24 C
București
marți, 26 septembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCe sunt copilii la porumb și cum aceștia afectează plantele

Ce sunt copilii la porumb și cum aceștia afectează plantele

Copilii plantei de porumb sunt ramuri ce se dezvoltă din mugurii axilari ai plantei aflați la mică adâncime în sol.

Sunt identici cu tulpina principală și sunt capabili să își formeze un sistem radicular propriu, să dezvolte frunze, panicul și știulete, dar frunzele lor vor fi mai mici, iar distanța dintre internodii mai scurtă comparativ cu planta principală.

În realitate, dezvoltarea copililor face parte din fiziologia plantei de porumb, aceștia sugerând fie că planta a întâlnit condiții de dezvoltare favorabile, fie că a suferit o leziune.

Într-un câmp lipsit de stres dezvoltarea copililor sugerează că planta a întâlnit condiții favorabile de creștere și dezvoltare (nivel ridicat de nutrienți, cantitate ridicată de apă sau lumină), aceasta va începe să emită copili, care pot să crească la înălţimi apropiate de planta principală și pot ajunge să emită proprii ştiuleţi.

Copilii și planta principală se hrănesc independent și fiecare metabolizează zaharurile din frunzele proprii, dar după apariția mătăsii copilii fără știulete vor trimite către planta principală o cantitate însemnată de zaharuri ce vor fi folosite la formarea boabelor.

Alți factori care duc la apariția copililor pot fi:

  • densitatea scazută;
  • golurile de semănat;
  • repartiţia deficitară a plantelor pe rând.

La densităţi prea mici spaţiul de nutriţie creşte, planta se va dezvolta viguros și va avea suficientă energie și hrană pentru a ”investi” în dezvoltarea copililor.

Unii hibrizi au o predispoziție genetică în a dezvolta copili, chiar și la densități normale. Pot dezvolta între 1 și 3 copili care nu vor crește foarte mult, iar după apariția știuletelui pe planta principală se vor usca, iar efectele asupra plantei vor fi neutre.

Copilii pot apărea și dacă tulpina plantei suferă leziuni sau tăieri datorate grindinei, înghețului, insectelor, vântului, lucrărilor mecanice, rosăturilor de animale etc.

Dacă aceste leziuni apar în stadii timpurii de vegetație, atunci aceștia pot ajunge să producă știulete, dar nu vor compensa pierderile.

Dacă leziunile survin în stadii mai avansate, copilii nu vor avea suficient timp să dezvolte știuletele.

Ce este de reținut este faptul că, într-un câmp lipsit de stres, în condiții normale, copilii nu au influență negativă și nici pozitivă asupra producției.

Chiar dacă va părea ca ei concurează cu planta, trebuie înțeles că ei vor emite propriile rădăcini (nu o vor “parazita”) din care se vor hrăni și nu vor ajunge să concureze cu aceasta, deoarece se vor usca.

Citește și despre Sfrederitorul porumbului – apariție și combatere.

Fermier din Bulgaria: Am crescut recolta la porumb de 3,5 ori instalând sistemul de irigare Variant Irrigation

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Atenționare! Rugina Galbenă face ravagii la soiurile sensibile, iar riscul de Fusarioză la cerealele păioase este crescut

Dacă în luna martie, datorită condițiilor climatice, previzionam instalarea...
‹ adv ›

Când trebuie să efectuăm tratamentul împotriva septoriozei frunzelor de grâu

Septoria tritici este un patogen periculos care poate produce pagube importante în producție. Toamna blândă și ferestrele cu temperaturi...

Starea fitosanitară a culturilor de toamnă din vestul României la ieșirea din iarnă

Multe s-au scris în această iarnă despre starea fitosanitară a culturilor de toamnă. Prea puține s-au adeverit. Iată că,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole