10.3 C
București
sâmbătă, 16 octombrie, 2021

-

HomepageArticoleCe sunt copilii la porumb și cum aceștia afectează plantele

Ce sunt copilii la porumb și cum aceștia afectează plantele

spot_img

Copilii plantei de porumb sunt ramuri ce se dezvoltă din mugurii axilari ai plantei aflați la mică adâncime în sol.

Sunt identici cu tulpina principală și sunt capabili să își formeze un sistem radicular propriu, să dezvolte frunze, panicul și știulete, dar frunzele lor vor fi mai mici, iar distanța dintre internodii mai scurtă comparativ cu planta principală.

În realitate, dezvoltarea copililor face parte din fiziologia plantei de porumb, aceștia sugerând fie că planta a întâlnit condiții de dezvoltare favorabile, fie că a suferit o leziune.

Într-un câmp lipsit de stres dezvoltarea copililor sugerează că planta a întâlnit condiții favorabile de creștere și dezvoltare (nivel ridicat de nutrienți, cantitate ridicată de apă sau lumină), aceasta va începe să emită copili, care pot să crească la înălţimi apropiate de planta principală și pot ajunge să emită proprii ştiuleţi.

Copilii și planta principală se hrănesc independent și fiecare metabolizează zaharurile din frunzele proprii, dar după apariția mătăsii copilii fără știulete vor trimite către planta principală o cantitate însemnată de zaharuri ce vor fi folosite la formarea boabelor.

Alți factori care duc la apariția copililor pot fi:

  • densitatea scazută;
  • golurile de semănat;
  • repartiţia deficitară a plantelor pe rând.

La densităţi prea mici spaţiul de nutriţie creşte, planta se va dezvolta viguros și va avea suficientă energie și hrană pentru a ”investi” în dezvoltarea copililor.

Unii hibrizi au o predispoziție genetică în a dezvolta copili, chiar și la densități normale. Pot dezvolta între 1 și 3 copili care nu vor crește foarte mult, iar după apariția știuletelui pe planta principală se vor usca, iar efectele asupra plantei vor fi neutre.

Copilii pot apărea și dacă tulpina plantei suferă leziuni sau tăieri datorate grindinei, înghețului, insectelor, vântului, lucrărilor mecanice, rosăturilor de animale etc.

Dacă aceste leziuni apar în stadii timpurii de vegetație, atunci aceștia pot ajunge să producă știulete, dar nu vor compensa pierderile.

Dacă leziunile survin în stadii mai avansate, copilii nu vor avea suficient timp să dezvolte știuletele.

Ce este de reținut este faptul că, într-un câmp lipsit de stres, în condiții normale, copilii nu au influență negativă și nici pozitivă asupra producției.

Chiar dacă va părea ca ei concurează cu planta, trebuie înțeles că ei vor emite propriile rădăcini (nu o vor “parazita”) din care se vor hrăni și nu vor ajunge să concureze cu aceasta, deoarece se vor usca.

Citește și despre Sfrederitorul porumbului – apariție și combatere.

Luminița Crivoi
Director Dezvoltare @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită europarlamentarilor să nu susţină reducerea utilizării pesticidelor

Fermierii din Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită europarlamentarilor să nu susţină amendamentele din strategia "Farm to Fork" (F2F)...
- adv -spot_img

Peste 8.700 de femei au beneficiat de măsuri de investiţii sprijinite prin PNDR 2020

Numărul femeilor beneficiari ai măsurilor de investiţii sprijinite prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020) este de...

Corteva a premiat câștigătoarele programului TalentA, sezonul 2021

Cel de-al doilea sezon al programului TalentA, dezvoltat de Corteva Agriscience, și-a aflat câștigătoarele. Festivitatea de premiere a avut...

Noi pe Facebook

De citit

Adrian Oros anunţă că va rămâne în Guvern

Ministrul interimar al Agriculturii, Adrian Oros, va reveni asupra...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției