11.1 C
București
luni, 25 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCum să-ţi iniţiezi o afacere cu ciuperci

Cum să-ţi iniţiezi o afacere cu ciuperci

Înfiinţarea unei ciupercării nu este deloc complicată, iar dacă alegem cu grijă echipamentele necesare şi soiurile de ciuperci plantate, investiţia ne va fi amortizată în cel mai scurt timp.

Principalul avantaj al unei afaceri cu ciuperci constă în ciclul de cultură scăzut al plantei, care variază între 100 şi 120 de zile.

Astfel, o singură ciupercărie ne poate asigura până la 3 culturi pe an, lucru care ne va asigura profituri crescute şi ne va amortiza rapid investiţia.

Spaţiul pentru cultivarea ciupercilor

După cum ştim, cultivarea industrială a ciupercilor nu se poate realiza în aer liber, iar pentru a obţine o cultură optimă va trebui să construim o hală termoizolată.

Pentru a obţine o productivitate mare, cu costuri de înfiinţare reduse, specialiştii consideră că o hală de tip tunel este ideală pentru această activitate.

În interiorul halei, va trebui să amenajăm mai multe rânduri de rastele şi mai multe rafturi pe fiecare rastel.

Ciupercile se cultivă pe rafturi cu medii nutritive, în saci sau alte vase special concepute, creându-se un mediu optim pentru dezvoltarea plantelor dar şi o oportunitate de a economisi spaţiu, rafturile fiind suprapuse.

FOTO: jobstrainatate.blogspot.com

Echipamente tehnologice pentru îngrijirea ciupercilor

Fiind plante pretenţioase, ciupercile au nevoie de anumite condiţii climatice care să le optimizeze dezvoltarea.

Pentru a asigura un ambient propice pentru plantele noastre, este absolut necesar să investim în anumite echipamente tehnologice care să creeze în mod artificial aceste condiţii.

Astfel, încă din faza incipientă vom avea nevoie de: sistem de control şi comandă a parametrilor din hala culturii, instalaţie de tratare a aerului, sistem de răcire a apei, panou filtru de evaporaţie, instalaţii termice de răcire, dar şi racordarea la utilităţile de baza (apă, canalizare, electricitate, etc.).

În cazul în care poziţia halei noastre nu permite racordarea la curent electric, va trebui să investim în echipamente adiţionale de producere a curentului.

FOTO: turdalive.ro

Inputuri

Calitatea substanţelor şi seminţelor utilizate în cadrul ciupercăriei noastre va reflecta productivitatea afacerii noastre, şi de aceea este important să folosim doar inputuri de o calitate ireproşabilă.

Pentru o cultură de succes, este indicat să ne documentăm temeinic şi să alegem doar acele produse care au dat randament pentru alţi cultivatori şi care pot fi recomandate de către aceştia.

Pentru dezinfectarea încăperii înainte de plantarea miceliului putem folosi soda calcinată (50 g soda la 1 litru de apă), formalină (20 – 50 ml la 1 l de apă) dar şi piatra vânătă (20 -30 ml la 1 l de apă). Dezinfectarea halei este absolut necesară după fiecare ciclu de cultură.

Cel mai indicat îngrăşământ pentru ciuperci este un compost special, care poate fi produs personal. 

Pentru obţinerea compostului de ciuperci vom avea nevoie de: paie de grâu, gunoi de grajd, rumeguş sau coji de floarea-soarelui.

După omogenizare, compostul se aplică din abundenţă (aproximativ 80-100kg compost la fiecare metru pătrat). După aplicarea compostului, putem aplica şi miceliul de ciuperci.

Activităţile din interiorul ciupercăriei

Spre deosebire de alte tipuri de culturi, o ciupercărie necesită o foarte mare implicare din partea noastră şi o foarte mare atenţie la evenimentele ce se petrec în interiorul halei.

Prima operaţiune, aplicarea compostului, se întreprinde direct în lăzi, care au fost poziţionate în prealabil pe rafturi.

Tot atunci se aplică şi miceliul, care va fi mărunţit cu grijă şi împrăştiat deasupra stratului de compost.

După aplicarea miceliului, se recomandă acoperirea straturilor cu hârtie, care va fi menţinută umedă în permanenţă.

Pentru a asigura dezvoltarea optimă a culturii noastre de ciuperci, va trebui să ne asigurăm ca, după însămânţare, temperatură din ciupercărie va fi menţinută la 20-24 grade Celsius.

După ce se realizează incubarea, temperatura din hală se reduce la 18 -20 grade Celsius.

În cazul ciupercilor Champinion, recoltarea se poate întreprinde după aproximativ 3-4 săptămâni de la acoperire, când ciupercile şi-au format deja pălăria şi au piciorul puţin alungit. Pentru recoltare, ciupercile se răsucesc şi se apasă uşor în jos.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Nematodul tulpinilor și bulbilor – dăunătorul ce poate distruge cultura de ceapă și usturoi

Nematodul tulpinilor și bulbilor (Ditylenchus dispaci) este un dăunător...
‹ adv ›

Dăunători la ridichi – sfaturi pentru control

Ridichea de lună este o legumă populară datorită perioadei scurte de vegetație și cerințelor relativ reduse la creștere. Având...

Creșterea legumelor în seră – 11 sfaturi pentru recolte bune

Cultivarea legumelor în seră sau solar oferă multiple avantaje comparativ cu creșterea în câmp deschis. În primul rând, acest...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole