7.7 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCreșterea nurcilor pentru blană. Norme de întreținere

Creșterea nurcilor pentru blană. Norme de întreținere

Nurca este unul dintre cele mai prețioase animale de blană. Calitatea excepțională a blănii acesteia o face apreciată de producătorii de haine de lux din întreaga lume. Hainele din blană de nurcă au un aspect deosebit, dar și capacitate înaltă de încălzire a corpului.

Cererea permanentă la blănuri de nurcă motivează tot mai mulți crescători de animale să înființeze ferme specializate pe producția de blană. Un argument în plus este și faptul, că aceste animăluțe sălbatice se adaptează foarte bine la viața în captivitate, având o capacitate bună de reproducție și creștere. În aceste condiții, ferma de nurci pentru blană a devenit o afacere cu profit înalt și stabil.

Vom descrie în continuare tot, ce ține de creșterea și întreținerea nurcilor și anume:

‹ adv ›
  • Descrierea și caracteristicile nurcilor;
  • Viața nurcilor în mediul natural;
  • Condiții de întreținere a nurcilor;
  • Alimentația nurcilor;
  • Reproducerea nurcilor;

Citiți și despre afacerea cu șinșile.

Descrierea și caracteristicile nurcilor.

Foto: inaturalist.org

În mediul lor natural, se cunosc două subspecii de nurcă: Nurca Europeană (Mustela lutreola) și Nurca Americană (Mustela vison). Ele sunt mamifere carnivore din familia Mustelidae, ale căror mod de viață este strâns legat de mediul acvatic.

Dat fiind faptul, că Nurca Europeană este introdusă în Cartea Roșie, ca specie critic periclitată, aceasta nu este utilizată pentru producție. Fermele de nurci se alcătuiesc din Nurca Americană, care are și calități mai bune ale blănii.

  • Nurca are corpul mic, alungit, flexibil, cu dimensiunile cuprinse între 35 și 60 cm, și coada de până la 20 cm. Greutatea corporală la subspecia Europeană este de 0,5-1 kg, iar la cea Americană – 1-2,5 kg.
  • Capul este mic, lat, cu botul ascuțit, vârful acestuia fiind de culoare albă. Urechile sunt mici, rotungite.
  • Picioarele sunt scurte, iar degetele acestora sunt dotate cu o membrană interdigitală, care îi conferă abilități bune de înot.
  • Blana este deasă, netedă și lucioasă, cu un strat inferior impermeabil. Culoarea de bază este brun-gri, dar în decursul creșterii în captivitate au fost create și alte varietăți de culoare, cele mai apreciate fiind: neagră, gri, brună, albastră și albă.

Aflați aici despre condițiile de întreținere a nutriilor.

Viața nurcilor în mediul natural

Nurca trăiește în galerii, săpate pe malul lacurilor sau a altor surse de apă. Acestea sunt, de regulă, nu foarte adânci și dotate cu două intrări: una spre apă, iar cea de-a doua este de rezervă și duce spre tufișuri sau iarbă deasă. Ele sunt prădătoare iscusite, vânând în mare parte sub apă, animale ca: broaște, raci, pești, moluște, mormoloci, unele insecte sau șoareci.

Perioada de activitate a nurcilor revine la timpul de noapte. Uneori însă, în căutarea hranei, ele pot vâna și ziua, îndepărtându-se semnificativ de la vizuina sa.

Condiții de întreținere a nurcilor

Întreținerea nurcilor poate aduce profit doar dacă se amenajează o fermă cu un număr suficient de animale. Pentru construcții se va alege un loc drept, uscat, ferit de vânturi puternice. Cuștile se dotează cu acoperiș, pentru protecția de razele directe de soare și precipitații.

În cuști se vor instala adăpătoarele și hrănitoarele. Se recomandă și amenajarea unor vase cu apă, unde animalele se vor îmbăia.

