‹ adv ›
joi, 23 martie, 2023
6.7 C
București

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCum trebuie să îngrijim corect rațele adulte

Cum trebuie să îngrijim corect rațele adulte

Deși sunt păsări de apă, rațele nu suportă absolut deloc încăperile sau padocuri cu umiditatea înaltă. De asemenea, acestea nu trebuie crescute în condiții insalubre sau în înghesuială.

Dacă au unde se bălăci, păsările nu vor fi lăsate la apă, dimineața, până nu depun ouă. Cel mai corect ar fi ca ziua să le îngrădiți o parcelă în curte, cu așternut pe jos și cu hrănitoare, iar noaptea să le goniți la dos.

Rasele de rațe specializate pentru producția de carne depun ouă primăvara și vara, iar cele specializate pe ouă sau cele mixte pe tot parcursul anului.

Hrănirea rațelor

Rațele adulte sunt foarte sensibile la diferite schimbări ce țin de regimul lor alimentar și în special când vine vorba de calitatea și cantitatea hranei. Schimbările bruște influențează negativ ponta și cauzează năpârlirea prematură.

Li se recomandă cel puțin trei mese pe zi: dimineața și ziua vor consuma amestecuri friabile și umede, iar seara câte 15-20 g de cereale umezite pe cap de pasăre. O parte din cereale pot fi înlocuite cu resturile de la bucătărie, după ce au fost fierte.

Amestecurile se pregătesc cu puțin timp înainte de masă, ca să fie proaspete și nici într-un caz alterate. Înainte de distribuirea mâncării, jgheaburile trebuie umplute cu apă.

Puteți respecta următorul regim alimentar: prima masă – la 6-7 dimineața (iarna puțin mai târziu), a doua masă – la orele 13, iar a treia – cu oră înainte de apusul soarelui.

Pe zi o rață ouătoare trebuie să consume: 80 g de ovăz, 75 g de orz (inclusiv germinat), 60 g de tărâțe, 40 g de sfeclă furajeră, 15 g de surse proteice vegetale (mazăre, linte), 40 g de urzică, trifoi sau altă iarbă, 11 g de nutrețuri de origine animală (carne fiartă etc.), 4 g de făină de oase, 9 g de cretă, 1 g de sare de bucătărie. În total se face 340 g de furaje la o pasăre, zilnic.

Rațele rin rasele Khaki-Campbell mănâncă mai puțin ca cele din rasele Pekin: în jur de 160-180 g de cereale sau nutreț combinat pe cap de pasăre în primul caz și 200-230 g în al doilea.

Pentru a micșora cantitate grânelor puteți adăuga cartof fiert, plante rădăcinoase, scuturătură de fân și iarbă verde proaspătă.

<em>FOTO cacklehatcherycom<em>

Află aici despre Îngrijirea rațelor pe timp de iarnă.

Înnoirea populației

Pentru a înnoi populația rațelor ouătoare, tineretul este selectat, toamna, din rândul bobocilor născuți primăvara (nu vara). Indivizii aleși trebuie să fie bine dezvoltați și sănătoși.

Un bun criteriu este greutatea păsării în viu: la 150 de zile femelele din rasele Pekin ating 3 kg, iar rățoii 3,3 kg, pe când femelele din rasa Khaki Campbell 1,8 kg, pe când rățoii 2,2 kg. Păsările ce suferă de năpârlire întârziată nu sunt bune de prăsilă.

Sexul rațelor se determină ușor. Spre deosebire de femelă, penajul de la coadă al rățoiului are patru pene curbate.

Se lasă câte un rățoi la opt rățuște Khaki-Campbel și câte unul la cinci păsări din rasele pentru carne (Pekin). Carcasa rațelor se prelucrează în același mod ca la gâște.

Discută cu alți fermieri în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Sfaturi la amenajarea cotețului pentru găini: cum construim pătulul

Deși pare un subiect destul de simplu, totuși sunt...
‹ adv ›

Rasa de găini Kabir – rezistente la boli și stres

În zilele noastre, mulți crescători de păsări se confruntă cu o criză din cauza creșterii costului furajelor, antibioticelor, forței...

Îngrijirea găinilor pe timp de iarnă – sfaturi utile

Găinile merită o atenție sporită în timpul iernii, astfel încât să nu le fie afectată activitatea. O problemă din...

Fermă eco de găini în sistem free-range – cerințe adăpost

Investiția în fermele eco de păsări par tot mai atractive, mai ales că cererea în creștere constantă pentru ouă...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole