21.4 C
București
duminică, 4 iunie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCapcanele cu feromoni, adezive și lumină - tipuri, utilizare

Capcanele cu feromoni, adezive și lumină – tipuri, utilizare

Captarea insectelor se bazează pe substanţele feromonale care atrag masculii la capsula de emisie (cauciuc și plastic): atractanţi sexuali, de agregare etc.

Insectele atrase sunt reţinute în capcane, apoi, fiind lipite, mor, sau chimic, electric etc. În alte capcane, fără ieșire, rămân conservate și vii.

Capsula cu momeală conţine o doză de feromon natural sau sintetic, care este emis treptat şi uniform.

Captarea se efectuează în mai multe scopuri:

  • Precizarea ciclului biologic. Prin înregistrarea orară sau zilnică a capturilor, în corelaţie cu factorii climatici, se determină numărul de generaţii, dezvoltarea lor fiziologică sau ciclul biologic: cuplarea sexuală, ovipoziţia.
  • Depistarea unor noi infestări. Metodă foarte utilă și eficace, fiindcă se aplică în zonele, locurile, depozitele etc., inaccesibile văzului și mâinilor, spre exemplu, în carantină, astfel se depistează insecte cu dimensiuni foarte mici și la apariţia/infestarea iniţială.
  • Stabilirea momentelor optime de combatere. Prin captarea periodică a indivizilor se face un grafic și curba obţinută indică momentul optim pentru tratamente, fiindcă accentuează începutul, maximul şi sfârşitul împerecherii. În corelaţie cu factorii climatici se stabilesc cu precizie începutul, maximul şi sfârşitul pontei şi ecloziunii larvelor. Pe baza lor se stabilesc momentele de lansare a parazitoizilor ovifagi, aplicarea tratamentelor cu preparate biologice sau insecticide. Metodă valabilă și pentru reducerea tratamentelor chimice.
  • Combatere prin captare în masă. Rezultatele cele mai bune se obţin cu capcanele feromonale care atrag ambele sexe, masculii și femelele, sau numai femelele, dar numărul dăunătorilor pentru care există astfel de feromoni este foarte mic. De aceea încă se captează numai masculii, pentru ca totalitatea, sau cel puţin majoritatea femelelor din agrobiocenoze să rămână nefecundate.
  • Combatere prin dezorientare. Metoda constă în introducerea în ecosistem a unui exces de feromon valabil să blocheze recepţia şi/sau percepţia feromonului natural, obţinându-se astfel dezorientarea masculilor excitaţi în perioada de împerechere și incapabili să găsească femelele, care rămân nefecundate.

Aplicarea capcanelor feromonale în plantaţii pomicole și viticole

Pentru unii dăunători din plantaţiile pomicole și viticole sunt omologate substanţe active feromonale sexuale pentru 8 molii cu denumirile comerciale de rigoare, și anume:
FeroORAN Molia pieliței fructelor (Adoxophyes orana), FeroPOD Molia mugurilor și fructelor (Archips podana), FeroROS Molia porumbarului (Archips rosana), FeroFUN Viermele prunelor (Cydia funebrana), FeroMOL Molia orientală a fructelor (Cydia molesta), Merenol Viermele merelor (Cydia pomonella), RAK 3+4 BASF (dispenser
împotriva Cydia pomonella), iar la viţa-de-vie Grozdemon Molia verde a strugurilor (Lobesia botrana).

Momeala feromonală se poate adapta la mai multe carcase, cu denumirea capcane feromonale, iar câteva modele sunt
prezentate în continuare.

Capcane cu carcase din carton sau plastic, opace sau transparente, colore sau incolore, cu placă adezivă mobilă (se poate scoate din carcasă pentru a fi curăţată sau schimbată) sau cu adeziv direct pe fund.

În funcţie de suprafaţa plantaţiei agricole, numărul capcanelor se măreşte, spre exemplu 9-10/ha, dar cele mai bune indicaţii de aplicare se obţin de la producător.

Capcane trapezoidale
Capcane din plastic
Capcane carton opac și carton laminat

Distribuitori sau dispenseri impregnaţi cu feromoni sexuali

Eficienți pentru combaterea indirectă prin dezorientarea masculilor în perioada căutării femelelor pentru cuplare.

Dispenserii feromonali se aplică conform indicaţiilor producătorului pentru dezorientarea masculilor.

<em>Distribuitori de dispenseri casetă cu capsule benzi de cauciuc capsulă de cauciuc<em>

Capcane cu lumină pentru a atrage insectele nocturne, suplimentate cu feromon sexual şi atractant vegetal, din producţie autohtonă și universală:

<em>Lampă cu gaz baterie clasică baterii solare<em>

Capcane pentru dăunătorii din sere

Pentru monitorizarea și captarea insectelor mici ca tripşii, afidele, musculiţele, molii etc., în terenuri protejate se recomandă capcanele din plăci colorate (galbene și albastre, în funcţie de insectă) și adezive, expuse în continuare.

Pentru patru dăunători sunt omologate substanţe active
feromonale care servesc pe rol de momeală, respectiv cu denumiri comerciale, și anume: Operculat (pentru molia tuberculilor de cartof), FeroBRAS (pentru buha verzei), ArmiGALI (pentru buha fructificaţiilor) și FeroSEG (pentru buha semănăturilor).

Capcane pentru dăunătorii din câmp deschis

Capcane cu protecţie împotriva diverselor impurităţi – praf, polen, petale, stamine etc.

Discută cu fermierii în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Avertizare ANM: Cod portocaliu de ploi torenţiale în 10 judeţe

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare Cod portocaliu de averse torenţiale valabilă pe parcursul zilei de sâmbătă...

Afide la pomi – recomandări la combaterea eco și chimică

Afidele, numite popular și păduchi de plante, sunt reprezentate de multiple specii reunite sub familia Aphididae. Acestea produc daune...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole