4.2 C
București
spot_img

-

HomepageArticoleCum pregătim pomii de plantare pentru o prindere bună - 2 lucrări...

Cum pregătim pomii de plantare pentru o prindere bună – 2 lucrări importante

După ce am achiziționat pomii potriviți (detalii despre modul în care îi alegem găsiți pe acest link) urmează o altă etapă importantă – pregătirea corectă a acestora înainte de plantare.

Scopul operațiunilor realizate este de a crea condiții cât mai bune și a favoriza prinderea pomilor, iar aici este important să realizăm două lucrări: fasonarea rădăcinilor și mocirlirea pomilor.

Până la aceasta, luați în calcul faptul că, dacă pomii au fost păstrați o perioadă înainte de plantare, ei sunt supuși unei examinări vizuale a sistemului radicular, tulpinii. Dacă se constată o deshidratare slabă cu zvântarea nesemnificativă a rădăcinilor, rădăcinile se introduc în apă pe 24-48 ore.

Fasonarea rădăcinilor pomilor înainte de plantare

Fasonarea rădăcinilor are ca scop de a înnoi rănile formate pe rădăcinile de schelet ale căror diametrul este mai mare de 3 mm. Prinderea pomilor se face pe baza rădăcinilor groase, de aceea acestea se menţin cât mai lungi, dacă nu sunt rănite.

Fasonarea rădăcinilor constă în tăierea cu foarfecele a rădăcinilor frânte, cu leziuni mecanice, produse în timpul scosului pomilor, la încărcarea și descărcarea lor. Rădăcinile sănătoase se scurtează cât mai puţin, maximum până la 22-25 cm.

La rădăcini frânte se înnoiește ruptura, iar la cele cu leziuni mecanice se înlătură porţiunea ce a fost traumată deasupra rănii. Tăietura trebuie să fie oblică, orientată în jos, cu lungimea de 2-3 ori mai mare decât diametrul rădăcinii.

O tăietură realizată astfel va contribui la regenerarea mai rapidă a rădăcinilor. Rădăcinile cu diametrul mai mic de 3 mm se scurtează la 8-10 cm, dacă sunt viabile sau se suprimă porţiunea uscată.

Dacă, în timpul păstrării îndelungate a pomilor, rănile rădăcinilor s-au calusat, fasonarea nu se mai efectuează.

Mocirlirea rădăcinilor pomilor

Mocirlirea presupune introducerea rădăcinilor într-un amestec compus din balegă proaspătă de bovine și lut în părţi egale, la care se adaugă apă. Amestecul format ar trebui să aibă consistența smântânii.

Prin mocirlire, rădăcinile se acoperă cu un strat subţire 1-2 mm din acest amestec, care le face să adere mai bine cu solul, să se caluseze, să nu se deshidrateze și să-și înceapă activitatea mai devreme.

Pomii se plantează imediat după mocirlirea rădăcinilor, în caz contrar, dacă mocirla de pe rădăcini s-a uscat, operaţiunea se repetă. Ca mocirla de pe rădăcini să nu se usuce, în timpul transportării către locul de plantare a pomilor, rădăcinile se acoperă cu o pânză umedă.

Important! Atât la transportarea către locul plantării, cât și la plantarea pomilor oferiți o atenție sporită evitării deshidratării rădăcinilor. Pomii transportați câteva ore cu rădăcinile în vânt devin mult mai vulnerabili. Acoperiți și protejați rădăcinile pomilor.

Amintim că pomii se plantează în perioada de repaus, iar solul să nu fie înghețat (să se poată lucra). Astfel, pomii pot fi plantați:

  • la începutul perioadei de repaus;
  • în „ferestrele iernii” (în zile cu temperaturi ridicate), când solul este dezghețat;
  • la sfârșitul repausului pomilor, adică primăvara devreme.

Detalii despre cum se plantează corect pomii fructiferi găsiți pe acest link.

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Expert în agricultură

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

00:03:02

VIDEO. Ascenza lansează 4 produse bio de protecție a plantelor pe piața României

Compania Ascenza vine cu câteva noutăți importante pe piața...

Preţul petrolului s-a prăbuşit peste noapte la cel mai scăzut nivel din ultimele 11 luni

Contractele futures la petrol au scăzut luni cu peste 2 dolari pe baril, WTI atingând un minim al ultimelor...

DN Agrar – cea mai mare fermă zootehnică integrată din România și-a triplat cifra de afaceri și profitul net după primele nouă luni

DN AGRAR Group SA, simbol DN (BVB), cea mai mare fermă zootehnică integrată din România, cu producţie de lapte...

Fertilizarea foliară și analiza foliară la măr – sfaturi

Fertilizarea foliară a plantelor a devenit populară, în condițiile în care asigură multiple avantaje, oferind plantelor nutrienții necesari prin...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate