6 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCum pregătim tehnica agricolă pentru iarnă - 6 sfaturi importante

Cum pregătim tehnica agricolă pentru iarnă – 6 sfaturi importante

Pregătirea tehnicii agricole pentru iarnă este una dintre lucrările importante ce permite, combinată cu o întreținere corespunzătoare pe parcursul întregului an, să asigurăm o durată mai lungă de exploatare a mașinilor și utilajelor, cu mai puține probleme pe parcurs.

Pregătirea pentru iarnă este importantă mai ales pentru tehnica agricolă sezonieră, tractoarele și remorcile spre deosebire de acestea pot fi folosite pe tot parcursul anului, au nevoie de întreținere programată, precum și de diagnosticare periodică (în fiecare an).

Au nevoie de pregătire competentă pentru depozitarea pe timp de iarnă utilajele:

  • combinele;
  • cultivatoarele și semănătorile de cereale;
  • presele de balotat;
  • cositorile autopropulsate.

În acest articol, vom oferi mai multe detalii despre modul în care mașinile agricole sunt pregătite pentru iarnă și ce activități include acest proces.

Măsuri obligatorii de pregătire a utilajelor agricole pentru sezonul rece

Pregătirea echipamentului și tehnicii agricole include o inspecție tehnică completă. Sunt estimate și costurile viitoare pentru piesele de schimb și combustibili și lubrifianți. De obicei, mecanizatorul îndeplinește această sarcină. În alte cazuri, îngrijirea se bazează pe fermier sau este efectuată de un centru de deservire.

  • Cadrul cu roți se curăță mecanic: se înlătură murdăria externă: urme de combustibil, ulei, sol și praf.
  • Componentele mecanismului se dezinfectează.
  • Cabina și cadrul sunt spălate și uscate.
  • Piesele nevopsite sunt acoperite cu compuși speciali anticorozivi. Astfel, sunt protejate de impactul umidității, schimbări de temperatură și alți factori negativi din timpul depozitării. Pentru aceasta, se pot folosi amestecuri speciale ce se vând în magazinele de piese de schimb pentru tehnica agricolă.

De asemenea, pregătirea pentru păstrare a mașinilor agricole este însoțită de:

  • înlocuirea consumabilelor și (cu un anumit grad de uzură) componentelor individuale;
  • inspecția șasiului;
  • evaluarea calității uleiului și a filtrelor;
  • revizia motorului.

Nu în ultimul rând, sunt verificate echipamentele electrice, cu care utilajul este înzestrat. Bateriile sunt scoase, trebuie depozitate în condiții corespunzătoare, fără exces de umiditate, la temperatura camerei.

Aceleași condiții trebuie respectate la depozitarea lanțurilor, curelelor, altor elemente detașabile și pieselor supuse distrugerii rapide.

Alte sfaturi importante la depozitarea tehnicii agricole pentru iarnă:

1. Asigurați-vă că lăsați rezervorul plin cu combustibil. În caz contrar, va apărea condens pe suprafețele pereților rezervorului care nu sunt în contact cu combustibilul. Apa care pătrunde în sistemul de alimentare va provoca daune.

2. Lucrările de pregătire pentru păstrare, de exemplu, conservarea unui tractor mic de grădină sau motocultor pentru iarnă, includ nu numai curățarea și protecția împotriva coroziunii, ci și lubrifierea tuturor componentelor.

3. Bateria trebuie să fie complet încărcată înainte de a fi scoasă.

4. Compresorul are nevoie de lubrifiere. Periodic, porniți aparatul de aer condiționat pentru a preveni formarea condensului pe compresor. Fără ventilație periodică, acesta se poate bloca la prima pornire.

5. Pregătirea corectă a utilajelor agricole pentru iarnă presupune așezarea cadrului pe suport special. Acest lucru se face astfel încât anvelopele roților să nu fie supuse presiunii apărute de la greutatea utilajului.

6. Conductele de aer ale motoarelor trebuie să fie închise. Curelele trebuie slăbite. Vopseaua trebuie înnoită acolo unde se cere. Motoarele trebuie încălzite periodic pentru a evita pierderea elasticității garniturilor și reparațiile costisitoare.

Cel mai bine este să depozităm echipamentul într-un garaj încălzit, bine întreținut. Dacă acest lucru nu este posibil, ar trebui să fie cel puțin sub un acoperiș.

Dacă depozităm în spațiu deschis, tehnica agricolă trebuie acoperită pentru a evita influența factorilor de mediu.

 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Lactalis a anunțat că vânzările au crescut cu 4,3% în 2023, dar profitul a rămas scăzut

Lactalis, cel mai mare producător mondial de lactate, a...
‹ adv ›

Radu Puiu, XTB: Prețurile ouălor continuă să fie ridicate pentru români

Perioada Sărbătorii de Paște este unul dintre cele două evenimente importante din perspectivă religioasă ce pot reprezenta și catalizatori...

Pintea: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a virat în conturile fermierilor peste 2,39 miliarde de euro, începând...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole