21.5 C
București
marți, 22 iunie, 2021

-

HomepageArticoleSisteme antigrindină - metode eficiente de protecție

Sisteme antigrindină – metode eficiente de protecție

Efectele nefaste ale căderilor de grindină pot fi combătute prin o serie de metode. Acestea cuprind metode de combatere activă și pasivă a grindinei.

Metodele de combatere activă a grindinei presupun însămânțarea norilor ce prezintă pericol de grindină cu un reagent specific, prin intermediul generatoarelor terestre, aviației, artileriei și a rachetelor.

În ultimul timp tot mai des se aplică și metoda de protecție pasivă contra grindinei, prin intermediul plaselor (Fig.1).

Tunul constă dintr-o cameră de explozie prevăzută cu un con de o înălțime de 6 metri (Fig.2 a). Acest tun anti-grindină poate fi instalat într-o clădire sau într-un container transportabil (Fig.2 c).


Este important de a utiliza tunul cu ceva timp înainte de formarea grindinei (Fig.2 b). Producătorii afirmă că eficiența tunului este mai mare atunci când este pus in aplicare cu 10-20 minute înainte de furtună. Principiul generatorului de șoc este de a preveni pagubele cauzate de grindină prin evitarea formării și creșterii ei în nori.

Prin urmare, este recomandat de folosit acest sistem de protecție împreună cu o stație meteo sau un abonament la serviciul meteo.

Cea mai practicată, însă, este metoda de combatere a grindinei cu ajutorul rachetelor (Fig.3).

Această metodă permite o tratare mai operativă, comparativ cu alte metode, a obiectelor de intervenție cu reagent și reduce pierderile de la căderea grindinei de 510 ori.

Racheta care se fabrică în prezent este mult mai complexă, biodegradabilă și, în același timp, mai ieftină. O unitate de combatere a căderilor de grindină poate acoperi 150-200,000 de hectare și este alcătuită dintr-un centru de comandă și câteva unități de lansare a rachetelor.

Racheta acționează în felul următor: împrăștie o componentă de fum activ, care conține iodură de argint; sub influența radiațiilor solare iodura de argint se descompune în iod și argint; iodul nu are efecte dăunătoare, iar argintul are acțiune bactericid.

Agrobiznes
Totul despre agricultură, afaceri și oportunități de dezvoltare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Proiect CONCORDE – bune practici în comerțul cu cereale

Agricultura europeană și cea românească sunt acum într-un proces profund de transformare sub influența unor programe majore de reformă...
- adv -spot_img

Evergent Investments preia 5,11% din acţiunile Lăptăria cu Caimac

Compania de investiţii financiare Evergent Investments a achiziţionat o participaţie de 5,11% din acţiunile companiei Agroserv Măriuţa SA, care...

Două platforme noi de colectare a gunoiului de grajd în judeţul Vaslui

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) anunţă finalizarea a două noi platforme comunale de colectare a gunoiului de grajd...

Noi pe Facebook

De citit

OECD laudă succesul aprovizionării cu alimente în timpul pandemiei

Măsurile de urgenţă adoptate de guverne au ajutat la...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției