14.4 C
București
luni, 15 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleArad: Mii de hectare de porumb sunt compromise din cauza secetei fără...

Arad: Mii de hectare de porumb sunt compromise din cauza secetei fără precedent în 30 de ani

Mii de hectare cultivate cu porumb sunt compromise în judeţul Arad din cauza secetei profunde, fără precedent în ultimii 30 de ani, autorităţile estimând că producţia ar putea fi mai mică de jumătate faţă de anii anteriori, chiar dacă ar începe să cadă precipitaţii, în timp ce şi alte culturi sunt afectate.

Directorul Direcţiei pentru Agricultură Arad, Ioan Martin, a declarat luni, că zilnic se înregistrează de la fermieri cereri de evaluare a pagubelor produse de secetă, deocamdată cele mai multe din zona Nădlac, unde sunt şi terenurile cele mai fertile din judeţul Arad.

Doar din zona Nădlac au fost înregistrate, în ultimele două săptămâni, 60 de cereri care vizează o suprafaţă de peste 2.000 de hectare de culturi înfiinţate primăvara, în special porumb, dar şi floarea-soarelui sau soia.

„Pe lângă pagubele produse în zona Nădlac, mai avem probleme mari la Semlac, Şeitin sau Pereg, dar şi în alte localităţi. Am început evaluarea acestor pagube şi putem considera că pe terenurile verificate culturile sunt compromise sută la sută. Ne confruntăm cu cea mai pronunţată secetă pedologică din ultimii 30 de ani, care acum afectează culturile înfiinţată în primăvară, dar mai ales porumbul. Chiar dacă ar începe să cadă precipitaţii, situaţia poate putea fi salvată doar pe alocuri. Este foarte probabil să avem pierderi uriaşe, cu o producţie de porumb mai mică de jumătate faţă de anii anteriori, la nivelul întregului judeţ”, a spus Ioan Martin.

Conducerea Direcţiei Agricole se aşteaptă să înregistreze sute de cereri de evaluare a pagubelor, în următoarele săptămâni.

Preşedintele Asociaţiei „Ţăranul nădlăcan”, Gheorghe Porubsky, a declarat, că în zonă „nu va exista producţie de porumb în acest an”.

„Nu a fost niciodată aşa ceva. În zona Nădlac putem spune că sunt compromise toate suprafeţele cultivate cu porumb. Ne mai putem baza doar pe sprijin de la stat, cu condiţia să recunoască cât mai curând faptul că zona este calamitată”, a spus Porubsky, a cărui asociaţie gestionează peste 2.000 de hectare de teren agricol.

Judeţul Arad are o suprafaţă arabilă de 350.000 de hectare, din care doar 8.000 de hectare pot fi irigate, cu ajutorul celor două staţii de pompare situaţie la Semlac şi Păuliş.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Guvernul Ungariei majorează compensaţiile pentru pierderile suferite de fermieri din cauza secetei extreme

Guvernul Ungariei a majorat de patru ori compensaţia acordată...
‹ adv ›

Restricţii la achiziţiile de ouă în Marea Britanie, din cauza gripei aviare

O serie de lanţuri de supermarketuri din Marea Britanie au început să introducă restricţii la achiziţiile de ouă, după...

Guvern: Granturi de 200 de milioane euro pentru producătorii români din industria alimentară

Guvernul a aprobat, miercuri, alocarea 200 de milioane euro sub formă de granturi producătorilor români din industria alimentară pentru...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole