8.9 C
București
miercuri, 20 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleNevastuica. Cum o îngrijim corect

Nevastuica. Cum o îngrijim corect

Nevastuica este un animal deosebit de drăguț, motiv pentru care mulți preferă să îl țină ca animal de companie. Deși nevastuica de casa este relativ ușor de dresat, ea rămâne totuși un animal sălbatic, cu caracter corespunzător, care necesită grijă și atenție deosebită.

În continuare, vom descrie momentele cheie în întreținerea la nevastuica de casa (atunci când decideți să o păstrați ca animal de companie). Țineți cont de ele atunci, când planificați achiziționarea acestui animăluț sau deja îngrijiți unul. 

Cum arată nevastuica

  • corp subțire, alungit; 
  • masculii au o lungime de 15-26 cm, plus coada – 4-8 cm, greutatea 60-250 gr;
  • femelele ating lungimea de 11-20 cm, greutatea de 30-110 gr;
  • labe scurte, puternice, cu gheare ascuțite;
  • gât lung, masiv, cap mic cu botul ascuțit;
  • urechi rotungite, ochi mari, întunecați, nas mic, dinți ascuțiți;
  • coadă scurtă, sub care sunt amplasate glandele, ce elimină miros respingător, folosit pentru marcarea teritoriului;
  • blana este scurtă, densă și moale, de culoare roșie-castanie, cu gâtul și abdomenul albe. În regiunile nordice pe timp de iarnă colorația se schimbă în alb imaculat, care servește la camuflaj în zăpadă. Mai spre sud aceasta se poate schimba doar parțial.

Nevastuica – modul de viață în natură

Nevăstuica este cea mai mică mamiferă carnivoră. Are o răspândire largă în lume, populând diferite tipuri de habibate. Este foarte agilă și activă.

‹ adv ›

Prada ei este destul de variabilă. În mod principal mănâncă rozătoare mici, dar poate vâna și reptile, insecte

Nevăstuica este atât de iscusită la vânătoare, încât poate doborî și iepurele, care este de până la 10 ori mai mare decât ea. Prada mică este ucisă cu o mușcătură precisă la ceafă, care secționează coloana vertebrală.

Animalelor mai mari, nevastuica le mușcă artera și se retrag, până acestea nu mor în urma hemoragiei. 

În preajma gospodăriilor țărănești nevăstuicile pot aduce atât daune cât și beneficii. Deși uneori ele pot face rafale în cotețele cu găini, ele sunt totuși apreciate de gospodari pentru că vânează complet șoarecii

Citiți și despre un alt ajutor împotriva dăunătorilor din grădină – ariciul.

Acest mic prădător este însă și el vânat de carnivore mai mari, precum vulpile, lupii, vulturii, bufnițele ș.a. 

Durata vieții depinde de numeroși factori de mediu, boli etc. În natură ele rar ating vârsta de un an, deși potențialul genetic este de până la 5 ani. În captivitate termenul de viață este comparativ mai mare, dar la fel este influențat de condițiile de întreținere.

Nevastuica de casa – cum trăiește în captivitate

Îmblânzirea la nevăstuică se face preferabil la o vârstă fragedă, acesta fiind mai receptivă în această perioadă. În urma educației perseverente și de durată se vor obține animăluțe docile, prietenoase și vesele

Nevastuica matură se supune domesticirii cu greu. Ea tinde să fugă, mușcă și se adaptează foarte greu la viața în captivitate. Odată domesticită, aceasta poate deveni un adevărat prieten. 

IMPORTANT: Nevastuica de casa se introduce cu mare precauție în familiile cu copii mici. Aceasta poate mușca serios, dat fiind faptul, că copiii nu mereu respectă regulile de interacțiune și distanța necesară.

Nevastuica rămâne a fi animal sălbatic, chiar dacă e îmblânzită și dresată. 

Cum se face dresarea la nevăstuică

Dresarea la nevastuica de casa este relativ ușoară. Inițial fug și se ascund, dar treptat acestea se obișnuiesc și învață destul de repede să facă tumbe, să ”cerșească” și să iasă la plimbare în lesă. 

Nevastuica este sociabilă și energică. Din acest motiv, dacă sunteți o persoană puțin activă sau nu aveți timp, nu este indicat să o luați ca animal de companie (nevastuica de casa). În plus, se recomandă întreținerea lor în perechi.

În condiții adecvate, nevastuica de casa poate să aducă și urmași. Împerecherea are loc, de regulă, primăvara, iar după 5-6 săptămâni apar pe lume în medie 6-8 pui de o frumusețe și gingășenie rară. 

Nevastuica de casa se simte bine în compania câinilor și pisicilor, dacă adaptarea se face treptat. Mai puțin acestea socializează cu păsările și rozătoarele. 

O nevăstuică doarme până la 20 de ore pe zi pentru că este un animal nocturn. Uneori însă acestea își poate adapta regimul de somn în așa fel, încât perioada activă să corespundă cu regimul de activitate al stăpânului. 

Amenajarea locuinței pentru nevăstuică

Când amenajați locuința pentru nevăstuică, este important să nu-i limitați spațiul pentru că este foarte activă și are nevoie loc pentru a se deplasa liber în încăpere.

Când este ținută permanent în cușcă, nevastuica de casa devine agresivă. 

În același timp, ea are nevoie de un colțișor special amenajat, unde să se poată retrage pentru a profita de intimitate. 

