21.8 C
București
luni, 8 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleDacian Sabău: Este dificil pentru consumatori să recunoască produsele ecologice, de cele...

Dacian Sabău: Este dificil pentru consumatori să recunoască produsele ecologice, de cele mai multe ori la raft contează prețul

Dacian Sabău este producător agricol în sistem ecologic, care deține 400 hectare în județul Timiș pe care cultivă grâu, mazăre și floarea soarelui. Tânărul antreprenor a participat în calitate de speaker în cadrul RALF 2022 – Romanian Agriculture Leadership Forum, evenimentul de business al anului în agricultură, care a avut loc în perioada 18-19 mai, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, cu tema „România Agricolă Europeană”.

De 12 ani practică agricultura ecologică, a ajuns la o suprafață considerabilă, cultivate, certificate și comercializate spre țările europene.

„A existat un parteneriat cu un distribuitor elvețian și am obținut acces pentru oleaginoasele bio la piața respectivă, iar pentru cereale bio produsele au fost desfăcute pe piața germană”.

Producătorul a realizat la cerealele bio că grâul pleacă până în Germania și apoi se întoarce pe rafturile magazinelor amestecat cu alte elemente. 

„Drumul pâinii este foarte lung astăzi, mâncăm pâine produsă în alte țări și transportată pe distanțe lungi”.

În România sunt și procesatori foarte puțini, o piață încă nedezvoltată și un sistem de autorizări mult prea birocratic. Din 2021 suprafața cultivată a fost redusă și se dorește ieșirea din acest sistem de agricultură. 

Multe persoane care lucrează în agricultura ecologică din România nu sunt pregătite corespunzător, iar sistemul nu îi ajută prea mult. De asemenea, sunt probleme cu plățile de la APIA, de multe ori nu funcționează sistemul.

În plus oamenii nu sunt obișnuiți să consume calitate și să facă diferența între produsele eco și cele uzuale, de cele mai multe ori la raft contează practic numai prețul. E nevoie de mai multă educație pentru produse de calitate, în colaborare cu școlile, cu vizite la ferme și informare despre ce înseamnă o hrană de calitate. 

  • Citește despre ->
  • RALF
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Cum construim cultura agriculturii? – RALF 2023, 25 și 26 mai, București

O cultură puternică a agriculturii înseamnă, pentru orice țară, siguranță alimentară și dezvoltare economică. Agri Cultura sau cultura agriculturii,...

RALF 2023: Lideri și experți locali și internaționali se reunesc pentru a discuta viitorul agribusiness-ului

RALF Romanian Agriculture Leadership Forum se pregătește să aducă în fața publicului experiențe și povești inspiraționale din industria agricolă...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole