Agrivoltaicele reprezintă un nou concept, menit să asigure o mai bună utilizare a terenurilor agricole pentru producerea hranei cu producerea concomitentă a energiei. La baza dezvoltării acestora, se află ideea că agricultura și producerea de energie solară pot coexista, generând mai multe avantaje.
Ideea combinării celor două nu este nouă, ci apărută încă în 1981, datorită fizicienilor germani Adolf Goetzberger și Armin Zastrow. Cu toate acestea, tehnologia a început a prinde mai mult teren de aproximativ un deceniu, odată cu preocuparea tot mai mare a omenirii de schimbările climatice.
Care e diferența dintre panourile fotovoltaice și agrivoltaice?
În varianta clasică de instalare a panourilor fotovoltaice cu scopul obținerii energiei, terenurile pe care sunt instalate acestea nu pot fi valorificate în scopuri agricole. Aici, vin să soluționeze problema agrivoltaicele, care se instalează deasupra culturilor, fără a afecta dezvoltarea acestora.
Suplimentar, agrivoltaicele astfel instalate protejează plantele umbrindu-le în zilele prea însorite, în care soarele poate produce arsuri pe culturi afectând dezvoltarea acestora, reducând și consumul de apă al acestora.
Pe de altă parte, specialiștii menționează că se creează o simbioză destul de relevantă, în care la încălzirea excesivă a agrivoltaicelor, plantele pot juca rolul de reducere a temperaturii.
Înălțimea la care se instalează agrivoltaicele diferă, astfel, în unele cazuri, se optează pentru varianta în care nu este stingherită până și deplasarea utilajelor agricole pentru realizarea lucrărilor tradiționale.
Evident, instalarea agrivoltaicelor necesită o abordare profesionistă, altfel greșelile făcute inițial pot să coste scump, reducând din eficiența agrivoltaicelor și productivitatea plantelor.
Marcel Ionescu, CEO şi fondator al Agricloud, soluţii IoT pentru agricultură, compania fiind una dintre promotoarele agrivoltaicelor în România, a oferit răspunsuri pentru principalele întrebări pe care le-am obținut de la agricultorii ce analizează o astfel de investiție.