Dimensiunile cuștilor trebuie să asigure mișcarea liberă a nurcilor. Asta pentru că ele sunt animale foarte active și au nevoie de mișcare pentru a menține organismul sănătos. Cuștile se construiesc individual pentru fiecare animal, din plasă de sârmă, cu dimensiuni de: 40-45 cm în înălțime, 30-35 cm în lățime și 80-100 cm în lungime. Nurcile sunt animale solitare și se întrețin obligatoriu în cuști individuale. Plasarea lor în grup duce la conflicte inevitabile și traume, care scad calitatea și valoarea producției.

Fiecare cușcă se dotează cu o căsuță specială, cu dimensiunile de 30x30x35 cm, unde femelele își vor amenaja cuibul înainte de fătare sau unde animăluțul poate fi ademenit și izolat pentru proceduri veterinare.

Nurcile suportă bine frigul, așa cum blănițele lor sunt perfect adaptate pentru acest scop. Mai mult decât atât, în zonele reci blana lor devine mai densă, așa deci – mai valoroasă. Căldurile, în schimb, sunt tolerate foarte rău. În caz, că temperaturile depășesc limita de 30 oC, întreținerea se recomandă doar în încăperi prevăzute cu sisteme de răcire a aerului.

Vedeți și condițiile de întreținere a nevăstuicilor.

Alimentația nurcilor

Așa cum nurcile sunt animale carnivore, baza nutriției acestora constă din furaje de origine animală. Aici sunt incluse: carnea, organele interne, peștele, laptele și produsele lactate, ouăle. Toate acestea se dau în formă de tocătură.

La carnea sau produsele animaliere mărunțite se adaugă legume tocate, grăsimi, diferite suplimente alimentare pentru sporirea calității blănii. Raportul recomandat de substanțe nutritive este: 50% de proteine de origine animală, 25% de grăsime de origine animală, până la 20% de glucide și 5% de carbohidrate.

Furajele vegetale pot fi următoarele: cartofi fierți, frunze de salată, spanac, roșii.

Cantitatea totală de hrană pentru un animal este de aproximativ 300 gr pe zi. Alimentele se dau doar în stare proaspătă, la amiază în sezonul rece și seara pe timp de vară.

Alimentația diferă la nurcile reproducătoare, dar și în funcție de perioada anului.

Imunitatea nurcilor împotriva diferitor infecții este destul de înaltă, iar la o alimentație corectă acestea practic nu se îmbolnăvesc.

Reproducerea nurcilor

Nurcile ating maturitatea sexuală la vârsta de 10 luni. Primele semne de călduri apar primăvara, de obicei în luna martie. Gestația durează în medie 50 de zile (dar poate ajunge și la 70 de zile) și în luna mai deja au loc fătările. Cuiburile se pregătesc din timp, se curăță și se acoperă cu un strat de așternut din paie sau fân.

O femelă aduce pe lume până la 7 pui, mai des – 4 sau 5. Puii sunt complet neajutorați, născându-se cu ochii alipiți (aceștia se vor dezlipi la vârsta de 30 de zile), canalele auditive înfundate și corpul lipsit de păr. Primele 2 săptămâni ei se hrănesc în exclusivitate cu laptele matern. Din a treia săptămână de viață se introduce furajarea suplimentară (se recomandă un amestec de ficat de vacă și ouă de pasăre). La 40-60 de zile aceștia se înțarcă și se despart de mamă.

După ce au fost luați de la mamă, puii de nurcă se hrănesc de două ori pe zi. Ei cresc foarte repede și deja la vârsta de cinci luni ating dimensiunile și greutatea unei nurci adulte.

Femelele în perioada de reabilitare după fătare, precum și în perioada de lactație se asigură cu o rație mai bogată în substanțe nutritive.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Paraziți sau viermi la pui și găini – simptome și tratament

Invaziile parazitare la găini prezintă o problemă importantă pentru...
‹ adv ›

Rasa de vaci Montbeliarde – producător universal de brânză

Astăzi, așa cum și am promis, vă voi relata despre o altă rasă de bovine, și anume Montbeliarde. Așa cum...

Boala capului negru la curcani – cum o recunoaștem și tratăm

Histomonoza, numită și boala capului negru sau enterohepatita infecțioasă la curcani, este o boală parazitară contagioasă, care afectează intestinele...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole