10 C
București
marți, 23 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCultivarea cartofilor după tehnologie olandeză

Cultivarea cartofilor după tehnologie olandeză

Cartoful a căpătat o extindere deosebită în toată lumea datorită calităţilor sale nutritive, culinare şi tehnologice. Acesta conține zeci de substanțe nutritive și poate înlocui cu succes alimentele de origine animalieră, în special în perioada posturilor.

Din acest motiv, cartoful este destul de căutat prin piețele agroalimentare, dar și prin magazine. Însă, pentru ca acesta să ajungă în vânzare e nevoie de multă muncă.

Astăzi, o bună parte dintre producătorii agricoli încă mai folosesc metode primitive de cultivare a cartofilor. Ei se bazează pe principiul: semănarea-mușuroirea-strânsul. 

Agricultorii însă de multe ori uită despre alegerea corectă a semințelor, introducerea corectă și echilibrată a erbicidelor și, în general, de tehnologia de cultivare a cartofului.

Roada medie de cartofi obținută astfel la fermele specializate este de aproximativ 12 t/ha. Aplicarea tehnologiilor olandeze permit însă creșterea randamentului de până la 30-40 t/ha. Ceea ce înseamnă, o producție triplă de cartofi!

Tehnologia olandeză pentru cultivarea cartofilor prevede:

1 . Folosirea soiurilor olandeze care au un randament mare de până la 40 t/ha (EBA, Mona Lisa, Asterix, etc.);
2 . Folosirea semințelor sănătoase cu diametrul de 30-50 mm și cu o rată de germinare de 100%;
3 . Respectarea corectă a tehnologiei de plantare: densitatea – nu mai puțin de 30 de tulpini per m² , adâncimea – nu mai mult de 4 cm. Norma o constituie de la 400 la 1.000 de tuberculi la 100 m². După răsărire, e necesară mușuroirea pentru a forma crestele de 25 cm înălțime;
4 . Respectarea distanței între rânduri care ar trebui să fie de 65 – 80 cm;
5 . Aplicarea la timp a erbicidelor, lupta cu insectele dăunătoare și cu bolile virale. Stropirea tuberculilor de cartofi de cel puțin 5-6 ori;
6 . Aplicarea uneltelor corespunzătoare;
7 . Recoltarea la timp: pentru semințe – la începutul lunii august, în scopuri alimentare – la sfârșitul lunii august. Când are loc recoltarea cartofilor după tehnologia olandeză, mai întâi se taie partea de sus a tuberculilor și doar după 10-12 de zile se strâng și cartofii. Ca rezultat, cartofii au o coajă mai tare și se păstrează mai mult timp;
8 . Respectarea rotației. În același loc, cartofii pot fi plantați doar o dată la trei ani, după ce au fost recoltate culturi cerealiere;
9 . În plus, tehnologia olandeză implică din start o „curățire” printre rândurile de cartofi imediat după germinare pentru a distruge buruienile și pentru a îmbunătăți condițiile de formare/creștere a tuberculilor;
10. Totodată, cartofii trebuie udați de cel puțin 3 ori pe sezon – înainte de înflorire și după 10 zile de la aceasta.

Plan de afacere pentru cultivarea cartofilor

Este important ca înainte de a iniția o afacere în acest domeniu (după tehnologia olandeză), să întocmiți un business-plan în care să vă evaluați capacitățile fizice și financiare.

Cerințe
1. Suprafața – de la 5 ha;
2. Îngrășăminte organice – 400-500 kg/100 m²;
3. Semințe olandeze cu rata de 400 – 1000 tuberculi/100 m²;
4. Înregistrarea afacerii ca Gospodărie Țărănească ca o formă a Întreprinderii Individuale (Î.I.)
5. Locuri de muncă pentru cel puțin 4 persoane;
6. Utilaje + echipamente speciale;
7. Mașina de sortare;
8. Un depozit de păstrare a cartofilor.

Cheltuieli inițiale
1. Achiziționarea unui tractor cu remorcă – de la 30.000 euro, dar poate fi și arendat.
2. Material săditor pentru plantarea a 5 hectare (10 – 20 de tone) – 35.000 lei.
3. Sortator – de la 70.000 lei;
4. Îngrășăminte și erbicide – de la 20.000 de lei;
5. Depozitul pentru cartofi – de la 70.000 de lei;
6. Alte cheltuieli (chirie, activități de înregistrare, contracte , etc) – 20.000 lei.

Deci, este nevoie în jur de 50.000 de euro pentru a iniția afacerea. Desigur, dacă nu se cumpără un tractor atunci o mare parte din cheltuieli se reduc. Există și posibilitatea de a cere un ajutor din partea statului sub forma unor subvenții.

Echipament

1. Semănatul
Cartofii sunt plantați cu remorci speciale, prin aplicarea simultană a îngrășămintelor. Acest echipament vă permite să sădiți uniform sămânță în raport cu lungimea, lățimea și adâncimea tuberculilor.

2. Prelucrarea
În scopul de a elimina buruienile și pentru a crea condiții favorabile pentru creșterea cartofilor e necesară folosirea așa-ziselor „cultivatoare de frezat”.

3. Recoltarea
Recoltarea se efectuează, de preferință cu ajutorul cu un echipament special care seamănă cu un „lift-excavator”. Acesta sortează solul și pune cartofii săpați în arborele cardanic din spatele său.

4. Sortarea și Ambalarea
Sortarea cartofilor recoltați are loc cu mașina de sortare, care permite de a diviza tuberculii în 5 fracțiuni: care au mai puțin de 30 de grame, de 30-50 grame, de 50-80 grame, de 80-100 g sau mai mult. Sortarea este necesară pentru a selecta cartofii de sămânță, cartofii de vânzare și cartofii bolnavi. Cartofii de vânzare sunt convenabili de ambalat în pungi de 2.5 kg la 35 kg.

5. Depozitarea
Există mai multe moduri de a păstra cartofii: în vrac, în containere, în cutii sau în pungi . Este de remarcat faptul că, înainte de recolta cartofii, depozitul pentru aceștia trebuie curățat de sol și alte deșeuri. Încăperea trebuie aerisită, uscată și dezinfectată împotriva bolilor și dăunătorilor. E necesară o inspecție de rutină la sistemul de ventilație utilizat și în echipamentul de depozitare.
Pierderile financiare depind în mare parte de modul de stocare și păstrare a cartofilor. Aceștia trebuie să fie întregi, curați, uscați și copți.

Realizarea și profitul culturii de cartofi

Cu un randament de 30 t/ha la 5 ha suprafață este posibil să obțineți până la 150.000 kg de cartofi. Prețul mediu realizat este de 5 lei/kg. Prețurile scad toamna și pot ajunge și la 1-3 lei/kg, dar în primăvară pot ajunge la 10-15 lei/kg.

În general, ținând cont de pierderile în timpul depozitării (15 %), veniturile din vânzarea cartofilor la preț de 5 lei/kg va fi de aproximativ 600.000 lei. Costul producției de cartofi este în jur de 2 lei/kg. Prin urmare, profitul obținut din vânzarea de 1 kg este de 3 lei. Profitul brut din vânzări de cultură pe sezon este de aproximativ 300.000 de lei.

Perioada de recuperare a investițiilor este de 2 ani (2 sezoane). Pentru aceasta țineți cont de canalele de realizare a producției:
• Magazinele;
• Piețele agroalimentare și târguri;
• Clienții en-gros;
• Restaurante, cafenele sau săli de festivități;
• Magazine alimentare și tarabele de legume.

Venitul va depinde nu numai de faptul cum veți vinde cartofii, dar de asemenea, și de perioada când se face. Prin urmare, este important să fie pusă la punct problema de stocare a cartofilor pentru a-i vinde iarna și primăvara, la cele mai bune prețuri.

Citește aici și află despre sfaturi și reomandări la plantarea cartofului.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Mulcirea cartofului: avantaje și sfaturi pentru recolte bune

Mulcirea solului la cartof poate oferi multiple avantaje, mai...
‹ adv ›

De ce cartofii au goluri în interior – cauze, prevenire

Tuberculii de cartof, în ciuda unui exterior aparent sănătos, pot avea unele „probleme” în interior, iar una dintre acestea...

De ce putrezesc cartofii în timpul păstrării – 4 cauze, prevenire

După producerea calitativă și recoltarea la timp, un rol nu mai puțin important în asigurarea pe o durată cât...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole