17.3 C
București
duminică, 26 septembrie, 2021

-

HomepageArticoleAflă cum pot fi obținute îngrășămintele verzi

Află cum pot fi obținute îngrășămintele verzi

Îngrășămintele verzi sunt plantele care au însușirea de a produce o masă vegetală abundentă și sunt semănate pentru ca, ulterior, să fie încorporate în sol.

Cele mai utilizate specii pentru obținerea îngrășămintelor verzi sunt: lupinul galben, sparceta, trifoiul roșu, mazărea, măzărichea, muștarul și hrișca.

Îngrășămintele verzi sunt considerate cele mai eficiente și avantajoase dintre toate îngrășămintele organice utilizate.

Acestea nu poluează apele subterane, spre deosebire de riscul ce poate apărea în cazul gunoiului de grajd sau bălegarului și pot fi produse foarte ieftin. Metoda respectivă de hrănire a solului era utilizată încă pe timpul romanilor.

Pe lângă faptul că, îngrășămintele verzi sporesc materia hrănitoare din sol, acestea întorc, la încorporare, elementele ce au fost consumate de plante în timpul vegetației.

Cele trei elemente de bază: azotul (N), fosforul (P) și potasiul (K), ce se găsesc în îngrășămintele verzi, sunt foarte ușor asimilate de către culturile ce vor fi cultivate ulterior.

Îngrășămintele de sinteză chimică cu NPK distrug microorganismele din sol, de aceea și ar trebui să ne orientăm la sursele organice.

Sursă: conspecte.com/Agricultura/ingrasamintele.html

Dacă alegeți culturile potrivite pentru îngrășarea solului, veți beneficia de avantajele:

  • mai multă materie organică în sol;
  • microorganismele din sol vor lucra mai bine;
  • dacă cultivați leguminoase veți obține cantități substanțiale de azot în sol;
  • îmbunătățesc structura solului;
  • este redusă eroziunea;
  • previn spălarea elementelor nutritive în straturile mai profunde ale solului.

Cu toate că, drept îngrășăminte verzi pot fi utilizate practic toate speciile, totuși, cele mai pretabile sunt plantele cărnoase sau apoase, la noi în țară fiind reprezentate de 3 familii botanice: Leguminoase, Crucifere, Graminee.

Trifoi FOTO: comunicate.wall-street.ro
Muștar FOTO: gardenbio.ro
Triticale FOTO: equimed.com

Cum pot fi selectate îngrășămintele verzi:

De fapt, toate tipurile de sol au nevoie de îngrășări periodice cu plante verzi. Însă, solurile nisipoase, argiloase și calcaroase necesită o abordare specială.

Per general, semănarea culturilor verzi trebuie realizată în perioada 1 august – 30 septembrie, însă există câteva nuanțe.

Dacă îngrășăm solul pentru semănatul culturilor de toamnă, îngrășămintele verzi se seamănă în iulie, după ce a fost recoltată cultura precedentă și sunt încorporate în perioada până la semănarea culturii următoare.

Plantele trebuie semănate la o densitate înaltă. Solul astfel acoperit nu permite spălarea sau evaporarea azotului din sol.

Culturi recomandate în calitate de îngrășăminte verzi:

Sursă tabel: Foi de metodologie, Culturi intercalate, BioInstitut

Pregătirea solului înainte de semănatul îngrășămintelor verzi constă în: cultivație sau o altă lucrare pentru a mobiliza solul și o grapare.

După semănat, plantele trebuie lăsate să se dezvolte până la înflorit, apoi se tăvălugesc sau se taie cu freza rotativă.

Îngrășămintele din familia Graminee se tăvălugesc înainte de înspicare. Adâncimea de încorporare este de 5-20 cm în dependență de structura solului (5-10 cm pe soluri grele și 10-20 cm pe soluri ușoare).

Desființarea culturii verzi de secară, și semănatul porumbului, în aceeași trecere, folosind tehnologia no-till FOTO: permacultura-romania.com

Atenție! Îngrășămintele nu se încorporează în sol imediat, acestea trebuie lăsate pe suprafața solului câteva zile după tăiere.

Acest lucru este acceptat în cazul tehnologiei no-till. Nu este recomandată semănarea culturilor pentru îngrășăminte verzi din aceeași familie cu planta ce va fi semănată drept cultură de bază.

Spre exemplu, dacă semănați muștar ca îngrășământ, nu puteți semăna rapița drept cultura de bază.

Află Cum poți transforma frunzele în îngrășemint natural.

Agrobiznes
Totul despre agricultură, afaceri și oportunități de dezvoltare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Numărul focarelor de pestă porcină africană a urcat la 620

Numărul focarelor active de pestă porcină africană (PPA) a urcat la 620 în această săptămână, de la 611 săptămâna...
- adv -spot_img

Platformă de colectare a gunoiului de grajd de aproape două milioane lei

Crescătorii de animale din comuna Smeeni, judeţul Buzău, au la dispoziţie o platformă de colectare a gunoiului de grajd,...

Criza din sectorul european al îngrăşămintelor se extinde după ce o altă firmă a redus producţia

Un alt producător european de îngrăşăminte a decis să reducă producţia din cauza creşterii explozive a preţului gazelor naturale,...

Noi pe Facebook

De citit

Târgul Produs în GAL, va avea loc în perioada 30 septembrie – 3 octombrie 2021

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), împreună cu Federaţia...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției