9.6 C
București
spot_img

-

HomepageArticoleDacian Sabău: Este dificil pentru consumatori să recunoască produsele ecologice, de cele...

Dacian Sabău: Este dificil pentru consumatori să recunoască produsele ecologice, de cele mai multe ori la raft contează prețul

Dacian Sabău este producător agricol în sistem ecologic, care deține 400 hectare în județul Timiș pe care cultivă grâu, mazăre și floarea soarelui. Tânărul antreprenor a participat în calitate de speaker în cadrul RALF 2022 – Romanian Agriculture Leadership Forum, evenimentul de business al anului în agricultură, care a avut loc în perioada 18-19 mai, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, cu tema „România Agricolă Europeană”.

De 12 ani practică agricultura ecologică, a ajuns la o suprafață considerabilă, cultivate, certificate și comercializate spre țările europene.

„A existat un parteneriat cu un distribuitor elvețian și am obținut acces pentru oleaginoasele bio la piața respectivă, iar pentru cereale bio produsele au fost desfăcute pe piața germană”.

Producătorul a realizat la cerealele bio că grâul pleacă până în Germania și apoi se întoarce pe rafturile magazinelor amestecat cu alte elemente. 

„Drumul pâinii este foarte lung astăzi, mâncăm pâine produsă în alte țări și transportată pe distanțe lungi”.

În România sunt și procesatori foarte puțini, o piață încă nedezvoltată și un sistem de autorizări mult prea birocratic. Din 2021 suprafața cultivată a fost redusă și se dorește ieșirea din acest sistem de agricultură. 

Multe persoane care lucrează în agricultura ecologică din România nu sunt pregătite corespunzător, iar sistemul nu îi ajută prea mult. De asemenea, sunt probleme cu plățile de la APIA, de multe ori nu funcționează sistemul.

În plus oamenii nu sunt obișnuiți să consume calitate și să facă diferența între produsele eco și cele uzuale, de cele mai multe ori la raft contează practic numai prețul. E nevoie de mai multă educație pentru produse de calitate, în colaborare cu școlile, cu vizite la ferme și informare despre ce înseamnă o hrană de calitate. 

Romanian Agriculture
Romanian Agriculturehttps://romanianagriculture.ro
Platformă de comunicare, comunitate profesională și de business, dedicată marilor fermieri, producători și procesatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Rațe mute (leșești) – rasă valoroasă pentru carne

Rațele mute sau leșești sunt crescute pentru producția de...

Plum pox sau vărsatul prunelor – ce facem cu pomii bolnavi

Plum pox sau vărsatul prunelor (Prunus virus) este o boală întâlnită frecvent în toate plantaţiile de prun, cais și...

Boala hemoragică a iepurilor – maladie contagioasă

Boala hemoragică a iepurilor este o boală infectocontagioasă, specifică iepurilor, cu evoluție acută (rapidă), caracterizată printr-un sindrom hemoragic însoțit...

Mulcirea culturilor de legume. 7 metode, avantaje și sfaturi

Utilizarea mulciului la cultivarea legumelor are un rol important în utilizarea mai bună a resurselor existente, cum ar fi...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate