29.1 C
București
marți, 22 iunie, 2021

-

HomepageArticoleCum se cultivă broccoli. Sfaturi pentru o cultură reușită

Cum se cultivă broccoli. Sfaturi pentru o cultură reușită

Broccoli este o cultură mai ușor de cultivat decât rudele sale, conopida sau varza de Bruxelles, chiar și pentru fermierii mai puțin experimentați.

Însă, pentru a avea o cultură reușită trebuie respectate câteva recomandări vizate în acest articol.

Specia broccoli iubește temperaturile mai scăzute, astfel că, cele mai bune rezultate le au culturile de primăvară sau cele de toamnă.

Buchețelele care se maturează toamna, atunci când nopțile devin mai răcoroase, sunt mai dulci.

Pentru rezultate optime la germinare, semințele de broccoli trebuie plantate când temperatura ajunge la 10-20 de grade Celsius, atât ziua, cât și noaptea.

Pentru reușita culturii, trebuie administrate îngrășăminte organice din toamnă, asigurată irigarea corespunzătoare și combaterea la timp a buruienilor, bolilor și dăunătorilor. 

În aceste condiții, sunt recomandate solurile fertile, bogate în substanțe nutritive, ușor drenabile și poziționate în plin soare. E bine de știut și faptul că, broccoli tolerează și umbra parțială.

Horticultorii recomandă ca solul să fie testat înainte de plantare, deoarece broccoli are nevoie de cantități mari de bor în sol, pentru a se dezvolta normal. 

Solul trebuie să fie mai greu, dar nu lutos, cu un pH între 6-7. Menținerea pH-ului între aceste limite, chiar și prin adăugări de var, la nevoie, este extrem de importantă, deoarece ajută planta să fie mai rezistentă la boli și dăunători.

În plus, atunci când pH-ul este cuprins între aceste valori, planta extrage din sol cantitățile optime de nutrienți.

Când și cum se plantează broccoli

Dacă doriți să înființați o cultură de broccoli primăvara, vă puteți produce propriile răsaduri. Prețul semințelor de broccoli diferă în funcție de soi și de cantitate.

Însă este recomandat ca acestea să fie procurate din magazine specializate.

Semințele de broccoli se plantează în cutii plasate în interior, pentru a asigura o temperatură optimă, constantă.

Plantarea semințelor de broccoli se face cu șase săptămâni înainte de perioada prognozată a ultimului îngheț târziu, în pământ ușor, iar germinarea are loc în circa 40 de zile.

Răsadurile de broccoli trebuie rărite atunci când plantele au două frunzulițe și se udă de două ori pe zi, fără a se exagera cu cantitatea de apă.

Totodată, se recomandă aplicarea unor fertilizatori lichizi, la fiecare două săptămâni. Transplantarea se face când răsadurile au circa patru săptămâni.

Pentru o cultură de toamnă, semințele se plantează în răsadniță cu circa 12-14 săptămâni înainte de primul îngheț de toamnă prognozat.

Transplantarea se face când răsadurile de broccoli au circa șase săptămâni.

Pentru a asigura necesarul de nutrienți, se recomandă utilizarea unui pat din compost cu o adâncime de circa 3-4 centimetri.

Dacă este necesar, puteți completa cu un mix de fertilizatori organici bogați în azot, cum este compostul obținut din gunoiul de la păsări sau lucernă.

Înainte de a transplanta răsadurile sau de a planta direct semințele, udați din abundență solul, fără a exagera însă.

Răsadurile de broccoli se plantează la o adâncime de 1-1,5 centimetri, cu o distanță de 45-50 de centimetri între plante. Varietățile pitice pot fi plantate și la o distanță mai mică, de 30 centimetri.

Dacă doriți să faceți lucrări mecanizate, distanța trebuie mărită la 60 de centimetri între plante și circa 90 de centimetri între rânduri.

Boli și dăunători la cultura de brocoli

Cel mai adesea, culturile de broccoli sunt afectate de dăunători ca afidele, care își creează colonii pe partea inferioară a frunzelor, larve, viermi și fluturi care atacă și partea comestibilă.

Cele mai frecvente boli care afectează cultura de broccoli sunt: hernia rădăcinii (Plasmodiophora brassicae), căderea plăntuțelor (Pythium ultimum), rugina albă (albugo candida), mana verzei (Peronospora brassicae), făinarea cruciferelor (Erysiphe communis), pătarea bacteriană (Xanthomonas campestris), pătarea neagră (Alternaria brassicae), putregaiul uscat (Phoma lingam), putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea) sau putregaiul negru (Phoma lingam). Acestea pot fi combătute cu produse de uz fitosanitar omologate în țară.

Recoltare brocolilor

Broccoli crește repede și are nevoie de apă, mai ales în perioada în care apar căpățânile, pentru o dezvoltare optimă.

La jumătatea perioadei de dezvoltare se recomandă aplicarea unui fertilizator pe bază de azot. Dacă se instalează seceta, mai ales dacă ați plantat broccoli pe un sol nisipos, efectuați udări dese.

De la plantare la recoltare trec între 60 și 100 de zile, în funcție de varietatea aleasă, momentul sădirii sau condițiile pedo-climatice.

Perioada optimă pentru recoltare este înainte ca florile să se deschidă. Tăiați penduculul (codița) pe diagonală pentru a preveni pătrunderea apei și, implicit, putrezirea plantei. Buchețelele trebuie puse la rece imediat.

După prima recoltare, continuați să irigați plantele de broccoli, deoarece cele mai multe varietăți continuă să rodească.

Pentru rezultate mai bune, eșalonați producția prin utilizarea unor varietăți diferite, care valorifică variațiile de temperatură și de precipitații de la un sezon la altul.

Află aici de ce boală poate fi afectată cultura de broccoli.

Agrobiznes
Totul despre agricultură, afaceri și oportunități de dezvoltare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Proiect CONCORDE – bune practici în comerțul cu cereale

Agricultura europeană și cea românească sunt acum într-un proces profund de transformare sub influența unor programe majore de reformă...
- adv -spot_img

Evergent Investments preia 5,11% din acţiunile Lăptăria cu Caimac

Compania de investiţii financiare Evergent Investments a achiziţionat o participaţie de 5,11% din acţiunile companiei Agroserv Măriuţa SA, care...

Două platforme noi de colectare a gunoiului de grajd în judeţul Vaslui

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) anunţă finalizarea a două noi platforme comunale de colectare a gunoiului de grajd...

Noi pe Facebook

De citit

OECD laudă succesul aprovizionării cu alimente în timpul pandemiei

Măsurile de urgenţă adoptate de guverne au ajutat la...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției