duminică, 7 august, 2022
29.6 C
București

-

HomepageArticoleDacian Sabău: Este dificil pentru consumatori să recunoască produsele ecologice, de cele...

Dacian Sabău: Este dificil pentru consumatori să recunoască produsele ecologice, de cele mai multe ori la raft contează prețul

Dacian Sabău este producător agricol în sistem ecologic, care deține 400 hectare în județul Timiș pe care cultivă grâu, mazăre și floarea soarelui. Tânărul antreprenor a participat în calitate de speaker în cadrul RALF 2022 – Romanian Agriculture Leadership Forum, evenimentul de business al anului în agricultură, care a avut loc în perioada 18-19 mai, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, cu tema „România Agricolă Europeană”.

De 12 ani practică agricultura ecologică, a ajuns la o suprafață considerabilă, cultivate, certificate și comercializate spre țările europene.

„A existat un parteneriat cu un distribuitor elvețian și am obținut acces pentru oleaginoasele bio la piața respectivă, iar pentru cereale bio produsele au fost desfăcute pe piața germană”.

Producătorul a realizat la cerealele bio că grâul pleacă până în Germania și apoi se întoarce pe rafturile magazinelor amestecat cu alte elemente. 

„Drumul pâinii este foarte lung astăzi, mâncăm pâine produsă în alte țări și transportată pe distanțe lungi”.

În România sunt și procesatori foarte puțini, o piață încă nedezvoltată și un sistem de autorizări mult prea birocratic. Din 2021 suprafața cultivată a fost redusă și se dorește ieșirea din acest sistem de agricultură. 

Multe persoane care lucrează în agricultura ecologică din România nu sunt pregătite corespunzător, iar sistemul nu îi ajută prea mult. De asemenea, sunt probleme cu plățile de la APIA, de multe ori nu funcționează sistemul.

În plus oamenii nu sunt obișnuiți să consume calitate și să facă diferența între produsele eco și cele uzuale, de cele mai multe ori la raft contează practic numai prețul. E nevoie de mai multă educație pentru produse de calitate, în colaborare cu școlile, cu vizite la ferme și informare despre ce înseamnă o hrană de calitate. 

Romanian Agriculture
Romanian Agriculturehttps://romanianagriculture.ro
Platformă de comunicare, comunitate profesională și de business, dedicată marilor fermieri, producători și procesatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Creșterea răsadului – 19 greșeli cel mai frecvent făcute

Creșterea răsadurilor implică mai multe operațiuni ce nu pot...

Mixomatoza la iepuri – simptome si tratament

Mixomatoza este cea mai periculoasă boală care afectează iepurașii în această lună. Probabil, mulți vă întrebați de ce anume în...

Cezar Gheorghe: Se așteaptă o criză a grâului la nivel mondial

Recolta de grâu la nivel mondial în anul 2022 s-ar putea să fie cu mult mai redusă decât prognozele...

Întărirea cooperării româno-americane în agricultură și industrie alimentară

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a primit astăzi, 8 iunie 2022, la sediul instituției, vizita unei delegații...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate