Semănarea culturilor asociate sau intercalate este o practică destul de des întâlnită în fermele în care se practică agricultura conservativă. Cu toate acestea, practica cultivării anumitor specii între rândurile culturii de bază se dovedește a fi utilă în toate sistemele de întreținere a solului.
Aceasta ne oferă posibilitatea de a utiliza mai eficient terenul prin cultivarea a două sau mai multe specii de plante pe același teren în benzi paralele sau în parcele alăturate.
Potrivit unui studiu realizat de către o echipă internațională de oameni de știință de la INRAE, Universitatea Wageningen din Olanda, Universitatea de Agricultură din China din Beijing și Universitatea Agricolă din Mongolia Interioară, a pus în evidență, printr-o analiză a 226 de experimente agronomice, interesul obiectiv față de culturile asociate.
Acest lucru a permis oamenilor de știință să compare nivelurile de productivitate ale diferitelor tipuri de culturi asociate cu cele ale câmpurilor cu o singură specie.
Rezultatele indică faptul că diferite culturi asociate asigură productivitate egală și adesea mai mare, dar ce necesită cu 19% mai puțin teren agricol.
Acest studiu arată că, cultivarea simultană a mai multor specii pe aceeași parcelă agricolă face posibilă obținerea unei cantități de proteine în medie similară, și chiar adesea mai mare, decât cea pe care o produce cea mai productivă specie de plante atunci când este cultivată singură.
Deși producția de cereale și proteine este în medie cu 4% mai mică decât cea care s-ar putea obține cu o singură specie productivă, producția totală de proteine a combinației de culturi este totuși similară și chiar, în 47% din cazuri, mai mare decât cea a parcelei cu o singură specie (cea mai productivă), în special în asociațiile de porumb-leguminoase cultivate cu doze moderate de îngrășământ.
Prin reducerea nevoii de terenuri agricole și îngrășăminte, această practică agroecologică ar putea contribui astfel la creșterea durabilă a producției agricole pentru a satisface nevoile unei populații mondiale în creștere. Aceste date cantitative pot fi acum puse la dispoziție pentru a informa viitoarele politici publice agricole la nivel global.
Studiul a fost publicat pe 3 ianuarie 2023 în revista PNAS, și este disponibil pe acest link. În continuare, haideți să analizăm ce variante de culturi intercalate ar putea fi testate de către fermieri.
V-ar putea plăcea și articolul despre Culturi de acoperire sau covoare vegetale – ce amestecuri puteți testa în fermă.
La noi, ținând cont de faptul că cultivarea mai multor culturi intercalate pentru obținerea recoltelor de la ambele specii de cultură este foarte slab răspândită. Au fost realizate unele încercări de cultivare a îngrășămintelor verzi în calitate de culturi intercalate.
În acest caz, îngrășămintele verzi semănate intercalat au drept scop:
- Majorarea cantităţii de materie organică ce se descompune rapid în sol.
- Majorarea cantităţii de azot biologic fixat din atmosferă de culturile leguminoase anuale si perene.
- Majorarea activităţii edafonului („nutriţia“ edafonului).
- Îmbunătăţirea valorii nutritive a culturii următoare.
- Majorarea cantităţii de materie organică reintoarsă în sol.
- Majorarea conţinutului de substanţă organică în sol.
- Ameliorarea proprietăţilor agrofizice şi agrochimice ale solului.
- Reducerea eroziunii solului.
- Reducerea pierderilor neraţionale de substanţe nutritive din sol.
- Micşorarea impactului negativ al buruienilor prin aplicarea diferitor metode agrotehnice şi biologice.
- Reducerea influenţei negative a bolilor şi dăunătorilor prin stimularea efectului fitosanitar a alternanţei culturilor cu folosirea culturilor intercalate.
- În caz de necesitate, culturile intercalate se folosesc ca nutreţ pentru animalele din gospodărie.
Cercetările multianuale au demonstrat că sistemele de culturi intercalate în agricultura conservativă sporesc densitatea entomofagilor, parazitoizii sunt mai abundenţi în 72% din cazurile de culturi intercalate studiate, iar rata parazitismului a fost mai ridicată în culturile intercalate.
Totodată, cercetările indică faptul că prin cultivarea culturilor intercalate poate fi redusă densitatea organismelor dăunătoare. Acest lucru se explică prin faptul că amestecul de specii din punct de vedere fiziologic interferează cu abilitatea dăunătorilor de a-și găsi sau de a reacţiona asupra plantei-gazdă.
În plus, ales corect, amestecul de plante dintre rândurile plantei de cultură constituie un refugiu bun pentru mai mulţi dușmani naturali ai dăunătorilor culturii de bază.
De exemplu, în culturile intercalate de porumb și trifoi alb, golomăţ și un amestec de plante perene a fost observată intensificarea activităţii carabidelor.
Carabidele întrunesc insecte coleoptere alergătoare prădătoare, care se hrănesc cu omizi, viermi și alte organisme potențial dăunătoare.
De aceste refugii au beneficiat și alţi prădători, cum sunt stafilinidele și arahnidele.
Benzile înierbate au redus efectele negative ale insecticidelor asupra carabidelor, prin asigurarea refugiului în timpul aplicării tratamentelor cu insecticide.
Cercetările arată că utilizarea culturii intercalate de trifoi la varză are eficiență bună în combaterea muștei rădăcinilor (Delia radicum), datorită atragerii carabidelor prădătoare.
În sistemul No-till, se recomandă cultivarea a unui amestec de două-trei specii leguminoase în cultura de bază pentru îmbogățirea solului cu substanțe organice.
O experienţă bogată a fost acumulată şi la folosirea separată a diferitor soiuri de
culturi leguminoase perene (trifoi) cu mărunţirea lor şi aplicarea în formă de mulci.
Culturile intercalate pot fi însămânțate prin subînsămânţat – un tip de culturi intercalate, când o plantă este însămânţată în prima cultură, în același timp sau mai târziu, obţinând două recolte concomitent.
În benzile în care se cultivă cea de-a doua cultură, planta iniţială se transformă în mulci vegetal (prin cosire, erbicidare, mulcire cu materiale plastice sufocante). În cazul în care culturile sunt subînsămânţate cu plante leguminoase, se înregistrează fertilizarea naturală a solului și sporirea abundenţei și activităţii acarienilor prădători, reducând astfel impactul organismelor dăunătoare.
Benzile îmburuienate în cultură reprezintă însămânţarea câtorva benzi apropiate cu flori sau ierburi la anumite intervale transversal zonei cultivate. Sistemul sporește abundenţa și activitatea insectelor prădătoare pentru combaterea afidelor.
Deci, nu avem încă experiențe locale elocvente la capitolul eficiența culturilor intercalate, dar, dacă sunteți interesat de avantajele pe care le pot oferi acestea, le puteți testa pe suprafețe mici, analizând combinații diferite pe parcursul mai multor ani.
Bibliografie:
- Ghid practic în domeniul agriculturii conservative. Autori: Mihail Rurac doctor în științe agricole; Andrei Zbancă doctor în științe economice; Grigore Baltag doctor în științe economice; Ion Bacean doctor în științe agricole; Nicolai Cazmalî doctor în științe agricole; Mihail Bostan doctor în științe agricole.
- Growing two crops at once – ontariograinfarmer.ca.
- Intercropping corn and soybeans – eap.mcgill.ca.
- The benefits of intercropping – dutchopeners.com.
- Intercropping Corn And So opping Corn And Soybean: Profitability Of Different Agronomic Management Techniques – ir.library.illinoisstate.edu.