13.2 C
București
sâmbătă, 23 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCele mai populare portaltoaie la măr. Cum influențează pomii

Cele mai populare portaltoaie la măr. Cum influențează pomii

Pentru reușita unei afaceri în pomicultură este foarte importantă alegerea corectă a altoiului și portaltoiului, în funcție de condițiile pedoclimatice și sistemul de cultură ales.

În prezent, pentru altoirea pomilor de măr în mare parte se folosesc portaltoaie vegetative: de vigoare mică – M 9, 62-396, de vigoare submijlocie M 26 și de vigoare mijlocie – MM 106

Portaltoaie viguroase semincere – mărul pădureț și soiurile autohtone (franc) se folosesc în cazuri speciale, inclusiv pentru obținerea pomilor cu vigoare redusă, prin altoirea cu intercalar de portaltoi de vigoare mică (M 9). 

Portaltoiul la măr M 9

Este un portaltoi vegetativ cu vigoare de creştere mică. Înălţimea pomilor altoiţi pe acest portaltoi este până la 2,5-3,0 m. 

Se recomandă în toate zonele pomicole ale țării pe terenuri cu sol fertil, suficient aprovizionate cu umiditate, inclusiv prin irigare. 

Pomii tineri, altoiţi pe M 9, cresc relativ intens, însă, odată cu intrarea pe rod, ritmul de creştere devine mai lent. Sistemul radicular al pomilor, altoiţi pe portaltoiul M 9, este fasciculat, foarte ramificat, amplasat relativ superficial. Lemnul rădăcinilor este fragil, pomii necesită suporturi artificiale (tutori, spalier). 

Valorificând un strat relativ subţire, superficial de sol, pomii altoiţi pe M 9, sunt foarte exigenţi faţă de fertilitatea şi umiditatea solului, fiind sensibili la excesul de umiditate în spaţiul amplasării sistemului radicular. 

Portaltoiul M 9 imprimă pomilor altoiţi: 

  • pretabilitate pentru sistemul superintensiv de cultură;
  • intrare timpurie pe rod economic – în anii doi-trei de la plantarea în livadă;
  • recolte mari, stabile (la nivel agrotehnic înalt) de fructe cu calităţi superioare, competitive. 

În prezent, M 9 şi clonele sale: M 9 – Fleuron 56; M 9 – Pajam 1 (Lancep); M 9 – Pajam 2 (Cepiland); M 9 – Nic 29; M 9 – T337; M 9 – EMLA; etc., este portaltoiul cel mai solicitat pentru înfiinţarea plantaţiilor superintensive pe plan mondial.

În continuare, va fi redată caracteristica succintă a principalelor clone a acestui portaltoi. 

Portaltoiul M 9 – Fleuron 56 este o clonă fără virusuri, obţinut în Olanda. Imprimă soiurilor altoite o vigoare de creştere mai mică cu 15% faţă de cele altoite pe portaltoiul M 9.

Are compatibilitate bună cu soiurile de măr, necesită sistem de susţinere. Pomii intră timpuriu pe rod economic, au productivitate înaltă cu fructe de calitate superioară. 

Portaltoiul M 9 – Pajam 1 (Lancep) reprezintă un clon fără virusuri, obţinut în Franţa. Pomii, altoiţi pe acest portaltoi, au o vigoare de creştere mai mică cu 10% în comparaţie cu cei altoiţi pe portaltoiul M 9.

Preferă terenurile cu sol fertil, irigate, însă, de asemenea necesită sistem de susţinere. Are afinitate bună cu soiurile de măr. Pomii intră timpuriu pe rod economic, cu productivitate sporită şi fructe de calitate superioară. 

Portaltoiul M 9 – Pajam 2 (Cepiland) este un clon al portaltoi M 9 fără virusuri, obţinut în Franţa. Imprimă pomilor, altoiţi pe acest portaltoi, o vigoare de creştere mai mare cu 10% faţă de cei altoiţi pe portaltoiul M 9.

Pomii intră timpuriu pe rod economic, au productivitate înaltă cu fructe de o calitate foarte bună, necesită sistem de susţinere, terenuri cu sol fertil şi irigare. 

Portaltoiul M 9 – Nic 29 reprezintă o clonă a portaltoiului M 9, obţinută în Belgia. Acest clon este asemănător cu portaltoiul M 9, numai că are sistemul radicular mai bine dezvoltat.

Datorită acestui fapt, pomii altoiţi pe M 9 – Nic 29 au o durată de viaţă mai îndelungată în livadă decât a celor altoiţi pe portaltoiul M 9 de tip standard. Preferă terenurile cu sol fertil, irigate. Acest portaltoi necesită sistem de susţinere. 

Portaltoiul M 9 – T337 este o clonă fără virusuri, obţinută în Olanda. Dezvoltarea pomilor în livadă este similară cu a celor altoiţi pe portaltoiul M 9, imprimându-le o intrare timpurie pe rod economic şi o productivitate înaltă cu fructe mari de calitate superioară. Preferă terenurile cu sol fertil, irigate. Pomii necesită sistem de susţinere. 

Portaltoiul M 9 – EMLA este un clon fără virusuri, obţinut în Marea Britanie. Imprimă pomilor altoiţi pe acest portaltoi o vigoare de creştere puţin mai mare faţă de cei altoiţi pe portaltoiul M 9.

Preferă terenurile cu sol fertil, irigate, însă, de asemenea, necesită sistem de susţinere. Pomii intră timpuriu pe rod economic, având o productivitate înaltă cu fructe de calitate superioară. 

Portaltoiul la măr 62-396

Portaltoi vegetativ cu vigoare de creştere mică. În marcotieră tufele formează o cantitate suficientă de lăstari, care se înrădăcinează bine. Lăstarii şi frunzele au culoare verde-roşietică. Marcotele au diametrul 7-8 mm, nu emit ramificaţii laterale. 

Posedă rezistenţă sporită la ger (–15…–16 grade C), făinare, putregaiul rădăcinilor, sensibil la secetă. Pomii altoiţi pe biotipul 62-396 au aproximativ aceeaşi vigoare de creştere ca cei altoiţi pe M 9, necesită suporturi artificiale.

Intră pe rod economic în anul 3 după plantarea în livadă. Fructifică abundent, calitatea fructelor este superioară. 

Citește și despre Tăierile la măr. Forma de coroană – palmetă mixtă.

Portaltoiul la măr M 26

Este un portaltoi cu vigoare de creştere mică, dar ceva mai viguros decât M 9. Se recomandă în toate zonele pomicole ale țării pe terenuri cu soluri fertile suficient aprovizionate cu umiditate, inclusiv prin irigare. 

Are compatibilitate şi regenerare bună la altoire cu toate soiurile de măr. Pe soluri foarte fertile, pomii altoiţi pe portaltoiul M 26, suficient asiguraţi cu umiditate sunt aproape de semiviguroşi. 

În cazul solurilor cu fertilitate moderată pomii, altoiţi pe M 26, sunt de talie mică, însă ceva mai viguroşi decât cei altoiţi pe M 9. Aceasta confirmă, că biotipul M 26 este mai puţin exigent faţă de fertilitatea solului şi umiditate decât M 9. 

Ancorarea pomilor în sol este mai bună decât la M 9, dar nu totdeauna suficientă. Plantaţiile intensive şi superintensive de meri, altoiţi pe M 26, încep să dea producţie economică în anul 3 după plantare. 

Productivitatea, calitatea fructelor și eficienţa economică a producţiei sunt înalte.

Citește și despre Altoirea (ocularea) de vară a pomilor fructiferi.

Portaltoiul la măr MM 106

Este un portaltoi de vigoare mijlocie, actualmente cel mai răspândit în livezile de măr. Pomi, altoiţi pe MM 106, sunt de vigoare mijlocie, suportă soluri cu componenţa granulometrică mai grea comparativ cu portaltoiul M 4. 

Are un potenţial mai sporit de adaptivitate la proprietăţile fizice ale solului, fiind mai sensibil decât M 4 la conţinutul de carbonaţi în sol. Suportă suficient vecinătatea temporară cu apele freatice, este relativ rezistent la asfixia rădăcinilor. 

Rezistenţa la secetă este moderată. Pomii, altoiţi pe MM 106, se cultivă cu succes şi pe terenuri fără irigare. Ancorarea pomilor în sol este suficientă. Imprimă intrarea pomilor pe rod economic în anii 3-4 după plantare în livadă. 

Sistemele de conducere recomandate pentru pomii de măr altoiți pe MM 106 este palmeta etajată cu brațe oblice și palmetă mixtă.

Respectarea tehnologiilor recomandate asigură recolte înalte de fructe calitative la un cost acceptabil.

Portaltoiul Măr pădureţ

Este portaltoi generativ cu vigoarea de creştere puternică. Poate fi folosit în zona centrală, de sud-est şi de sud pe terenuri în pantă cu solul parţial erodat.

Pomii au sistemul radicular puternic dezvoltat, care pătrunde adânc în sol. Sunt rezistenţi la secetă şi exigenţi faţă de fertilitatea solului. Puieţii sunt liberi de virusuri, fiindcă aceştia la măr nu se transmit prin seminţe.

Pomii altoiţi pe acest portaltoi au creştere puternică, intră pe rod economic în anii 6-7 de la plantare în livadă, dau recolte suficiente de fructe calitative. 

Portaltoiul Măr franc

Cuprinde soiurile Calvil de zăpadă, Tirolca obișnuită, Sarâ sinap. Este un portaltoi generativ viguros. Are compatibilitate bună cu toate soiurile de măr, adaptivitate la condiţiile pedoclimatice mai bună ca mărul sălbatic.

Alte caracteristice sunt similare cu cele, care le imprimă soiurilor altoite portaltoiul mărul pădureţ. Datorită faptului că puieţii de măr sunt liberi de virusuri, aceşti portaltoi se folosesc la multiplicarea materialului biologic de categoria „Prebază” în pepiniera „Nucleu” şi în pepinierele care produc material biologic de categoria „Bază”.

Ei pot fi folosiți pentru obținerea pomilor de vigoare relativ mică prin altoirea cu intermediar de portaltoi pitic (M 9).

Bibliografie: Producerea materialului săditor de măr. Vasile Babuc, Ananie Peșteanu, Eugeniu Gudumac. Chișinău 2015.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Plantarea pomilor fructiferi – 4 aspecte importante

Plantarea pomilor poate fi realizată atât toamna, cât și primăvara. De obicei, majoritatea specialiștilor recomandă plantarea de toamnă, primăvara...

Temperaturi critice la pomi în funcție de specie și fenofază

Afectarea organelor de rod de îngheț poate lua mai multe forme. Formarea crustei de gheață pe flori sau fructe...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole