17.1 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleAltoirea (ocularea) de vară a pomilor fructiferi

Altoirea (ocularea) de vară a pomilor fructiferi

Altoirea în oculație presupune altoirea cu un mugure vegetativ și o mică porțiune de țesuturi diferite, în dependență de cerințe.

Ocularea de vară cu mugure dormind care, de regulă, pornește în creștere în vegetația următoare este realizată în câmpul I al școlii de pomi, atunci când activitatea fiziologică a cambiului este sporită.

La speciile pomicole, altoirea de vară se realizează începând cu luna iulie până la sfârșitul lunii august, în dependență de specii pomicole.

Ocularea se realizează cu un briceag bine ascuțit, care trebuie să fie permanent curat.

În acest articol vom relata mai multe despre modul de realizare a altoirii în placaj. De obicei, metoda se utilizează atunci când portaltoiul are diametrul mic (4-6mm) și nu se poate introduce mugurele sub scoarță sau când termenul este prea târziu și circulația sevei nu are loc rapid, iar scoarța nu se desprinde ușor de portaltoi.

Mai întâi, de pe portaltoi se înlătură toți lăstarii noi crescuți pe porțiunea unde va fi realizată altoirea, cu aproximativ 5-6 cm mai sus de locul altoirii.

După aceasta, locul se șterge atent cu o bucățică de tifon, pentru a înlătura toate impuritățile.

Cum se realizează corect tăietura scoarței la oculare

Pe portaltoi la baza locului de altoire se face o tăietură transversală oblică (35-40°) a scoarței puțin adâncite în lemn.

Apoi, cu circa 3 cm mai sus de tăietura transversală de sus în jos se face o tăietură longitudinală a scoarței cu o foiță subțire de lemn până la tăietura transversală, adâncind puțin în lemn lama briceagului în partea inferioară.

De pe portaltoi se scoate o porțiune de scoarță cu puțin lemn, cu lungimea de aproximativ 3 cm și lățimea de 0,5-0,7 mm având la bază o adâncitură unghiulară pentru a fixa mai stabil scutișorul altoiului.

Scutișorul altoiului cu mugure se scoate de pe ramura-altoi ca și în cazul oculării cu lemn, dimensiunile fiind identice cu cele ale tăieturii de pe portaltoi.

La bază, scutișorul altoiului din partea exterioară se ascute în formă de pană cu care se fixează în tăietură transversală unghiulară de pe portaltoi.

Altoiul se așează în placaj pe suprafața tăieturii de pe portaltoi, astfel ca zonele cambiale ale acestora să se suprapună, apoi imediat se leagă.

În procesul legării, scutișorul împreună cu straturile cambiale poate fi ușor strămutat ceea ce duce la scăderea prinderii altoiului.

De aceea, legătura trebuie să se efectueze în așa mod (mai bine de sus în jos) ca scutișorul să nu-și schimbe poziția optimală de pe tăietura portaltoiului.

Mai multe detalii despre materialele cu care poate fi realizată legarea locului altoit, găsiți în acest articol.

Imediat după oculare se afânează solul și se aplică o udare cu norma de 450-500 m3/ha.

După 14-18 zile de la oculare se verifică prinderea altoiului. La o bună prindere, pețiolul se desprinde ușor. Pentru portaltoaiele la care nu s-a prins portaltoiul altoirea se realizează pe partea opusă locului unde a fost deja realizată peste aproximativ 12-14 zile.

Bibliografie: Producerea materialului săditor de măr. Autori: Vasile Babuc, Ananie Peșteanu, Eugeniu Gudumac.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole