16.4 C
București
luni, 5 iunie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageArticoleAlertă patogen! Puccinia Striiformis este prezent în culturile de grâu

Alertă patogen! Puccinia Striiformis este prezent în culturile de grâu

Alertă patogen la grâu! Puccinia Striiformis (Rugina Galbenă) este prezentă în culturile de grâu mult mai devreme comparativ cu anul trecut.

Dacă anul trecut emiteam alerta pentru rugina galbenă în data de 21 mai, iată că, primăvara 2023 vine cu surprize, Puccinia striiformis făcându-și simțită prezența la grâu în ultima decadă a lunii aprilie.

Avertizam cu ceva vreme înainte că este posibil ca acest agent patogen iubitor de răcoare să infecteze cerealele în acest an. Dacă acum vedem primele pustule de rugină galbenă, înseamnă că patogenul a realizat primele infecții cu cel puțin 10 zile în urmă.

Dacă vremea umedă și răcoroasă va continua (și se pare că da, cel puțin începutul lunii mai), Puccinia striiformis ar putea produce pagube serioase (de peste 50%), știut fiind că este un patogen deosebit de periculos. Recomand verificarea culturilor de grâu, orz, triticale pentru depistarea timpurie a focarelor și aplicarea la momentul optim a tratamentelor.

Care sunt factorii de risc?

Dintre factorii de risc amintesc: climatul răcoros, precipitațile abundente din perioada de vegetație, soiurile sensibile, samulastra, iernile ușoare, microclimatul umed, vânturile care bat din nord – vest și sud – vest (pot aduce uredospori de la distanță mai mare) – Martinez – Espinoza, 2008; Popescu, 2005. Aceste condiții sunt întrunite la această dată iar patogenul este prezent în culturile de cereale.

Cum combatem patogenul?

Substanțele utilizate pentru combaterea altor patogeni controlează și rugina galbenă. Totuși, în anii favorabili, culturile de cereale trebuie verificate periodic încă de la începutul perioadei de vegetație.

La atingerea PED -ului (prag economic de dăunare) care este de 25% intensitate de atac ar trebui aplicate tratamente chimice sau biologice. Ponderea tratamentelor chimice este mare în prezent iar cele biologice aproape că lipsesc.

Dintre fungicidele recomandate și omologate în România amintesc: fluxapyroxad, azoxystrobin, benzovindiflupir, difenoconazol, metconazol, piraclostrobin, protioconazol, tebuconazol și combinații de bixafen cu spiroxamină și trifloxystrobin, protioconazol cu trifloxystrobin, benzonvindiflupir cu protioconazol, proquinazid cu protioconazol, protioconazol cu spiroxamină și trifloxystrobin, fluxapiroxad cu mefentrifluconazol, mefentrifluconazol cu piraclostrobin, fluxapiroxad cu piraclostrobin etc (după aplicația Pesticide 2.23.3.1. 2023).

Bibliografie: Dr. Ing. Cotuna Otilia, Șef Laborator Protecția Plantelor SCDA Lovrin, Șef lucrări FACULTATEA DE AGRICULTURĂ – USV „Regele Mihai I” din Timișoara.

Discută cu fermierii în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Atenționare! Mai mulți patogeni prezenți în culturile de cereale

Atenționare! Patogenii Septoria Tritici, Blumeria Graminis, Typhula Sp. și...
‹ adv ›

Muștele cerealelor – 9 reguli de reducere a atacului. Tratamente

Semănatul timpuriu, toamna lungă cu temperaturi destul de ridicate, nerespectarea tehnologiei și excluderea de pe piață a unor insecticide...

Alertă dăunători! Viespea rapiței, molia verzei, omida fructificațiilor – prezenți în culturile de rapiță răsărite

În culturile de rapiță răsărite din zona Lovrin și nu numai, viespea rapiței zboară, se împerechează și depune ouă....
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole