0.4 C
București
duminică, 23 ianuarie, 2022

-

HomepageArticoleCând se fac tăierile la pomi în funcție de specie

Când se fac tăierile la pomi în funcție de specie

Tăierile în uscat (tăierile ce se realizează iarna, în perioada de repaus) se execută începând cu 1-2 săptămâni după căderea frunzelor, până la umflarea mugurilor (în dependență de specie, condiții și particularitățile plantației).

Din recomandări generale, se pot enumera:

  • varianta optimă este de a începe tăierile după trecerea gerurilor mari până la pornirea în vegetație (tăierile făcute înaintea unor geruri mari se cicatrizează greu, la speciile sâmburoase pot apărea scurgeri de clei);
  • numai pomii rezistenți la ger (măr, prun, păr) se taie în toate zilele favorabile ale iernii;
  • tăierile mari pe ax sau ramuri de schelet se fac doar după trecerea gerurilor mari;
  • la speciile sensibile la temperaturi scăzute – sâmburoase (drupacee: migdal, cais, piersic, cireș) tăierile sunt realizate începând cu sfârșitul lunii februarie, în lunile martie și aprilie;
  • tăierile la fiecare specie trebuie inițiate mai întâi în plantațiile pe rod, apoi în cele tinere.
‹ adv ›

Dacă în următoarea perioadă sunt prognozate temperaturi prea scăzute, tăierile trebuie amânate.

Tăierile la măr – când se realizează

Tăierile încep mai întâi în livezile pe rod. Acestea pot fi inițiate după căderea frunzelor – sfârșitul lunii noiembrie-începutul lunii decembrie.

„Dacă fenomenul nu a avut loc, pentru a stimula căderea frunzelor, pot fi aplicate tratamente, cum ar fi cele realizate cu produsul Blattab (I – îndată după recoltarea fructelor (începutul lunii octombrie), II – la 10-14 zile după primul) – cu norma de 5,4 litri pe hectar”, explică expertul Ananie Peșteanu.

Tăierile se execută în zilele în care temperatura nu coboară sub -5°C. La măr tăierile pot fi făcute până la pornirea în vegetație.

În livezile tinere, tăierile se realizează începând cu a doua jumătate a lunii februarie.

Tăierile la păr – perioada realizării

Recomandările de realizare a tăierilor la măr sunt valabile și pentru livezile de păr, deoarece este, la fel, o specie sămânțoasă.

Tăierile la gutui

Specialiștii recomandă inițierea tăierilor la gutui în a doua jumătate a lunii februarie.

Tăierile la prun

Prunul este o specie rezistentă la îngheț (-30…-32°C), astfel tăierile pot fi inițiate în luna decembrie.

În livezile tinere de prun, tăierile se realizează începând cu a doua jumătate a lunii februarie. Ca și la măr, tăierile se execută în zilele în care temperatura nu coboară sub -5°C.

Tăierile la cais, migdal, piersic, cireș

Tăierile la speciile pomicole sensibile la ger (cais, migdal, piersic, cireș) se efectuează în lunile martie și aprilie.

În ultima perioadă, la speciile sâmburoase cum ar fi cais și cireș se efectuează mai mult tăierile în verde. Spre exemplu, tăierile la cireș se efectuează în mare parte în lunile august-septembrie, la piersic la sfârșitul lunii august – septembrie, iar tăierile la cais pot fi inițiate după recoltare.

„În acest caz, pomii au mai mult timp la dispoziție pentru cicatrizarea rănilor, nu sunt afectați atât de mult de boli cum ar fi bacterioza. În plus, tăierile realizate vara impun înflorirea mai târzie a pomilor (cu aproximativ 3-4 zile). Dacă sunt făcute tăierile în uscat, sistemul radicular prevalează asupra părții aeriene, ceea ce stimulează înflorirea mai rapidă a pomilor. Dacă efectuăm tăierile în verde, pomii înfloresc mai târziu”.

La prun, cais și cireș tăierile de formare se efectuează în lunile mai-iunie.

Detalii despre tăierile la cais pe acest link.

Tăierile la piersic

Tăierile la piersic este recomandat de a fi efectuate în faza îmbobocirii (buton roz), ceea ce oferă posibilitate de a norma recolta prin tăiere, mai ales în cazulafectării de înghețuri a mugurilor florali.

În cazul suprafețelor mari ale livezilor, tăierile pot fi inițiate la sfârșitul lunii februarie (când se deosebesc mugurii florali viabili), pentru a reuși a fi realizate, dacă nu există riscul înghețurilor.

Pentru suprafețe mici, tăierile pot fi inițiate când pomii se află în faza de buton roz sau chiar în faza de înflorire.

Tăierile în plantații afectate de înghețuri

În cazul în care plantația a fost afectată de înghețuri (valabil și pentru celelalte specii sâmburoase sensibile la înghețuri) în proporție de peste 75%, este recomandat de realizat tăierile abia după fenofaza de legare a fructelor.

Se exclud din coroană în perioada vegetației ramurile afectate.

Detalii despre tăierile de formare a coroanei la piersic găsiți pe acest link.

În livezile tinere de cais și piersic, tăierile se execută la sfârșitul lunii martie, când este omis riscul afectării pomilor de înghețuri.

Tăierile la vișin

Tăierile de fructificare pot fi inițiate în luna decembrie. Tăierile pe lemn de 5-7 ani la vișin și cireș se realizează după ce nu mai există riscul de înregistrare a temperaturilor scăzute, calendaristic, aproximativ sfârșitul lunii februarie – începutul lunii martie.

Luminița Crivoi
Director Dezvoltare @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cod portocaliu de vânt puternic cu rafale de peste 140 km/h

Meteorologii au emis duminică dimineaţa o avertizare nowcasting Cod portocaliu de vânt puternic cu rafale de peste 140 km/h...
- adv -spot_img

Bloomberg: Criza îngrăşămintelor devine o problemă pentru preţul alimentelor în Europa

Într-un moment în care fermierii europeni se pregătesc să împrăştie îngrăşăminte pe câmp, preţurile ridicate la azot nu le...

Cât trăiește și ce mănâncă buburuza. Cum o atragem în grădină

Buburuza este o insectă cunoscută și îndrăgită de toți, încă din copilărie. Acest gândăcel nu poate fi confundat cu...

De citit

Permacultura – agricultura în armonie cu natura

Permacultura sau „agricultura permanentă” este un sistem de cultură...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției