La speciile sâmburoase (cireș, prun, vișin, cais, piersic) ramurile de rod au muguri floriferi amplasați lateral, aceștia sunt simpli, amplasați solitar sau în grup cu muguri micști, cu unul din mugurii centrali vegetativi.
Din mugurii floriferi se formează 1-2 flori solitare (cais, piersic) sau o inflorescență (cireș, vișin).
Speciile sâmburoase au ramuri preflorifere (care ulterior se transformă în formațiuni de rod): pinten, spin, smicea și florifere: ramuri buchet, ramuri fructifere, ramuri mixte, ramuri anticipate.
Principalele ramuri de rod la cireș
La cireș se formează muguri floriferi pe buchete de mai, ramură mijlocie, ramură lungă, ramură de doi ani. Pe niște formațiuni micuțe, numite pinteni, se vor forma ulterior muguri de rod.
Aceste ramuri pot fi deosebite de altele vizual:
Buchet de mai la cireș:
Pe ce formează muguri de rod vișinul
Vișinul are formațiunile de rod: pinten, buchet de mai, ramură mixtă, ramură pleată, ramură de doi ani.
Formațiuni de rod la vișin:
Precum am menționat, pintenul este o formațiune de rod în devenire. Are lungimea de 0,5-2,5 cm, cu muguri terminali vegetativi.
Mugurele vegetativ este mugurele din care se dezvoltă organe cum ar fi frunze, lăstari, nu fructe.
Pintenul se formează pe ramuri anuale cu vigoare slabă sau sub medie, atunci când pomii sunt supraîncărcați cu fructe sau în alte condiții nefavorabile.
Pintenul poate fi întâlnit la prun, cireș, cais, soiuri arborescente de vișin, piersic.
Ulterior, din pinteni se dezvoltă ramuri-buchet.
Ramura buchet sau buchet de mai
Ramura buchet sau buchet de mai – este o ramură de rod scurtă, de 2-5 cm cu mugure terminal vegetativ. Lateral are muguri floriferi – în cazul vișinului, cireșului, piersicului sau floriferi și vegetativi, cum ar fi prunul și caisul.
Ramura buchet evoluează alungindu-se în buchet de mai simplu multianual la cireș, vișin, piersic sau din mugurii laterali vegetativi se dezvoltă un buchet de mai ramificat, cum ar fi la prun sau cais.
Citește și despre Cum deosebim ramurile de rod la măr, păr sau gutui.
Ramura de rod
Aceste ramuri au lungimea de 10-30 centimetri, sunt subțiri și au un mugure terminal vegetativ, cei laterali floriferi. Se întâlnește la piersic, vișin, unele soiuri de cireș.
La piersic după fructificare se usucă. La vișin și cireș prin mugurele terminal vegetativ crește în lungime, formează noi ramuri de rod, an de an tot mai scurte.
Partea care fructifică rămâne degarnisită, deoarece sunt doar muguri floriferi, se alungește și se înclină sub formă de pleată. Așa se dezvoltă ramura de rod multianuală numită pleată.
Exemplu de ramură de rod la cais:
Ramura mixtă
Ramura mixtă are lungimea de 10-60 de centimetri, este o ramură floriferă anuală, cu mugure vegetativ terminal. Lateral sunt amplasați muguri floriferi și vegetativi fie câte unul, fie în grup.
Se întâlnește la prun, cais, vișin, cireș, piersic. O ramură mixtă, evoluează prin mugurii vegetativi în formațiuni fructifere cu ramificații din ramuri mixte în partea superioară, buchete de mai și pinteni în zona medie (exemplul numărul 5 în fotografiile de mai sus).
Exemplu de ramură mixtă:
Ramura anticipată
Ramura anticipată se dezvoltă din mugurele lateral în aceeași perioadă de vegetație. Are muguri vegetativi și floriferi. Se lasă în producție doar dacă alte ramuri au puțini muguri floriferi.
Exemplu de ramură anticipată la piersic:
Ramuri de rod la cais
Caisul are ramuri de rod ca pintenul, buchet de mai, smicea, ramura mixtă, ramura anticipată.
Principalele ramuri de rod la piersic
Piersicul are formațiuni de rod ca pintenul, buchete de mai, sifon, ramură mixtă și ramură anticipată.
Vezi și Tăierile la piersic. Forma de coroană – vas ameliorat.
Ramuri de rod la prun
Pe lângă cele menționate anterior, unele soiuri de prun au și o ramură de rod prefloriferă – spinul. Ramura are lungimea de 2-8 cm, vârful are forma unui ghimpe. Are muguri laterali slab dezvoltați. Se întâlnește și la unele soiuri de cais.
Buchet de mai la prun:
Spinul se dezvoltă ulterior într-o formațiune de rod cu pinteni, buchete de mai.
Bibliografie și sursă foto: Conducerea și tăierea pomilor fructiferi. Autori: Vasile Babuc, Ananie Peșteanu, Eugeniu Gudumac.