Adăpostul perfect pentru nevastuica de casa este o cușcă care se amenajează ca o căsuță, cu crengi sau trepte pentru cățărat, jucării, hrănitoare, adăpătoare și litieră. În perioadele în care nu este nimeni acasă, este bine ca nevastuica să fie închisă în cușcă.

Restul timpului acestea pot fi lăsate libere, doar preventiv se vor închide ușile și geamurile pentru ca acestea să nu evadeze. 

Cu ce se hrănește nevastuica

Când vorbim de modul în care se hrănește o nevăstuică, trebuie să avem în vedere că aceasta este carnivoră. Este preferabil ca dieta ei să fie cât mai apropiată de cea naturală, adică să conțină carne crudă sau gătită, ouă, opțional insecte, dacă acestea sunt disponibile. 

Volumul zilnic de alimente este de 30-40 gr, divizate în aproximativ 10 tainuri. Asta pentru că metabolismul lor, ca și la multe alte animale mici, este foarte accelerat.

Uneori, în magazinele zoo, puteți găsi hrană uscată specializată pentru nevăstuici și dihori.

În lipsa acesteia se admite în alimentație și hrana pentru pisici. Dar condiția obligatorie este raportul de proteine, care trebuie să atingă valori minime de 30%. Nu se admite prezența magneziului în hrana nevăstuicilor. 

Igiena și sănătatea la nevăstuică

Se va respecta atât igiena cuștii, cât și igiena corporală. Nevăstuicile pot fi înbăiate, dar nu mai des decât o dată pe lună. Apa trebuie să fie caldă, apropiată de temperatura corpului.

Soluțiile pentru îngrijire se aleg cu pH neutru, cel mai bine din seriile pentru copii. Nu se scufundă capul animăluțului. 

Sănătatea se va asigura de un medic competent, ținând cont de particularitățile organismului nevăstuicilor. Ocazional, acesta poate fi găsit la grădini zoologice sau colecții de animale exotice. 

Vaccinarea nevăstuicilor este obligatorie împotriva rabiei. În rest, imunizarea se practică la dorință, după schemele vaccinărilor pentru alte animale de companie. 

Sterilizarea acestor animale se recomandă pentru menținerea sănătății. Există presupuneri, că femela poate chiar și deceda, dacă se află în călduri și nu găsește mascul pentru împerechere.

În timp ce masculul devine agresiv și emană miros puternic respingător în perioada împerecherilor. 

Concomitent cu sterilizarea se practică și înlăturarea glandelor secretorii de la baza cozii, pentru combaterea mirosului neplăcut, care persistă mereu în locuință. 

Nevăstuică sau dihor?

Mulți iubitori de animale mai puțin tradiționale confundă aceste două specii de animale. Ele sunt de fapt rude foarte apropiate, aparținând aceleiași familii: Mustelidae. 

Diferențele fundamentale se referă la exterior:

  • dihorul are dimensiuni semnificativ mai mari: lungimea medie a corpului – 30-50cm și greutatea medie 0,8-1,5 kg;
  • culoarea blănii este maro, cenușie sau bej, cu burta și lăbuțele negre și cu dungi deschise la culoare în jurul botului, la ochi și la vârful urechilor;

În același timp diferă și caracterul acestor animale. Dihorul este o specie mult mai des întreținută ca animal de companie. Acesta este ușor de domesticit, este foarte docil, în comparație cu nevăstuicile, care au un caracter mult mai specific.

Condițiile de întreținere și nutriție practic sunt similare la ambele specii. Țineți cont însă de particularitățile caracterului. Dacă nu sunteți pregătit și informat suficient, puteți întâmpina greutăți în stabilirea relațiilor cu o nevăstuică.

În așa caz ar fi bine să dați prioritate întreținerii unui dihor.

Vedeți și diferențele dintre cârtiță și orbete.

Curiozități despre nevăstuică

  • În Roma Antică nevăstuicile erau foarte des ținute în case pentru înlăturarea rozătoarelor. Treptat însă ele au fost înlocuite de pisici;
  • Nevăstuicile sunt animale valoroase de blană. Ele au fost vânate aproape până la dispariție. Vânarea lor a fost apoi interzisă și populația a revenit la normal;
  • Sunt animale, care iubesc să își facă provizii. Atunci, când hrana este în exces, acestea le cară și le depozitează în vizuina sa. Au fost găsite până la 40 de cadavre de șoareci, stocați în așa mod pentru ”zilele negre”;
  • Nevăstuicile sunt teritoriale. Acestora însă le ajunge pentru vânat o suprafață relativ mică, de până la 1 km.
‹ adv ›

5 COMENTARII

  1. Cum pot fi alungate din gospodarii? am pe lângă casa mea vecini cu animale(găini, porc, cal), dar eu nu am animale și nici păsări, de nici un fel. dar pe casa mea aleargă!!!!!!

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Liliecii în grădină – cum ne ajută în controlul dăunătorilor

Animalul lilliac, adesea considerat o creatură nocturnă misterioasă, joacă...
‹ adv ›

De ce apar broaște în curte – cauze, cum pot fi de folos

În grădinile de pe lângă casă, dar și în câmpurile agricole pot fi frecvent întâlnite broaște. În acest articol...

Călugărița – descriere, curiozități, beneficii în grădină

Călugărița este un nume comun pentru un grup de insecte carnivore, din ordinul Mantodea, familia Manteidae, care cuprinde aproximativ...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole