturoi, praz, se cultivă abia după 4-5 ani.

Nu este recomandat să plantăm ceapa după cartofi, lucernă, trifoi roșu, deoarece acest lucru poate duce la afectarea cepei de nematozi.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

6 îngrășăminte organice utile în grădină

An de an, concomitent cu recoltarea culturilor din sol...
‹ adv ›

Cultura de pepene verde fără semințe – cum se cultivă

Hibrizii de pepene verde fără semințe sunt din ce în ce mai populari. O înțelegere de bază a geneticii...

Tuta absoluta – controlul cu ajutorul feromonilor sexuali

Tuta absoluta, cunoscută și sub denumirea de molia minieră a tomatelor, a devenit una dintre preocupările de bază a...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole