17.1 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleUcraina cere de la UE o politică clară cu privire la importurile...

Ucraina cere de la UE o politică clară cu privire la importurile de alimente pe următorii cinci ani

Problemele cu care se confruntă unele exporturi ucrainene spre Europa Centrală vor apăra din nou la toamnă, dacă Uniunea Europeană nu vine cu o poziţie clară cu privire la politica sa de importuri de alimente în următorii cinci ani, au apreciat joi producătorii ucraineni, transmite Reuters.

Unele state membre UE din Europa Centrală au impus restricţii temporare la importul anumitor produse agricole din Ucraina, pe motiv că livrările în exces de produse ucrainene afectează pieţele locale.

Fermierii ucraineni spun că restricţiile impuse de Polonia au la bază o motivaţie politică, în contextul în care în Polonia vor avea loc alegeri parlamentare la finele acestui an.

De asemenea, fermierii ucraineni spun că statele UE sunt îngrijorate de perspectiva unei creşteri a produselor ucrainene pe pieţele europene, în condiţiile în care Kievul vrea să adere la UE.

„Principala problemă pentru majoritatea ţărilor europene este agricultura Ucrainei, care va intra în UE cu 30 de milioane de hectare de teren arabil”, spune Alex Lissitsa, preşedintele Asociaţiei Ukrainian Agribusiness Club.

„Ei (UE, n.r.) nu ştiu ce să facă cu subvenţiile şi nu ştiu ce să facă cu piaţa internă”, a apreciat Alex Lissitsa.

Potrivit acestuia, autorităţile de la Kiev trebuie să negocieze mai degrabă cu Bruxelles-ul decât cu statele membre individual, şi este nevoie de o soluţie pe termen lung, pentru cel puţin cinci ani, atunci când sunt aşteptate să se deruleze negocierile de aderare.

„Dacă unele decizii parţiale sunt luate astăzi, în toamnă ne vom lovi din nou de aceeaşi problemă. Fermierii francezi vor începe să se trezească, fermierii italieni se vor trezi”, a spus Alex Lissitsa.

Unele state europene au devenit rute de tranzit pentru cerealele ucrainene după invazia declanşată de Rusia în luna februarie 2022.

Comisia Europeană a oferit ajutoare în valoare de 100 de milioane de euro pentru fermierii din Europa Centrală, pe lângă un prim pachet de 56 de milioane de euro.

În plus, Executivul comunitar a anunţat că va lua măsuri preventive pentru unele produse agricole dar statele din Europa Centrală ar dori ca lista produselor agricole să fie extinsă.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Spike Brokers a anunțat că exporturile agricole ale Ucrainei ar urma să scadă cu 20% în martie 

Exporturile agricole ale Ucrainei pe cale maritimă ar urma...
‹ adv ›

Ucraina: Valoarea exporturilor a scăzut la 35,8 miliarde dolari, cel mai redus nivel din ultimul deceniu

Valoarea exporturilor Ucrainei a scăzut cu 18,7% în 2023, comparativ cu 2022, totalizând 35,8 miliarde de dolari, cel mai...

Guvernul a prelungit măsurile pentru implementarea sistemului de autorizare la export al Ucrainei pentru produsele agricole

În Ședința de Guvern din 28 decembrie 2023 a fost aprobată Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole