luni, 15 august, 2022
29.2 C
București

-

HomepageArticoleMateriale utilizate pentru legarea pomilor după altoire

Materiale utilizate pentru legarea pomilor după altoire

Altoirea este cea mai utilizată metodă de înmulțire a pomilor fructiferi. Indiferent de metodă de oculare pentru care ați optat, unul din aspectele importante ce influențează reușita lucrării, este calitatea cu care a fost realizată legarea locului altoirii.

Astfel, legatul strâns și acoperirea rănilor cu ceară de altoit (mastic) este o procedură obligatorie.

Datorită faptului că este legat, în locul altoirii este obținut un contact corespunzător între zonele partenerilor ce urmează să se îmbine. Totodată, în acest mod este limitată pătrunderea excesivă a aerului, apei sau deshidratarea pomilor.

Materialul ce urmează să proteje locul altoirii, trebuie să aibă dimensiunile de circa 1-1,2cm lățime și 25-30cm lungime. Totodată, este recomandat ca acestea să se întindă cu 100-200%.

Legătorul trebuie să apuce cu mâna stângă capătul scurt al materialului utilizat, iar cu mâna dreaptă capătul lung și să-l aplice la un cm mai jos de locul altoirii, apoi să înfășoare materialul de jos în sus în formă de spirală, ținându-l strâns.

Marginile spirelor trebuie să se acopere una pe alta. La altoiri cu muguri este important de ocolit mugurele altoi.

Bandă parafinată pentru altoire; FOTO: emag.ro

Ceea ce ține de materialele utilizate pentru legare, fermierii, de-a lungul timpului, au reușit să testeze și utilizeze cu succes mai multe metode:

  • Benzi speciale elastice din policlorvinil subțire – materialul permite circulația suficientă a aerului pentru a avea loc formarea calusului. Avantaj – nu strangulează ramura ci se mulează, pe măsură ce aceasta creşte în grosime. Spre regret, benzile sunt destul de costisitoare, comparativ cu alte metode.
  • Peliculă de polietilenă – metoda este utilizată de producători datorită costurilor reduse pe care le generează. În acest scop, pelicula este tăiată în benzi de dimensiunile scrise mai sus (1-1,2cm lățime). Spre deosebire de benzile din policlorvinil, pelicula de polietilenă după întindere nu revine la dimensiunile inițiale.
  • Rafia plastifiată – se folosește la altoirea pomilor, arbuștilor, sau la legarea rănilor de pe copaci. Totodată, mai poate fi utilizată rafia naturală, care este biodegradabilă.
Rafia plastifiata,FOTO: farmaciavinului.ro
Rafie naturala, FOTO: sule-prodrom.ro
  • Bumbac – metoda este mai puțin utilizată, însă poate fi aplicată în cazul în care nu sunt disponibile alte metode.

Indiferent de materialul utilizat, trebuie să țineți cont de faptul că legarea locului altoirii se face imediat după oculare. Între altoitor și legător nu trebuie să fie mai mult de 2-3 altoiri nelegate.

După 14-16 zile de la altoire este necesar să verificați locul prinderii.

Află despre Altoirea viței de vie. Recomandări pentru rezultate.

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Director de Dezvoltare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Pasteureloza la iepuri: simptome și sfaturi pentru prevenire

Pasteureloza la iepuri este o boală produsă de Pasteurella...

Când se recoltează morcovii. Sfaturi pentru o păstrare de durată

Pe lângă importanța respectării tehnologiei de creștere pentru cultura de morcov, un rol important în menținerea calității rizocarpilor pe...

Cum răspunde Europa la criza alimentară mondială

În mijlocul unei crize alimentare mondiale, în care preţurile au atins valori record, Uniunea Europeană încearcă să împiedice apariţia...

Drumul mătăsii din Stoeneştii Vâlcii – UNESCO va examina înscrierea „Iei” în Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Omenirii

Singurul loc din Romania unde este obținută mătase naturală la o fermă de viermi de mătase şi unde se...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate