24.2 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCultivarea lucernei - sfaturi la semănat și îngrijire

Cultivarea lucernei – sfaturi la semănat și îngrijire

Lucerna este o cultură universală asigurând atât nutrienții necesari agriculturii și horticulturii în special ecologice, cât și un profit pe măsură fermierilor. Introducerea acesteia în asolament este economic avantajoasă mai ales ținând cont de aportul necesar de nutrienți pe care în asigură solului.

Lucerna poate fi utilizată pentru a produce:

  • compost, în care lucerna va fi unul dintre ingrediente;
  • fertilizanți în câmp (proaspătă, însilozată sau sub formă de peleți);
  • baloți sau peleți de lucernă pentru comercializare, export.

Terenurile semănate cu lucernă, de obicei, generează recolte avantajoase economic pe parcursul a 3 ani. Din studii se recomandă cultivarea lucernei până la 3 ani, deoarece lucerna începând cu anul al 4-lea de vegetaţie provoacă uscarea excesivă a solului.

Când se seamănă lucerna?

Lucerna se seamănă în anul 0, după recoltarea cerealelor în iulie, sau la începutul primăverii anului 1 până în aprilie (recomandat după dispariția riscurilor înghețurilor). Este recomandat miriștea să fie introdusă în sol în toamna anului 3, înainte de semănatul grâului de toamnă.

Norma de sămânță utilizată la semănatul lucernei variază, în general, între 14 și 25 kg/ha, în funcție de indicii calitativi ai semințelor și de soiul folosit. Adâncimea de încorporare a seminţelor mici de lucernă nu trebuie să depăşească pe solurile medii şi grele după textură – 0,6-1,3 cm, iar pe solurile uşoare – 1,2-2,5 cm.

Norma de semănat la lucernă se reduce în condiţii de insuficienţă de apă (în regiuni cu condiţii secetoase). Seminţele se încorporează mai adânc în lipsă de apă şi mai la suprafaţă în caz de exces de apă.

Semănăturile de vară pot fi atacate de Sclerotinia. Pentru a rezista în timpul iernii lucerna semănată vara are nevoie de 6 săptămâni după germinaţie pentru a supravieţui la iernare. De obicei plantele supravieţuiesc în timpul iernii dacă rozeta este formată până la îngheţuri.

Ce lucrări ale solului realizăm înainte de semănatul lucernei?

Înainte de a semăna lucerna este recomandată o arătură de vară sau toamnă la 20-25 cm și nivelarea solului. Cu puțin timp înainte de semănat pentru a asigura un contact mai bun dintre semințe și sol, este recomandată pregătirea patului germinativ,mărunțirea și nivelarea solului, de obicei cu un combinator sau grapă cu discuri.

În lipsă de umiditate poate fi necesară lucrarea terenului cu tăvălugi.

Tratarea semințelor de lucernă înainte de semănat

Lucerna este una dintre plante azotofixatoare (asigură fixarea azotului atmosferic, în simbioză cu bacterii din genul Rhizobium). Acest lucru se datorează nodozităților de pe rădăcini. Pentru a le ajuta în acest lucru este recomandată inocularea (bacterizarea) semințelor înainte de semănat.

Lucrările de întreținere ale lucernei

În primul an, lucerna este foarte sensibilă la îmburuienare, mai ales în primele faze. Mai ales, este sensibilă la buruieni parazite, cum este cuscuta, care poate să distrugă complet lucerna și trifoiul.

Pentru a evita acest lucru foarte utile sunt respectarea asolamentelor, utilizarea semințelor de calitate, fără alte semințe-impurități, resturi vegetale și erbicidarea.

Pentru a combate buruienile la lucernă sunt omologate produse ce conțin glifosat (Credit 360 SL pentru a combate cuscuta 2-8 l/ha se va aplica la 5-7 zile după cosire, Shyfo 0,5-0,7 l/ha (0,2-0,3%) se aplică la 5-7 zile dupa cosire contra cuscutei, Satelite – dozele și perioadele variază în funcție de probleme), cicloxidim (Stratos Ultra la lucerna pentru semințe 1-2 l/ha (aplicat singur) postemergent sau 1-2l/ha+1 l/ha adjuvant (DASH) (2 litri în cazul buruienilor monocotilidonate perene), piridat (Lentagran 45 WP dicotilidonate anuale 2,0 kg/ha postemergent la BBCH 13-39) și altele.

Lucerna poate fi atacată pe parcursul vegetației de mai multe boli (viroze, bacterioze și numeroase micoze) cum ar fi Mozaicul lucernei (Marmor medicaginis), Făinarea lucernei (Erysiphe pisi), Rugina lucernei (Uromyces striatus), Ofilirea plantelor (Verticilium albo-atrum), Pătarea brună a frunzelor (Pseudopeziza medicaginis).

Printre dăunători la lucernă se numără Gărgărițele frunzelor și rădăcinilor (Aramnichus ligusticiHypera variabilis), Buburuza lucernei (Subcoccinella vigintiquator punctata), Gândacul roșu al lucernei (Phytodecta fornicata), tripși și ploșnițe.

Pentru combaterea dăunătorilor sunt omologate produsele ce conțin deltametrin (afide, gărgărița lucernei Delmur 500 ml/ha, musculița galicolă a florilor – Deltagri 0,3 l/ha), cipermetrin (Faster 10 CE lăcuste, cosași 0,1 l/ha).

Irigarea lucernei

Chiar dacă lucerna este o cultură relativ rezistentă la secetă, pentru obținerea producțiilor de calitate este recomandată irigarea lucernei. Regimul optim de umiditate a solului este de 65-80% din capacitatea de câmp. Stratul de sol care se cere investigat pentru determinarea umidităţii este cel de 0-50 cm.

La o umiditate mai mică capacitatea de regenerare şi productivitatea plantelor scade de 1,5-2 ori. Cultura este mai sensibilă la secetă în perioada îmbobocirii şi înfloririi, cea ce duce la reducerea bruscă a nivelului de producţie, inclusiv a seminţelor.

Pe parcursul perioadei de vegetaţie lucerna consumă 700-750 mm de apă. În cazul semănatului de vară, imediat după semănat e recomandată o udare de răsărire, cu o normă de 30-35 mm. Dacă timpul este secetos, la 8-10 zile după prima udare se intervine cu o normă de 35-40 mm.

Pentru fiecare coasă majoritatea specialiștilor recomandă circa 2 udări. De obicei, se recomandă a realiza o udare când lăstarii nou formaţi ating înălţimea de 5-6 cm.

Mai multe detalii despre Fertilizarea lucernei – când se introduc îngrășămintele.

Recoltarea lucernei

Cositul lucernei necesită efectuat în faza de îmbobocire – începutul înfloririi. Cositul mai devreme sau mai târziu duce la secătuirea substanţelor nutritive acumulate în rădăcini, reducerea bruscă a nivelului de producţie cu îmburuienarea şi longevităţii culturii.

Producţia lucernei la prima coasă constituie 50% din recolta totală, la a doua coasă – 30%
şi la a treia coasă – 20%. Situaţia depinde de rezervele de apă în sol şi precipitaţiile căzute în perioada de vegetaţie.

De obicei, prima coasă la lucernă se realizează în faza de butonizare. A doua coasă – peste 28-33 zile după prima coasă sau la mijlocul fazei de îmbobocire (cea ce este mai devreme).

Coasa ulterioară se va realiza peste 35-55 zile sau în faza de înflorire (de la 10 până la 25% flori).

Intervalul de la ultima coasă până la primul îngheţ necesită a fi de 6-10 săptămâni.

V-ar putea plăcea și articolul despre Cum sunt asimilate îngrășămintele de plante în condiții de secetă.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole