3.4 C
București
vineri, 22 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCum se păstrează semințele de floarea-soarelui. Umiditatea și alte cerințe

Cum se păstrează semințele de floarea-soarelui. Umiditatea și alte cerințe

Păstrarea florii-soarelui trebuie realizată în condiții optime, pentru a evita pierderile posibile atribuite acestei perioade, iar în acest articol discutăm despre parametrii recomandați.

În primul rând, menționăm faptul că durata și calitatea semințelor depozitate sunt influențate inclusiv de recoltarea realizată în momentul optim.

Floarea-soarelui se recoltează la o umiditate a semințelor cuprinsă în limitele 13-19%, optimă fiind considerată umiditatea semințelor de 13-14%.

Nu mai puțin importantă este și umiditatea minimă recomandată: dacă umiditatea semințelor de floarea soarelui la recoltare scade sub 10-11%, pierderile în timpul recoltării vor fi foarte mari, în mare parte fiind asociate scuturării semințelor.

Ulterior, ceea ce e important să menționăm este faptul că și după recoltare o parte din procesele fiziologice continuă în semințe, monitorizarea acestora fiind la fel importantă.

Umiditatea semințelor, cantitatea de impurități și temperatura de păstrare sunt factori decisivi în calitatea semințelor. De obicei, impuritățile obținute la recoltare (cum ar fi părți de calatidii) au o umiditate sporită, ceea ce favorizează dezvoltarea microorganismelor și a insectelor ce pot produce daune.

Astfel, înainte de depozitare a semințelor de floarea-soarelui este obligatorie condiționarea semințelor (curățarea, uscarea), pentru a reduce la minim factorii de risc.

Condițiile experimentale arată că păstrarea pe parcursul a doar 6 ore a semințelor de floarea-soarelui cu umiditate excesivă, fără posibilitate de aerare duce la deprecierea esențială a miezului, prin supraîncălzire, iar obținerea uleiului de calitate este practic imposibilă.

Încingerea sau autoaprinderea semințelor de floarea-soarelui. De ce apare?

Precum am menționat, procesele din semințe continuă, acestea având și impact negativ asupra calității în cazul în care nu sunt monitorizate, iar condițiile adaptate.

Începutul procesului de autoîncălzire la semințe este identic atât pentru cereale, cât și pentru semințe oleaginoase: umiditatea și temperatura moderată determină o activitate crescută a activității vitale a semințelor și, într-o măsură și mai mare, a microorganismelor.

Semințele „respiră”, acest lucru poate fi comparat cu respirația umană, care absoarbe oxigenul și eliberează – CO2 și apă.

Ca în orice proces de oxidare, reacția este însoțită de eliberare de căldură. Apa formată în urma respirației și căldura degajată reprezintă declanșatorul autoîncălzirii și un incubator pentru microorganisme.

Floarea soarelui are o energie respiratorie mult mai mare decât alte culturi. Respirația la floarea soarelui depinde de conținutul de ulei. Astfel, respirația la un conținut de ulei de 50% este de patru ori mai intensă decât la un conținut de ulei de 40%.

La floarea soarelui, faza biologică de autoîncălzire la o temperatură de 50-55°C se transformă în una chimică, care continuă după moartea tuturor microorganismelor și face semințele inutilizabile.

Procesul de autoîncălzire continuă cu hidroliza uleiului, temperatura se majorează esențial, rezultă formarea gazelor, hidrocarburilor care pot provoca aprinderea semințelor de floarea soarelui.

V-ar putea interesa și articolul Depozitarea cerealelor: umiditate, tratamente recomandate.

Cum se păstrează floarea soarelui

Silozurile sau depozitele dedicate florii soarelui trebuie să dispună de canale și ventilatoare pentru aerisire.

Se recomandă pentru păstrare semințele de floarea soarelui cu umiditatea de 8%, puritatea de peste 96%, iar procentul de semințe vătămate sub 2% (sau 3% în cazul păstrării pe termen scurt, de până la o lună). Intervalul de temperatură de păstrare recomandată a semințelor de floarea soarelui: 10-18°C, optimă fiind considerată cea de 10°C.

La o umiditate mai mare decât cea indicată, semințele de floarea soarelui se depozitează în încăperi special prevăzute cu echipamente de ventilare forțată, asigurând fluxul de aer necesar.

Respectând condițiile de temperatură și umiditate indicate, semințele de floarea soarelui se păstrează pe o durată de circa 6 luni.

La păstrarea florii soarelui în saci, aceștia se plasează pe paleți, la o înălțime de minim 10 cm de la podea. Încăperea de păstrare a florii soarelui trebuie să fie uscată, să poată fi asigurată aerisirea și să fie dezinfectată înainte de plasarea semințelor.

V-ar putea fi util și articolul despre Cum se păstrează porumbul: umiditatea și alte cerințe.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Păstrarea produselor ecologice – sfaturi și cerințe

După recoltare, produsele ecologice se depozitează separat de produsele...
‹ adv ›

Cum se păstrează porumbul: umiditatea și alte cerințe

Recoltarea porumbului este în toi, iar următorul pas până la comercializarea sau valorificarea prin procesare a acestuia este păstrarea...

Depozitarea cerealelor: umiditate, tratamente recomandate

Menținerea calității semințelor depinde în mare masură de mondul în care se realizează depozitarea și păstrarea lor. Semințele trebuie...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole